Hoe u familieleden op afstand kunt interviewen

Hoe u familieleden op afstand kunt interviewen

Het interviewen van oudere familieleden is een essentieel onderdeel van genealogisch onderzoek. Ze kunnen zoveel informatie bieden dat u nergens anders zult vinden. Maar wat doe je als je je familielid niet persoonlijk kunt bezoeken? Gelukkig leven we in een steeds meer verbonden wereld en met een beetje hulp van technologie en een vleugje creativiteit kun je nog steeds alle informatie krijgen die je nodig hebt.

Via de telefoon

Het grootste voordeel van het gebruik van de telefoon is dat, in tegenstelling tot bij nieuwere vormen van technologie, de meeste ouderen toegang hebben tot een telefoon, deze perfect kunnen bedienen en deze waarschijnlijk regelmatig zullen gebruiken.

Het nadeel is dat een telefoongesprek geen visuele component heeft. Dat betekent dat je ze geen foto’s of documenten kunt laten zien of vragen kunt stellen over die dingen, en dat ze jou ook niets kunnen laten zien. Dit kan ook een uitdaging zijn als uw familielid slechthorend is.

Een manier om het eerste probleem te omzeilen, is om voorafgaand aan het telefonische interview visuele informatie uit te wisselen, hetzij door geprinte stukken vooraf per post te verzenden, hetzij door gebruik te maken van digitale technologieën waarmee ze zich prettig voelen.

Enkele tips om het meeste uit uw telefonisch interview te halen:

 • Bel vanuit een stille kamer waar je niet wordt afgeleid.
 • Houd alles bij de hand voordat u belt. Ga aan een bureau zitten met een computer en / of papier en schrijfgerei, een glas water en eventuele foto’s of documenten die u tijdens het gesprek wilt raadplegen.
 • Print onze lijst met interview-vragen uit of bereid uw eigen vragen voor.
 • Organiseer het interview op een moment dat uw familielid alert en uitgerust zal zijn, en luister naar lange pauzes of vermoeidheid in hun stem – alles wat erop kan wijzen dat het tijd is om af te sluiten en uit te rusten. U kunt altijd een andere keer terugbellen.

Video chat

Videochat is zo dichtbij als je met je familielid in dezelfde kamer kunt zijn. De grootste uitdaging is ervoor te zorgen dat uw familielid technisch kan deelnemen, omdat veel ouderen moeite hebben om videochattechnologie te gebruiken.

Als uw familielid geen apparaat met een camera heeft, overweeg dan om er een voor hem te kopen en laat iemand die u kent die in de buurt woont het installeren en / of laat uw familielid zien hoe hij het moet gebruiken. Houd er rekening mee dat uw familielid deze mogelijk nog steeds niet alleen kan bedienen en dat u mogelijk de hulp van iemand aan de andere kant nodig heeft wanneer u het apparaat gebruikt.

Welk apparaat moet je kopen voor je familielid? Dat hangt af van hoe technisch onderlegd ze zijn. Als uw familielid het erg moeilijk heeft met digitale apparaten, zijn er speciale apparaten die speciaal zijn ontwikkeld voor mensen zoals zij, zoals de ViewClix Smart Frame (een fotolijst die videogesprekken kan ontvangen van elk apparaat waarop de ViewClix-app is geïnstalleerd) of de GrandPad (een eenvoudige tablet ontworpen voor senioren).

Een aantal tips om het meeste uit uw video chat interview te halen:

 • Installeer je webcam of apparaat in een goed verlichte, stille kamer waar je niet gestoord wordt. Voer eerst een testrun uit met uw camera om de beste plek en hoek in de kamer te vinden – een waar u geen achtergrondverlichting heeft en uw familielid uw gezicht duidelijk kan zien.
 • Zorg ervoor dat je een microfoon van hoge kwaliteit hebt, vooral als je familielid slechthorend is. Houd er rekening mee dat de audio-uitvoer van digitale apparaten van mindere kwaliteit is dan die van vaste lijnen. Wees geduldig als uw familielid u niet goed kan horen – en overweeg om naast de videochat te bellen voor een betere geluidskwaliteit.
 • Zorg ervoor dat je een microfoon van hoge kwaliteit hebt, vooral als je familielid slechthorend is. Houd er rekening mee dat de audio-uitvoer van digitale apparaten van mindere kwaliteit is dan die van vaste lijnen. Wees geduldig als uw familielid u niet goed kan horen – en overweeg om naast de videochat te bellen voor een betere geluidskwaliteit.
 • Als u uw familielid foto’s of documenten wilt tonen die u heeft, zorg er dan voor dat u ze stilhoudt om een ​​zo duidelijk mogelijk beeld te geven. Een andere optie is om een ​​digitale kopie via chat te verzenden, maar ze weten misschien niet hoe ze deze moeten bekijken.

Mail en email correspondentie

In plaats van de mogelijkheid van een live interview, is er altijd de ouderwetse optie: een schriftelijk interview.

Een schriftelijk interview heeft enkele voordelen: het geeft je relatieve tijd om hun antwoorden te bedenken en het geeft je een concreet overzicht van de informatie die ze je geven. Het is ook een meer praktische oplossing voor het interviewen van familieleden die slechthorend zijn.

Sommige oudere familieleden vinden het misschien prettig om hun antwoorden in te typen en per e-mail te verzenden, terwijl sommigen er de voorkeur aan geven deze per post te verzenden. Als uw familielid geen zin heeft om de antwoorden op uw vragen te typen of op te schrijven, is een tussenliggende optie om hem of haar zelf te laten opnemen en u de opname te sturen. Ze kunnen een eenvoudig digitaal opnameapparaat gebruiken, zoals een mp3-speler, of een oude cassetterecorder, die u later kunt digitaliseren. Als er iemand in de buurt is die kan helpen met het opzetten van een videocamera – nog beter.

Een aantal tips om het meeste te halen uit uw email- of schriftelijke correspondentie:

 • Beperk uw eerste brief tot maximaal 10 vragen. Meer dan dat kan uw familielid overweldigen. U kunt later altijd terug schrijven met meervragen.
 • Zorg ervoor dat u al uw contactgegevens aan uw familielid verstrekt. U kunt zelfs overwegen om een zelf-geadresseerde, gefrankeerde envelop mee te sturen, zodat ze hun antwoord gemakkelijker kunnen verzenden.
 • Neem kopieën van foto’s of andere documenten op in uw eerste brief om het geheugen van uw familielid op te frissen.

Veel succes!