De oudste selfie die ooit is genomen

Reacties

Een selfie is een (vaak terloops) gefotografeerd zelfportret, meestal gemaakt met de camera aan de voorzijde van een smartphone of met een digitale camera. Ze worden vaak gedeeld via sociale netwerken en zijn zo gewoon geworden dat er maar weinig mensen zijn die er nog nooit van hebben gehoord.

De term “selfie” is betrekkelijk nieuw – hij werd pas in 2013 aan de Oxford Dictionary toegevoegd – maar het idee om jezelf te fotograferen door een camera voor je te houden, is dat zeker niet.

De vroegst bekende selfie werd gemaakt door Robert Cornelius, een Amerikaanse pionier op het gebied van fotografie. Hij maakte in 1839 een daguerreotypie van zichzelf. Dat is niet alleen de oudste selfie die we kennen, het is ook één van de eerste foto’s die er ooit van een mens zijn genomen.

Omdat het procedé zeer traag was, had Robert de tijd om de lensdop te verwijderen, voor de lens te springen, een minuut of langer te blijven staan en de lensdop er weer op te doen. Op de achterkant van de foto staat: “Het eerste lichtbeeld ooit gemaakt. 1839.”

De volgende selfie toont een onbekende vrouw uit de tijd van koning Edward die zichzelf rond 1900 heeft gefotografeerd met behulp van een boxcamera en een spiegel.

De draagbare boxcamera Brownie die in 1900 door Kodak werd geïntroduceerd, bracht goedkope fotografie naar het grote publiek. Kiekjes nemen werd een begrip en het fotograferen van zelfportretten raakte wijdverspreid.

 

De Russische grootvorstin Anastasia Nikolajevna was een van de eerste tieners die, op haar dertiende, een selfie in de spiegel nam. Ze stuurde hem in 1914 op naar een vriendin. In haar brief schreef ze: “Ik heb deze foto van mezelf genomen terwijl ik in de spiegel kijk. Het was erg moeilijk omdat mijn handen trilden.”

Met het voortschrijden van de technologie spreekt het voor zich dat we nieuwe media gebruiken om ons dagelijks leven vast te leggen. Selfies kunnen gemakkelijk worden gemaakt en gedeeld. Bovendien kunnen de fotografen zelf beslissen hoe ze zich presenteren en de foto’s indien nodig opnieuw nemen.

Sommigen vinden dat selfies de historische waarheid vertekenen, omdat ze een vluchtig moment vastleggen en geen weergave zijn van hetgeen zich dan werkelijk afspeelt. Toch vangen ze momenten uit het leven die anders niet bewaard zouden blijven. Selfies zijn heel geschikt om levensverhalen te bewaren en online met onze familie en toekomstige generaties te delen.

Immers, zou u niet graag een kijkje willen nemen in het dagelijks leven van uw voorouders? Hoe leuk zou het zijn om selfies te bekijken van uw grootouders tijdens het winkelen, terwijl ze zich klaarmaken voor een avondje uit, of gewoon tijdens het avondeten…

Wat is uw favoriete selfie in de familie?

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd