Interview met genealoog en archiefmedewerker Harmen Snel

Interview met genealoog en archiefmedewerker Harmen Snel


Hoe de Libelle zijn loopbaan bepaalde

Wie vaker in het Stadsarchief Amsterdam is geweest zal de heer Harmen Snel vast en zeker tegen het lijf gelopen zijn.

Al meer dan 30 jaar is hij een geprezen medewerker van het waardevolle archief in Amsterdam. Wij spraken met hem over zijn de herkomst van zijn familie en zijn passie voor genealogie.

Harmen Snel is geboren in het Gooi, maar dat is niet waar de wortels van de familienaam liggen. De familie Snel is afkomstig uit Loosdrecht, waar de familieleden langs het water “de Snel” een stuk grond hadden. Een voor de hand liggende naam voor de familie toen zij in 1811 een familienaam moesten aannemen. Een snel is overigens ook een onderdeel van een afwateringssysteem dat in de polder gebruikt werd, legt Harmen uit. Volgens hem zijn er ongeveer 20 verschillende families Snel in Nederland bekend, waarbij hun familienamen allemaal afstammen van het kanaal waaraan zij woonden.

Op de vraag waar zijn interesse voor genealogie vandaan kwam werd het al ‘snel’ duidelijk dat dit op een zeer jonge leeftijd onstaan is en wel door het blad Libelle.

Op 12/13 jarige leeftijd ging Harmen zoals gewoonlijk op zondag op bezoek bij zijn grootouders. Uit verveling bladerde hij door de Libelle van zijn oma en kwam een blanco kwartierstaat met tekst en uitleg over genealogie tegen. Vol interesse en nieuwsgierigheid nam hij het stuk door en ondervroeg zijn grootouders over hun voorgeslacht. Hiermee wist hij een begin te maken en werd geïnspireerd om de overige openstaande plekken in te vullen.

Bron: Kb.nl

Bron: Kb.nl

In een zomer ging de 16 jarige Harmen op tienertoer alle archieven af en deed alle steden aan waar zijn voorouders geleefd hadden. Plaatsen als Leeuwarden, Utrecht en Haarlem werden zijn tweede thuishaven. Hij begon bij de akten van de Burgerlijke Stand, via de doopregisters naar de notariele akten en kreeg op jonge leeftijd als snel de kwartierstaat vol.

Toen Harmen zich op de middelbare school moest oriënteren voor zijn beroepskeuze, sprak hij de wens uit iets met zijn passie voor genealogie te doen. Hij kreeg het advies in een archief te gaan werken, maar had daar de vakken Frans en Geschiedenis voor nodig. Juist de vakken die hij niet had. Door een speling van het lot kon hij in het 5e Atheneum Wiskunde en Duits inruilen voor de vakken die hij nodig had om naar de archiefschool te gaan.

Na het doorlopen van de archiefschool kreeg hij de baan van zijn dromen bij het gemeentearchief in Amsterdam, die hij tot op heden na ruim 30 jaar nog steeds met veel plezier uitoefent.

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

  • G.v.Poppelen

    september 3, 2011

    Geachte, geweldig om van de hobby het beroep te maken. Zo ziet u maar waar de spiegeling van de natuur u brengt. U heeft in deze 30 jaar een behoorlijke kennis opgedaan. Zou u mij een advies kunnen geven om onze voorouders in Nederlands Indië op te sporen. Je vind her en der wel eens wat, maar volgens mij moet er een manier zijn om beter te zoeken. Graag uw antwoordt.

  • Joke van Veldhuizen

    maart 11, 2012

    Ik was al een tijd op zoek naar de familienaam Snel. Mijn oma van vaders kant heette ook Snel. Ik was in den Haag uitgekomen en ga nu zeker verder zoeken.

  • Luuk de Jong

    april 7, 2015

    Goedenavond,

    Hoop dat u dit leest.
    Geeft u lezingen over o.a. Joodse genealogie?
    Voor de NGV afd. Zaanstreek / Waterland organiseer ik de lezingen.

  • Jan Hermans

    juli 3, 2015

    Geachte Heer Snel, in het interview staat dat u op een atheneum zat. Was dat op, wat toen heette het Chr. College “Stad en Lande” te Huizen? Het zit zo, ene ‘Hamen Snel’ schreef als leerling op die school de scriptie “Het ontstaan, de ontwikkeling en de ontbinding van het instituut der Erfgooiers’. Ik ben benieuwd of u die persoon bent. Het archiefwezen lijkt mij mede het geheugen van ons cultureel erfgoed. Het bibliotheekwezen is de andere steunpilaar. Genealogie is en was mijn hobby, geworden ben ik van beroep bibliothecaris in Den Haag en het verveeld geen dag.

  • An zimmerman

    september 27, 2015

    Geachte heer Hermans
    Met de laatste zin van uw vraag ben ik het volledig eens en derhalve zou ik aan u en via u ook aan de heer snel de oproep willen doen om vooral onder ouderen deze hobby te promoten in deze tijd waarin zoveel wordt gesproken over eenzaamheid onder deze groep. Zelf heb ik deze ervaring als 83 jarige. Met dank

  • Hanna Bakker

    maart 16, 2016

    Beste Harmen Snel,
    Misschien herinner je je nog dat we ooit contact hebben gehad over mijn familie Praeger. We zitten met de volgende vraag: Cato Praeger-Goudsmit, mijn betovergrootmoeder, wordt in haar huwelijksakte genoemd: raapvrouw. Weet u hier de betekenis van?
    Haar man Orest staat ook vermeld als Praeger-Leitsan. Wat is hier de betekenis van?
    Met vriendelijke groeten

  • Yvette Hoitink

    oktober 4, 2016

    Geachte mevrouw Hanna Bakker,

    Voor een verre nicht van u doe ik ook onderzoek naar de familie Praeger. Met veel interesse heeft zij het artikel gelezen dat u over de familie heeft geschreven. Zij zou graag in contact met u willen komen. Zou u contact met mij op kunnen nemen?
    U kunt mij bereiken op .