Eurovisiesongfestival: een traditie van internationale songs

Eurovisiesongfestival: een traditie van internationale songs

Het Eurovisiesongfestival is een muzikale wedstrijd die miljoenen mensen uit de hele wereld samenbrengt, alles in naam van muzikaal talent.  Bekend als de grootste muzikale entertainment show wereldwijd, is er geen betere manier om landen dichterbij elkaar te laten komen dan een vrolijke competitie die de hele wereld kan volgen.

MyHeritage is een wereldwijde organisatie met een grote groep gebruikers in Europa, dus we hebben niet geaarzeld om partner te worden van het Eurovisiesongfestival 2019. Als hoofdsponsor van het evenement zijn aan MyHeritage uitgebreide wereldwijde samenwerking en evenementrechten, mediarechten en digitale rechten verleend voor het aankomende evenement. Ook werken we samen met een exclusieve groep van bekende sterren van het Eurovisiesongfestival uit heden en verleden, om hen mee te nemen op een reis van ontdekkingen over hun familiegeschiedenis. Blijf ons volgen om meer te horen over hun etnische roots en bijzondere verhalen over hun familiegeschiedenis.

Tot voormalige winnaars behoren ABBA in 1974 voor Zweden, en Celine Dion in 1988 voor Zwitserland. Het hoeft dan ook geen verbazing te wekken dat de editie van dit jaar, die wordt gehouden in Tel Aviv, ook veel sensaties in petto zal hebben.

Hoe is het allemaal begonnen?

Het Eurovisiesongfestival begon in de jaren ’50, in de na-oorlogse periode als een idea van Sergio Pugliese van het Italiaanse televisiestation RAI. Het werd geproduceerd door Marcel Bezençon van de European Broadcasting Union (EBU), onder de naam “Eurovisiesongfestival.”

Marcel Bezençon (1907–1981), founder of the Eurovision Song Contest.

Marcel Bezençon (1907–1981), oprichter van het Eurovisiesongfestival.

Het idee was om een zangwedstrijd te organiseren voor Europa om menselijkheid te vieren met zo min mogelijk culturele dissonantie. Met het Italiaanse Sanremo Music Festival als voorbeeld, was deze nieuwe talentenjacht opgezet om de technologische grenzen voor live televisie te testen. In die tijd was het behoorlijk ambitieus om zoveel landen te betrekken in een live-evenement van deze omvang.

Het eerste Eurovisiesongfestival, 1956.

Het eerste Eurovisiesongfestival, 1956.

De eerste editie werd gehouden in 1956 in Zwitserland met een live orkest en eenvoudige meezing-songs. Elke deelnemers zong in de taal van zijn of haar land. Zeven landen namen deel – Nederland, Zwitserland, België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Italië.

Bekijk hier de Zwitserse zanger Lys Assia die de uiteindelijke victorie behaalde voor Zwitserland:

De hedendaagse wedstrijd

Het songfestival is gegroeid, met elk jaar steeds meer deelnemende landen, vooral na de ineenstorting van de Sovjet-Unie eind jaren ’80. Momenteel nemer er ruim 40 landen deel aan het evenement. De methoden om te stemmen zijn ook veranderd door de jaren heen, naar een vorm die een combinatie mogelijk maakt van stemming van de jury en via televoting. Elke deelnemer is nu vrij in de keuze in welke taal zijn of haar lied wordt gezongen.

Ook al heeft de competitie tegenwoordig een andere vorm dan de allereerste editie in Zwitserland van decennia geleden, het centrale idee is nog altijd hetzelfde — het is een evenement dat mensen uit verschillende landen en achtergronden samenbrengt in de geest van een vrolijke en muzikale competitie.

Naar welke optredens kijkt u dit jaar het meest uit?