9 vaardigheden die onze kleinkinderen nooit zullen beheersen

Naarmate de wereld verandert en de technologie zich in een duizelingwekkend tempo ontwikkelt, raken bepaalde vaardigheden die ooit noodzakelijk waren om te overleven, in de vergetelheid. Het is verbazingwekkend om te bedenken hoeveel van de handelingen die we ooit uit noodzaak moesten leren en als algemene basiskennis golden, nu zeldzame vaardigheden zijn geworden, waarbij gereedschappen en technologieën worden gebruikt waar de jeugd van tegenwoordig mogelijk nog nooit van heeft gehoord.

Hier volgen 9 vaardigheden die de meeste leden van toekomstige generaties wellicht nooit zullen beheersen.

1. Een platenspeler, audiocassette of videorecorder gebruiken

De toestellen die we gebruiken om naar muziek te luisteren en films te kijken, zijn de afgelopen generaties onherkenbaar geëvolueerd. Om muziek te beluisteren, zijn we in een oogwenk van muziekplaten, naar audiobanden en cd’s, en zo verder naar streaming apps geëvolueerd.

Onze kleinkinderen zullen nooit weten hoe ze de naald zachtjes op de plaat moeten laten zakken, zonder er krassen op te maken (en ze zullen de uitdrukking “als een grijsgedraaide plaat!” misschien nooit helemaal begrijpen). Ze zullen nooit weten hoe het is om een mixtape te maken van je favoriete radioliedjes, of hoe je een in de knoop geraakte geluidsband opnieuw rechttrekt met een potlood!

2. Een analoge telefoon gebruiken

Weet je nog dat een telefoon gewoon een telefoon was en niet een piepkleine supercomputer die we in onze zakken meedroegen?

Veel jongeren begrijpen tegenwoordig niet eens meer waarom we het over “een nummer draaien” of “de telefoon ophangen” hebben om te beschrijven wat we met telefoons doen! Ze zullen nooit weten hoe het was om een ander telefoonnummer dan hun eigen te onthouden; om een telefoon op te nemen zonder enig idee te hebben wie er belde; om naast het toestel te moeten zitten terwijl je iemand belde, of het risico te lopen het snoer uit de muur te rukken; of om een lijn te moeten delen met iedereen in huis en tegen je zus te moeten schreeuwen dat ze haar telefoon nu moest ophangen zodat jij kon bellen of internetten!

3. Een brief schrijven met de hand en versturen 

E-mailen en sms’en hebben de wereld van communicatie op afstand beslist een stuk gemakkelijker hebben gemaakt, maar tegelijk is het jammer dat handgeschreven brieven stilaan een verloren kunst worden. Wat is er tenslotte leuker dan een brief te ontvangen die iemand met de hand voor je heeft geschreven.

Over met de hand uitschrijven gesproken:

4. Cursief lezen en schrijven 

Cursief schrijven was ooit een standaardvaardigheid. Voordat typemachines en later computers gemeengoed werden, werd alles met de hand geschreven, en cursief schrijven is sneller en efficiënter dan schrijven in drukletters.

In de jaren ’90 werd cursief nog wel onderwezen aan schoolkinderen, maar de scholen eisten niet langer dat leerlingen cursief schreven bij het maken van opdrachten, en zo werden de meesten stilaan gewend aan het schrijven in drukletters. Vandaag wordt de vaardigheid zelfs niet meer onderwezen. Voor jongere generaties lijkt cursief schrift wel een geheim alfabet dat alleen door oudere mensen wordt gebruikt.

5. Handmatige onderzoeksmethoden gebruiken 

Weet je nog dat onderzoek doen naar een onderwerp het volgende inhield: het huis uit, naar een fysieke bibliotheek gaan, de bibliothecaris om een index vragen, een aantal naslagwerken uitzoeken, die boeken op de planken vinden, ze openslaan, de index doorzoeken, de juiste bladzijde openslaan, om tenslotte de informatie te vinden die je zocht?

Voor jonge mensen betekent onderzoek vandaag de dag gewoon hun mond opendoen en “Hé Google” of “Hé Alexa” zeggen en een vraag stellen. Ernstig onderzoek betekent achter een computer plaatsnemen, je vraag intypen en proberen vast te stellen welke van de duizenden resultaten die onmiddellijk verschijnen daadwerkelijk van betrouwbare bronnen afkomstig zijn. (Of uiteraard een aangewezen onderzoekssite gebruiken zoals MyHeritage, waar 18,2 miljard historische gegevens te vinden zijn).

Onze kleinkinderen zullen misschien nooit weten hoe ze een woord moeten opzoeken in een fysiek woordenboek of hoe ze een bepaald trefwoord moeten vinden in het juiste deel van de encyclopedie.

6. Op grootmoeders wijze een maaltijd bereiden 

Naar de supermarkt gaan is nooit eenvoudiger geweest: in onze huidige gehaaste levensstijl hebben de meeste mensen nog amper tijd of geduld om hun eigen groenten te kweken, hun eigen vee te kweken en te slachten, fruit en groenten in te blikken, hun eigen kaas te maken, of bouillons en sauzen met basisingrediënten te maken.

Het maken van zuurdesembrood kende een lichte comeback tijdens de COVID pandemie omdat mensen niets te doen hadden terwijl ze maandenlang thuiszaten, maar ook dat was een kortstondig fenomeen. De meeste van deze activiteiten zijn speciale vaardigheden geworden die alleen worden beoefend door mensen die er specifiek belang bij hebben om ze te leren.

7. Kleding zelf maken en herstellen  

Kleding is de laatste jaren zo goedkoop geworden om te produceren dat “snelle mode” het lexicon is binnengedrongen als een milieu- en ethisch probleem. Het is bijna alsof kleding wordt geproduceerd om weg te werpen: het is zo dun en kwetsbaar dat je niet kunt verwachten dat je het meer dan een paar keer zult dragen. Maar omdat het zo goedkoop is, kun je het gewoon weggooien en iets nieuws kopen. Veel jonge mensen zien om deze reden het nut niet in van het leren herstellen van hun kleren of het stoppen van hun sokken.

Het is nog zeldzamer om jongeren te vinden die weten hoe ze hun eigen kleren van de grond af kunnen naaien. Haken, breien en quilten zijn hobby’s geworden in plaats van noodzakelijke levensvaardigheden.

8. Zelf meubels bouwen 

In dezelfde geest, hoeveel mensen weten tegenwoordig hoe ze hun eigen boekenplanken of eetkamerset van de grond af aan moeten opbouwen? Meubels zijn misschien niet zo goedkoop geworden als kleding, maar de hoeveelheid tijd, moeite en vaardigheid die het kost om een meubelstuk te bouwen maakt het wel erg onpraktisch voor de drukke moderne mens.

9. De taal van je voorouders spreken 

We leven in een wereld waar immigratie van het ene land naar het andere heel gewoon is, en het is een bekend fenomeen dat de moedertaal van immigranten binnen een generatie of twee in de vergetelheid raakt. Dit wordt gezien als een natuurlijk onderdeel van de immigratie-ervaring, maar het kan triest zijn voor grootouders om moeilijk te kunnen communiceren met kleinkinderen die hun taal niet spreken – vooral als het een zeldzame taal is die dreigt uit te sterven.

Het doorgeven van wat u weet aan uw kleinkinderen kan een van de grootste geschenken zijn die u ze kunt geven – en er is geen grotere schat dan de collectieve kennis van de generaties die voor u kwamen. Begin vandaag nog met het bouwen van uw stamboom om de wijsheid en verhalen van uw voorouders te bewaren voor toekomstige generaties.