Onze vrijwilligers: van Libanon naar Ecuador

Reacties

Elektrotechnisch ingenieur Elias Faour is 68 jaar oud. Hij vertaalt sinds 2011 als vrijwilliger producten van MyHeritage in het Spaans. Hij is geboren in het Noord-Libanese dorp Hadath El Jebbeh en verhuisde later naar Batroun. In 1975 brak de burgeroorlog in zijn land uit. Elias was toen 28 en vertrok naar Guayaquil in Ecuador.

In 1976 trouwde hij met zijn nicht Cecilia. Ze hebben twee kinderen, Daniel en Monica, en drie kleinkinderen.

Hij heeft slechts weinig verwanten via zijn grootouders van vaderskant – Yousef Faour en Adél Corban – maar de afstammelingen van zijn grootouders van moederskant – Hanna Saab and Rosa Andery – zijn talrijk. Hetzelfde geldt voor de familie van vaderskant van zijn vrouw, de familie Chedraoui (Chedrawi)-Sfeir.

Elias was altijd omringd door vele ooms, tantes en neven. De zus van zijn moeder en haar familie woonden al in Guayaquil.

Om inzicht in zijn familie in Ecuador te krijgen, besloot Elias om een stamboom te maken van de opa van zijn vrouw, Antonio Chedraoui (Chedrawi), die hij persoonlijk kende.

Ik heb alle familiegegevens verzameld en toen een kunstschilder ingeschakeld die met olieverf werkte. Die heeft een enorme appelboom geschilderd, met als achtergrond het landschap van Noord-Libanon, waar de familie vandaan komt. Rode appels dragen de namen en geboortedata van de kinderen en de takken de namen van de echtgenoten, de geboorte- en de huwelijksdata.

Dit werk was een geschenk voor zijn tante en schoonmoeder Odette en zijn schoonvader Pedro David, die de stamboom in hun woonkamer ophingen. Elias ontving veel lof en dank van de familie. Dit streelde zijn ego en moedigde hem aan om meer over de familie te achterhalen.

Elias maakte lang geleden op internet kennis met MyHeritage. Hij schreef zich in en begon met het opzetten van de stamboom van zijn twee grootvaders.

Dat was en is nog steeds een buitengewone ervaring. Mijn familie is uitgewaaierd over vier continenten en ongeveer 10 landen, waaronder onder meer Libanon, Colombia, Ecuador, Brazilië, Mexico, Zuid-Afrika, Australië en de Verenigde Staten.

Het was niet gemakkelijk om de gegevens van al mijn familieleden bijeen te krijgen. Ik moest in vijf talen communiceren: Arabisch, Spaans, Engels, Frans en Portugees. Maar het resultaat was alle moeite waard. Mijn stamboom bevat nu 519 personen en er zijn 178 leden die aan onze familiesite deelnemen.

Volgens Elias was zijn mooiste ervaring op MyHeritage het zoeken naar de gegevens van zijn familieleden, de afstammelingen van zijn grootouders van beide zijden, met wie hij nooit eerder contact had. Hoewel zijn familie vandaag de dag over de hele wereld is verspreid, was het niet eenvoudig om over iedereen persoonsgegevens te achterhalen.

De spannendste periode was toen ik reacties begon te ontvangen op uitnodigingen via mijn familiesite op MyHeritage!

Elias vindt SuperSearch en Smart Matches de handigste functies van MyHeritage.

Op een dag ontving Elias een e-mail van MyHeritage met een verzoek om te helpen bij het vertalen van blogposts en de FAQ’s vanuit het Engels naar het Spaans.

Voor mij was dat zowel een risico als een uitdagend avontuur. Ik nam de uitdaging aan en zorg ervoor dat al mijn vertalingen waarheidsgetrouw en duidelijk zijn. Ik denk dat ik het goed heb gedaan, want ik ben er nog steeds.

Het vrijwilligerswerk voor MyHeritage om teksten in het Spaans te vertalen was volgens Elias een hele uitdaging.

Het was niet gemakkelijk, er was veel tijd en geduld voor nodig. Ik heb tijdens het vertalen vaak de zon weer zien opkomen. Ik voel me iedere keer als ik een aanvraag heb voltooid weer zeer voldaan. Het geeft een goed gevoel om te weten dat je met je werk en inspanning anderen helpt. Het geeft me echt veel voldoening om te helpen bij dit project dat mij ook fascineert.

Voor degenen die net met hun onderzoek zijn begonnen, heeft Elias de volgende tips:

  • Het belangrijkste is geduldig blijven en alle informatie bewaren.
  • Vraag oudere familieleden om hulp en informatie.
  • Moedig de familieleden aan om hun eigen profielen zo volledig mogelijk te maken.
  • Spoor verwanten aan om foto’s op de familiesite te zetten en met de rest van de familie te delen.

Wilt u een verhaal met ons delen? Stuur het dan naar stories@myheritage.com.

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd