Een verloren gewaande broer gevonden

Reacties0

Dit is het ongelooflijke verhaal van MyHeritage-gebruiker Roswitha uit Duitsland. Haar broer stuurde haar tijdens de kerst een levensveranderende boodschap via MyHeritage. Ze dacht dat hij jaren geleden was overleden.

De moeder van Roswitha emigreerde naar Canada in 1956. Ze liet Roswitha, die toen twee jaar oud was, achter.

Ik bleef en groeide in Duitsland bij mijn grootouders op. Mijn moeder was zwanger toen ze emigreerde. Mijn zus werd in september 1956 in Montreal geboren. Mijn broer zag het daglicht een jaar later, in december.

Totdat Roswitha 24 was, kon ze alleen maar brieven naar haar moeder schrijven. Met haar broer en zus had ze nooit contact. Die hadden allebei nooit Duits geleerd, de moedertaal van haar moeder.

Toen ik 24 was, keerde mijn moeder voor de eerste keer terug om me te ontmoeten en om mijn eerste kind te zien, dat haar eerste kleinkind was. Om eerlijk te zijn voelde ik geen moeder-dochterrelatie. Naderhand kwam ze nog maar twee keer naar Duitsland om me te zien.

Vele jaren later, in de jaren tachtig, verhuisde haar broer Roger met zijn vrouw en dochters naar de andere kant van Canada.

Hij zag toen onze moeder voor het laatst. Mijn moeder probeerde een tijdje om hem op te sporen maar dat lukte haar niet! Daarom besloot ze maar om tegen mijn zus en mij te vertellen dat Roger overleden was.

Roswitha zocht hem nooit, omdat ze dacht dat hij was gestorven.

Ik heb nadien nooit geprobeerd om hem te vinden.

Ze was al een tijdje met haar stamboom bezig. Ze had de familiegeschiedenis van haar echtgenoot Albert en van haar grootvader onderzocht. Maar hoe kwam ze bij MyHeritage terecht?

Mijn zoon viert in 2018 zijn veertigste verjaardag en ik wilde een kwartierstaat voor hem maken. Ik stroopte het internet af en kwam bij MyHeritage uit. Ik vond de website leuk en heb besloten om me in te schrijven. Dat was in het najaar van 2015.

Wat Roswitha niet wist, was dat haar broer Roger Byrom zich rond die tijd ook op MyHeritage inschreef om naar zijn moeder te zoeken.

Hij bezocht Roswitha’s familiesite op MyHeritage en ontdekte dat zijn moeder in mei 2009 was overleden. In datzelfde jaar maakte Roswitha voor het eerst kennis met haar zuster Mary.

We bezochten mijn moeder omdat ze op sterven lag. Onze moeder stierf terwijl we allebei bij haar waren.

Op 26 december 2015, Tweede Kerstdag, ontving Roswitha een e-mail via MyHeritage:

“Ik ben je broer, Roger Carlo Joseph Zontar Byrom.”

Roswitha was volledig overrompeld. Tot dat moment was ze ervan overtuigd dat haar broer al dood was.

In zijn bericht vertelde hij dingen die alleen een broer over mij kon weten. Het was het mooiste kerstcadeau dat ik ooit had gekregen. Ik vertelde het tegen mijn zuster Mary, die het ook niet kon geloven. Maar het was echt waar, het was onze broer!

De gevoelens die bij me opkwamen, daar zijn geen woorden voor. Het was gewoon een kerstwonder.

Roswitha (rechts) en haar zuster Mary ontmoeten hun broer Roger voor de eerste keer [met dank aan de familie]
In maart 2016 kwamen Roswitha en haar echtgenoot Albert voor twee weken naar Canada om Roger te bezoeken.

Het was hartverwarmend om hem te kunnen omhelzen, nadat we elkaar 58 jaar niet hadden gezien. Mijn zus Mary kwam ook op bezoek. Een betere gezinshereniging krijg je niet. We hebben sindsdien voortdurend contact met elkaar.

Welk advies heeft Roswitha voor anderen die op zoek zijn naar geliefde familieleden?

Geef de hoop nooit op! Zelfs als je vermoedt dat iemand niet meer leeft. Mijn verhaal bewijst het.

Er hing slechts één donkere wolk boven het familiegeluk: haar neefje Roger Byrom jr.

Haar broer Roger zag zijn zoon 34 jaar geleden voor het laatst, toen hij van zijn vrouw Debbie scheidde. De scheiding verhinderde dat Roger zijn zoon ooit terugzag. Ze zijn nu hard op zoek naar Roger jr.

“Geef nooit op” is Roswitha’s motto!

Kunt u Roswitha helpen? Of wilt u uw verhaal ook met ons delen? Laat het ons hieronder weten of stuur een e-mail naar stories@myheritage.com.

 

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd