Stamboom maken van de moederlijke lijn

Stamboom maken van de moederlijke lijn

Kent u naast uw voorvaders ook uw voormoeders in uw stamboom? Als u benieuwd bent naar uw afkomst, en de voorgeschiedenis van uw familie onderzoekt, dan is de kans groot dat u dit langs vaderskant doet. Veel genealogisch onderzoek richt zich letterlijk op de “voorvaders”. Maar kent u eigenlijk ook uw voormoeders? Speciaal voor Moederdag belicht MyHeritage het onderzoeken van de moederlijke lijnen! Hieronder volgen tips voor het maken van een stamboom van de moederlijke lijn.

Tip 1: Ga in gesprek over uw voormoeders

De meeste van onze voormoeders zijn dichterbij dan u denkt. Uw moeder kent vast haar oma wel, uw overgrootmoeder. Uw oma kent vast haar oma ook nog wel. Dat is weer uw betovergrootmoeder. Ga met hen in gesprek over het verleden. Hoe waren uw voormoeders als mens? Zijn er foto’s die u aan uw stamboom toe kan voegen die zij in bezit hebben? Ga het gesprek aan. Om het gesprek goed te starten kunt u gebruikmaken van de 117 vragen om aan familieleden te stellen die MyHeritage heeft opgesteld. Zo maakt u hen tot echte mensen!

Tip 2: Zoek ze tot op de bodem uit

Nu u een foto heeft en beeld van hoe uw voormoeders waren is het tijd om een beeld te creëren naar de gebeurtenissen in de levens van uw voormoeders. MyHeritage heeft op het moment veel verschillende collecties van over de hele wereld waar u uw familieleden kunt uitzoeken. Onder andere geboorteaktes, Trouwaktes, Overlijdensaktes en krantenartikelen kunnen enorm bijdragen naar de zoektocht in uw moederlijke lijnen. Zie voor meer informatie over de belangrijkste Nederlandse archieven deze blogpost.

Tip 3: DNA matches met afstammelingen van uw voormoeders

DNA matches met afstammelingen van uw voormoeders kunnen een grote verrijking zijn van uw zoektocht. Labels geven aan uw DNA matches kan ook uitkomst bieden. Zo kunt u zien welke genen er van welke potentiële voormoeders komen via de chromosomenbrowser. Genetische genealogie, of de analyse van DNA-testresultaten om genealogische relaties te begrijpen, is één van de hulpmiddelen om uw stamboom uit te breiden. Het kan een effectieve manier zijn om uw onderzoek vooruit te helpen, wanneer andere methoden niet het gewenste effect hebben gegeven.

Uw DNA-matches vormen het beste uitgangspunt voor uw genetisch genealogisch onderzoek. De chromosomenbrowser van MyHeritage laat u zien welke delen van uw DNA u met elk van uw genetische matches deelt en niet alleen hoeveel DNA u in totaal deelt. Deelt u specifieke DNA-segmenten met meerdere matches? Liggen die DNA-segmenten direct naast elkaar? Deze details kunnen meer aanwijzingen geven die u kunnen helpen om uw stamboom uit te breiden en doodlopende wegen te omzeilen. Wie weet hebben zij wel een foto van die ene voormoeder of iets anders van haar wat u helemaal niet heeft!

Tip 4: Matrilineaire stamreeksen en achternamen

Wanneer iemand bezig is met stamboomonderzoek ligt de focus vaak op de familiaire achternamen, dus op de mannelijke lijn. Over vrouwen zijn vaak minder bronnen te vinden, wat een weerspiegeling is van perspectieven en machtsverhoudingen in de maatschappij. Echter, stamboomonderzoek is natuurlijk veel breder. In feite is de vrouwelijke lijn in genetische zin veel betrouwbaarder. Kun je namelijk 100% zeker zijn of een willekeurige voorvader de echte vader van zijn nazaten is? Voor de vrouwen is de afstamming veel betrouwbaarder. Bedenk ook dat achternamen vaak niet eens zo ver terug in de tijd gaan. In bepaalde streken werden voor Napoleon vaker patroniemen dan achternamen gebruikt. Een tip is daarom ook om altijd als eerste die eigen achternaam van uw voormoeder op te schrijven. Heel vaak staat nog steeds eerder de naam van de man dan van de vrouw opgeschreven. Terwijl een akte vaak niet vindbaar is als u de achternamen van uw voormoeders niet gebruikt.