Nadat een DNA-test de schokkende waarheid aan het licht bracht, documenteerde hij zijn reis om zijn biologische vader te vinden

Nadat een DNA-test de schokkende waarheid aan het licht bracht, documenteerde hij zijn reis om zijn biologische vader te vinden

Nadat een DNA-test de schokkende waarheid aan het licht bracht, documenteerde hij zijn reis om zijn biologische vader te vinden

Terwijl Luke Davies opgroeide in Rochdale, Groot-Brittannië, voelde hij zich altijd al een beetje anders. Zelfs nadat hij als homo uit de kast kwam, ging dat gevoel nooit helemaal weg.

Zijn ouders waren allebei blank, maar mensen bleven commentaar geven op zijn uiterlijk, vroegen waar hij ‘echt vandaan kwam’ en namen aan dat hij multiraciaal was. “Er waren al een paar jaar vragen en theorieën over de manier waarop ik eruitzag, maar ik vond het niet nodig om aan mijn eigen identiteit te twijfelen tot het moment waarop het bijna elke dag ter sprake kwam”, zegt Luke. “Een vriend vertelde dat ze al eerder een test hadden gedaan en dat er een paar familiegeheimen naar boven waren gekomen, waardoor ik dacht: misschien kan ik zo deze kwestie voor eens en voor altijd laten rusten.”Lucas Davis.

Op een dag stuitte hij op een verkoopadvertentie waarin MyHeritage DNA-kits aanbood. Diezelfde dag ontving hij op zijn werk een bonus voor precies hetzelfde bedrag als de DNA-kit en hij zag dat als een teken: het universum wilde dat hij een MyHeritage DNA-test zou doen.

Hij had geen idee wat voor verrassing het universum voor hem in petto had.

Zijn Geschatte Etniciteit gaf aan dat een van zijn ouders West-Afrikaans en Iberisch was. Dit strookte niet met wat hij wist over zijn familiegeschiedenis, dus benaderde hij zijn moeder en vroeg om uitleg. Ze werd gedwongen een geheim te onthullen dat ze 27 jaar lang voor zowel Luke als haar man Gary verborgen had gehouden: Luke werd verwekt door een andere man. Een paar weken nadat ze Gary had ontmoet, reisde Liz naar Portugal en had een korte affaire met een barman genaamd Carlos. Carlos, en niet Gary, was de biologische vader van Luke.

“Het was niet makkelijk”, zegt Luke over die eerste gesprekken met zijn ouders. “Ik denk dat de ouder-kindrelatie op z’n kop stond. Ik was degene die het aan mijn vader vertelde, dus ik voelde me op dat moment een beetje in de steek gelaten door mijn moeder, wat onze relatie onder druk zette en het eerste jaar veel pijn veroorzaakte.”

Carlos vinden


De DNA-testresultaten veranderden de loop van Lukes leven volledig. Als filmmaker besloot hij zijn reis naar zijn biologische vader te documenteren – een reis die drie jaar duurde. “Het voelde zeker als zoeken naar een speld in een hooiberg”, zegt Luke. Via MyHeritage kreeg hij een match met een neef, Renato, en dat gaf hem het vertrouwen dat hij iets kon bereiken, “maar er waren door de jaren heen veel ups en downs en ik begon te worstelen met het idee dat ik Carlos mogelijk niet zou vinden.”

Gelukkig steunde zijn familie hem, ondanks de eerste schokgolven. “Ik wilde dat ze er deel van zouden uitmaken, maar dat mocht op hun eigen voorwaarden; Ik hoopte altijd dat dit de manier zou zijn waarop we elkaar weer zouden terugvinden”, zegt Luke. “En zo is het gegaan. Er kan binnen gezinnen een patroon ontstaan om dingen onder het tapijt te vegen, maar het maken van de documentaire dwong ons (op een goede manier) om de dingen onder ogen te zien en die moeilijke gesprekken te voeren, waardoor we elkaar opnieuw gingen zien en vertrouwen.” Hij gelooft dat deze ervaring hen uiteindelijk dichter bij elkaar heeft gebracht dan ooit tevoren.Luke met de ouders die hem hebben grootgebracht, Liz en Gary.

Luke riep de hulp in van een genetische genealoog, en door een combinatie van DNA-matches en historische gegevens konden ze de biologische grootvader van Luke en een ander naast familielid identificeren. Gewapend met deze informatie reisde Luke naar Portugal en met de hulp van een andere genealoog kon hij de contactgegevens van Carlos vinden bij de bar waar hij werkte. Tot hun verbazing ontdekten ze dat Carlos momenteel in Londen woont – en dat hij graag een DNA-test wilde ondergaan om de relatie te bevestigen.

‘Ik ben een product van al deze herinneringen, plaatsen en mensen’

De volgende stap was dat vader en zoon elkaar voor het eerst ontmoetten. Carlos was verheugd de zoon te ontmoeten waarvan hij nooit wist dat hij die had, en stelde hem voor aan zijn andere twee zoons.

“Door meer te leren over mijn biologische vader en mijn familie, zit ik zeker beter in mijn vel”, zegt Luke. “Hoe meer tijd ik besteedde aan onderzoek, het leren over de Ultramar (de oorlog tussen Portugal en zijn West-Afrikaanse koloniën) waarin mijn grootvader vocht, het ontmoeten van familie en het horen over mijn Bissau-Guineese grootmoeder, hoe meer ik besefte dat ik een product ben van al deze herinneringen, plaatsen en mensen. Het wordt moeilijker om me niet met hen verbonden te voelen. Ik ben trots op de goede dingen die ze in de wereld doen, en nog meer om ze mijn familie te noemen. En ik ben enthousiast om in de toekomst nog meer over mijn culturele erfgoed te ontdekken.”

Luke hoopt dat zijn documentaire Stranger in My Family, mensen zal inspireren om vragen te stellen over hun verleden en verbinding te maken met hun afkomst. “Er wordt gezegd dat weten waar je vandaan komt hetzelfde is als weten waar je heen gaat, dus ik hoop dat mijn verhaal troost biedt aan mensen wiens leven door geheimen uit het verleden moeilijker is gemaakt. Ook wil ik laten zien dat het vergeven van anderen een speciaal soort vrijheid geeft”, zegt hij.

Je kunt de documentaire van Luke bekijken op de BBC-website (alleen vanuit Engeland).

Bestel een MyHeritage DNA-test