104 jaar oude moederdagbrief van WOI-soldaat teruggegeven aan kleindochter die hem nooit heeft gekend

Moederdag kan een bitterzoete tijd zijn voor degenen die gescheiden zijn van hun moeder, hetzij door afstand, door tijd of door ongelukkige omstandigheden. Dit was het geval voor Chester Carl Howe, een Amerikaanse soldaat die vocht in de Eerste Wereldoorlog.

Na het plotselinge en onverwachte einde van de oorlog in 1918 duurde het bijna 18 maanden voordat alle Amerikaanse soldaten naar huis terugkeerden. Carl was in mei 1919 nog steeds in Frankrijk, en ondanks de verwarring en chaos en het vastzitten in een vreemd land wachtend om naar huis te worden gestuurd, herinnerde hij zich zijn moeder te schrijven voor Moederdag. De brief die hij schreef, gedateerd 10 mei 1919, bevat diep ontroerende gevoelens over hoeveel zijn moeder voor hem betekende.

“Gedachten aan jou en het vele goede advies dat je me altijd hebt gegeven, zijn altijd een heldere ster voor mij geweest om te volgen”, schreef Carl. “En ik zal altijd die kleine visioenen hebben en niets ter wereld kan het heldere, leidende licht dat het voor mij is, dimmen.”

Mother's Day letter from World War I, page 3

Pagina 3 van Carl’s brief

Carl vervolgde: “Dit is niet het type brief dat ik normaal gesproken zou schrijven, maar in elke brief staan altijd dezelfde gedachten tussen de regels. Maar in een moederdagbrief vind ik dat dergelijke gedachten in woorden moeten worden uitgedrukt, in woorden die van hart tot hart zijn.”

Mother's Day letter from WWI, page 4

Laatste pagina van Carl’s brief

Het MyHeritage Research-team stuitte tijdens een onderzoeksproject op deze opmerkelijke brief en slaagde erin hem te bemachtigen, vastbesloten om de familie van deze soldaat op te sporen en aan hen terug te geven.

Carl zoeken in MyHeritage’s historical records

De naam van de soldaat was geschreven in een rommelig gekrabbel dat in de loop van de tijd was vervaagd, maar het team kon een mogelijke naam en huisadres afleiden.

The envelope addressed to Carl’s mother in Seattle, Washington

De envelop geadresseerd aan Carl’s moeder in Seattle, Washington

Met deze informatie konden ze Carls oproepkaart voor dienstplicht vinden in MyHeritage’s verzameling Amerikaanse WO I oproep-registraties, naast andere documenten over zijn diensttijd:

Draft registration of Chester Carl Howe from the MyHeritage military record collections

Registratie van Chester Carl Howe in de militaire recordcollecties van MyHeritage

Volgens de gegevens vocht Carl in de 4e infanteriedivisie, die deelnam aan enkele grote veldslagen, waaronder de Slag bij Saint-Mihiel en het Meuse-Argonne-offensief.

Ongeveer zes maanden nadat de brief was geschreven, trouwde Carl met Marie Levan in Oregon. Hij ging aan de slag als mijningenieur en hij en Marie kregen een dochter, Constance. Helaas stierf hij in 1928 op 39-jarige leeftijd aan tuberculose. Zijn dochter was toen pas 6 jaar oud.

Death certificate of Carl Howe

Overlijdensakte van Carl Howe

Zijn overlijdensakte meldt de “waarschijnlijke oorsprong” van zijn ziekte, wat inhoudt dat hij deze waarschijnlijk heeft opgelopen tijdens gevechten in Europa.

Carls dochter Constance stierf in 2017, maar ons team kon haar dochter Jan identificeren en contacteren, en de brief aan haar terugsturen.

Bekijk hoe Jan de brief van haar grootvader voorleest in de video hieronder:

“Dit is gewoon een schat voor mij”, zegt Jan. “Om het handschrift te kunnen zien en de woorden te kunnen lezen die mijn grootvader, die ik nooit heb gekend, op Moederdag aan zijn moeder schreef. Ik kan MyHeritage nooit volledig bedanken voor het mogelijk maken.”

Hieronder een volledige transcriptie van de brief:

Nantes, Frankrijk

10 mei 1919

Mijn lieve moeder,

Morgen is het Moederdag, maar ik weet dat ik dan geen gelegenheid zal hebben om te schrijven, dus zal ik vandaag schrijven. Ik heb een zondagpas gekregen en vertrek vanmiddag naar Le Mans om de zondag bij Clayton door te brengen. Zijn regiment wordt vrijgegeven voor inscheping op de 15e en dit zal waarschijnlijk de laatste kans zijn dat ik hem zal zien totdat we allebei thuis zijn.

Wat zou ik graag willen dat het mijn geluk was om ook op de 15e te worden vrijgelaten voor inscheping. Ik vertrouw erop dat het niet veel langer zal duren voordat ik klaar ben om te vertrekken. Op 3 juni zit ik twee jaar in het leger. Maar ergens deze zomer zal ik eruit zijn, en als ik op mijn bescheiden manier, samen met miljoenen anderen, de afgelopen donkere jaren van enig nut ben geweest, is de tijd niet verspild. Zou graag weer gaan als zoiets ooit nodig is. Ik heb de gelegenheid gehad om ons eigen land te vergelijken met een aantal andere, en het onze is in alle opzichten veel beter. Het is de heilige plicht van elke Amerikaan, geloof ik, om dat zo te houden.

Wat zou ik graag morgen voor je staan om je te verrassen! Wat zou gelukkiger zijn, jij of ik? Ik, dat weet ik zeker. Er gaat geen uur van de dag voorbij zonder dat ik aan je denk, en gedachten aan jou en het vele goede advies dat je me altijd hebt gegeven, zijn altijd een heldere ster voor mij geweest om te volgen. En ik zal altijd die kleine visioenen hebben en niets ter wereld kan het heldere, leidende licht dat het voor mij is, dimmen.

Dit is niet het type brief dat ik normaal gesproken zou schrijven, maar in elke brief staan altijd dezelfde gedachten tussen de regels. In een moederdagbrief vind ik echter dat dergelijke gedachten in woorden moeten worden uitgedrukt, in woorden die van hart tot hart zijn.

Ik stuur je vandaag de korsethoes, waarvan ik hoop dat hij je goed bereikt. In de doos zitten ook een paar handschoenen voor Lotie, en al mijn liefde zit bijgesloten. (Ik hoop dat ze de juiste maat voor haar hebben.) De meeste liefde ooit, en God zegene de liefste moeder ter wereld.

Carl

“Mijn diepste waardering en dankbaarheid aan MyHeritage voor al het werk dat is gedaan om deze brief te vinden, te verwerven en mij op te sporen zodat ik deze altijd kan koesteren”, zegt Jan. “Mijn diepste dank, MyHeritage, voor alles wat jullie elke dag doen om het leven van families over de hele wereld te verrijken.”

We zijn erg dankbaar voor de kans om dit kostbare stukje familiegeschiedenis terug te brengen naar zijn rechtmatige thuis.

Maak verbinding met de verhalen van uw eigen voorouders deze Moederdag – doorzoek nu de historische records en kijk wat u vindt over de moeders in uw familie!