De oorsprong van Valentijnsdag

De oorsprong van Valentijnsdag

Verkering, verloven en trouwen. Allemaal fases waarin we de liefde vieren. Op Valentijnsdag vieren de liefde nog eens op extra speciale wijze. Wat is de oorsprong van Valentijnsdag? 

De hedendaagse tradities rondom Valentijnsdag worden over het algemeen toegewezen aan Valentijn, bisschop van Terni in Italië. Het verhaal gaat dat hij vele verboden liefdes heeft geholpen, zoals soldaten die ongetrouwd moesten blijven. Volgens de legende gaf hij pasgetrouwde stellen bloemen uit zijn eigen tuin.

Tegenwoordig ontvangen veel geliefden, naast bloemen, liefdesverklaringen recht uit het hart in de vorm van een Valentijnskaart. Daarnaast wordt Valentijnsdag nog steeds als de dag gezien om de partner ten huwelijk te vragen. Maar vroeger werd daar ook heel anders naar gekeken. In Nederland is Valentijnsdag nog relatief nieuw.

Na de Tweede Wereldoorlog leefde de Nederlandse bloemensector op. De Nederlandse bloemisten merkten dat er rond 14 februari goede zaken werden gedaan met het buitenland. Ze probeerden het feest ook naar Nederland te krijgen, zodat geliefden elkaar een bloemetje zouden geven.

In 1951 kregen alle inwoners van Leeuwarden een strooibiljet. Daarop stond dat Sint Valentijn een monnik was die rond 250 na Christus bloemen gaf om iemand te troosten of paartjes gelukkig te maken. De boodschap was dat de daad van de monnik navolging verdiende. De Leeuwarder Courant vroeg de bloemisten wat later of de actie geslaagd was en kreeg een helder antwoord: ‘De Friezen zijn te nuchter. Ze lopen niet zo snel.’

De Nederlandse bloemisterij gaf niet op. In de jaren zeventig haalde ze met het uitdelen van bloemen herhaaldelijk de krant. In 1974 kregen alle vrouwelijke Kamerleden bijvoorbeeld een bloemetje. Twee jaar later waren de wegenwachters de gelukkigen en in 1979 werden de chauffeurs in het openbaar vervoer met een bloemetje in het zonnetje gezet.

Pas halverwege de jaren negentig kreeg Valentijnsdag kwam hier echt onder de aandacht. Voor die tijd probeerde met name de middenstand het feest al onder de aandacht te brengen, maar dat was nog geen doorslaand succes. Het waren uiteindelijk niet de bloemisten, maar de kranten die ervoor zorgden dat het feest een succes werd. In 1990 boden enkele kranten de mogelijkheid om in een speciale Valentijnsrubriek berichten te plaatsen. Het bleek een groot succes. Een jaar later werden er rond 14 februari meer dan twee miljoen kaartjes en pakketten verzonden. Dat het feest juist in deze periode doorbrak, heeft mogelijk te maken met het feit dat de welvaart vanaf het eind van de jaren tachtig flink toenam.

Bent u nieuwsgierig geworden naar de liefdesperikelen van uw voorouders? Maak gebruik van ons speciale aanbod: alle huwelijksaktes op MyHeritage zijn gratis toegankelijk t/m 20 februari 2022! Grijp deze kans om in de romantiek van uw familiegeschiedenis te duiken en laat ons weten wat u heeft gevonden.

Nu gratis de huwelijksakten op MyHeritage doorzoeken

Beeld bovenaan: Nationaal Archief, CCO, fotocollectie Anefo, fotograaf onbekend, 28 juni 1945. Verliefd stelletje in omhelzing. Foto is ingekleurd met MyHeritage In Color