Tien dingen die elke genealoog elke zomer zou moeten doen

Tien dingen die elke genealoog elke zomer zou moeten doen

Er is nooit genoeg tijd om alles te bereiken wat we zouden willen in onze familiegeschiedenis. Soms zijn we zo gericht op het vinden van nieuwe informatie, waarbij soms cruciale activiteiten worden vergeten. Het is dus belangrijk om minstens één keer per jaar de balans op te maken en te controleren of we niets belangrijks hebben gemist, om te overwegen wat belangrijk is en om slimmer aan onze familiegeschiedenis te werken. En vooral om plezier te hebben terwijl we dit alles doen! De zomer is een ideale tijd daarvoor.

Hieronder vindt u onze lijst met 10 activiteiten op het gebied van familiegeschiedenis die elke genealoog elke zomer, zo niet vaker, zou moeten doen.

  1. Deel wat u heeft gevonden. Een groot deel van het plezier van familie-historisch onderzoek vindt plaats wanneer u het met familieleden deelt. Delen moedigt andere familieleden aan om ook hun eigen documenten en informatie te delen. Als ze zien dat hun kinderen of ouders ontbreken op een kaart, of misschien een detail hebben, zoals een geboortedatum, zullen ze deze aanvullende informatie meestal aanbieden. Het delen van informatie is vaak de beste manier om anderen aan te moedigen hun informatie met u te delen. Heeft u een online familiesite? Overweeg om familieleden uit te nodigen als leden van uw site (alles wat u nodig hebt is hun naam en e-mailadres), zodat ze uw ontdekkingen kunnen bekijken. Voor oudere gezinsleden die zich misschien minder op hun gemak voelen met online sites, kunt u een gezinskaart uitprinten en ze dan bezoeken om erover te praten. Dit is een geweldige manier om nieuwe familieverhalen op te pikken. Vergeet niet om voor zoveel mogelijk mensen foto’s aan de stamboom toe te voegen, omdat dit de stamboom zowel begrijpelijker als aantrekkelijker maakt. Gebruik privacy-instellingen om de toegang aan anderen te bepalen.
  2. Controleer uw Smart Matches en Record Matches. Als u uw stamboom op MyHeritage heeft of onze Family Tree Builder-software gebruikt, ziet u Smart Match-notificaties wanneer iemand in uw stamboom lijkt te matchen met een persoon in een stamboom van een andere MyHeritage-gebruiker. Bekijk Record Matches waar MyHeritage een historisch record heeft geïdentificeerd dat gerelateerd lijkt te zijn aan een persoon in uw stamboom. Dat record betekent dat u met minimale inspanning nieuwe, relevante gegevens aan uw stamboom kunt toevoegen. Zorg ervoor dat u deze notificaties regelmatig controleert, zodat de aantallen behapbaar blijven. Deze notificaties bevatten vaak informatie die gemakkelijk aan uw stamboom kan worden toegevoegd, dus het is de moeite waard om deze suggesties regelmatig te bekijken. Waarom een snelle treffer missen als de innovatieve technologie van MyHeritage al het meeste harde werk heeft gedaan!
  3. Bekijk wat er nieuw is. MyHeritage voegt regelmatig nieuwe collecties historische gegevens toe aan SuperSearch en werkt deze voortdurend bij. Het is gemakkelijk te missen wanneer er nieuwe collecties worden toegevoegd, dus ga naar ons blog en selecteer de categorie ‘Historische gegevens’ om berichten over nieuwe grote collecties te zien. Bekijk de samenvattingen van deze belangrijke collecties om te zien welke voor u relevant zijn. We hebben bijvoorbeeld eerder dit jaar een nieuwe gegevenscollectie toegevoegd: Verenigde Staten, grensoverschrijdingen vanuit Canada, 1895-1956. Andere collecties blijven groeien en worden regelmatig bijgewerkt. Misschien wilt u enkele namen uit uw stamboom nemen en SuperSearch gebruiken om ze te controleren. U zult misschien aangenaam verrast zijn als u nieuwe gegevens vindt die in een nieuwe of bijgewerkte collectie zaten.
  4. Bezoek een archief. Ondanks de miljarden historische gegevens op MyHeritage en de enorme hoeveelheden online gegevens op andere sites, zijn er veel meer gegevens die relevant zijn voor familiehistorici die nooit zijn gedigitaliseerd. Veel gegevens zijn alleen in archieven te vinden. Soms hebben familieonderzoekers toegang tot die gegevens nodig om meer te weten te komen. Hoewel veel archieven hun archief hebben gedigitaliseerd – en dit blijven doen – zijn er nog steeds minder archiefstukken gedigitaliseerd en online dan die op papier of microfilm. Soms kunt u een onafhankelijke onderzoeker inhuren, of het archief kan een vergoeding vragen om onderzoek voor u te doen. Als reizen naar het archief echter mogelijk en haalbaar is, kan het efficiënter, effectiever en lonender zijn om zelf onderzoek ter plekke onderzoek te doen.
  5. Maak een backup van uw gegevens. Het is belangrijk om regelmatig een back-up te maken van uw online stamboom en om ook back-up kopieën te hebben van alle familiegeschiedenis documentatie. Deze gegevens moeten op andere locaties worden opgeslagen dan waar uw belangrijkste documenten en gegevens zijn opgeslagen. Digitale kopieën van documenten dienen elders te worden bewaard. Als u geen back-up hebt gemaakt, prijs uzelf dan gelukkig dat u nog geen gegevens- of documentverlies heeft ondervonden. Als uw stamboom op MyHeritage staat, is er een maandelijkse service beschikbaar om een back-up te maken van stamboomgegevens, foto’s, video’s en documenten. Als u Family Tree Builder gebruikt, maak dan een privé MyHeritage-site voor één gebruiker en bewaar een kopie van uw stamboom online, en gebruik vervolgens de back-up service om een back-up van uw stamboom te maken. Voordat u een back-up van uw gegevens maakt, voert u consistentiecontroles uit op duplicaten en overleden personen. Deze kunnen allemaal worden uitgevoerd vanuit Family Tree Builder als het is gekoppeld en gesynchroniseerd met uw online stamboom.
  6. Doe uw best om een belangrijk stukje missende informatie te vinden. De meesten van ons hebben een tak van onze boom die we verder terug willen onderzoeken. We missen echter essentiële informatie om vooruitgang te boeken. Probeer niet uw hele stamboom in één keer te maken – kies gewoon een ontbrekend stukje informatie en concentreer u op het vinden ervan. U hebt bijvoorbeeld gegevens over uw grootvader van vaderszijde en wilt mogelijk meerdere generaties van uw achternaam achterhalen. U zult de namen van de ouders moeten vinden, vooral de vader, van uw grootvader van vaderszijde. Schrijf alles op waarvan u weet dat het relevant kan zijn (bijv. wanneer en waar uw grootvader is geboren, alle informatie over zijn broers en zussen, wanneer en waar uw grootvader is getrouwd). Onderzoek vervolgens welke bronnen deze informatie waarschijnlijk bevatten. De ouders van uw grootvader kunnen bijvoorbeeld worden genoemd in de geboorteakte van uw grootvader, of een doopakte, of in zijn huwelijksakte. Misschien zijn ze allemaal genoemd in een volkstelling of in een stamboom die is samengesteld door een andere familiehistoricus. Bepaal welke van deze bronnen waarschijnlijk beschikbaar zijn, hoe gemakkelijk het is om toegang te krijgen, hoe waarschijnlijk het is dat deze bron de gewenste informatie bevat en hoe betrouwbaar de  gegevens kunnen zijn. In dit geval zou de meest geschikte akte om uw pijlen op te richten, de geboorteakte van uw grootvader kunnen zijn. Concentreer u vervolgens op het verkrijgen van dat document.
  7.  Digitaliseer. Gedurende het jaar kunnen we veel foto’s (los of in albums), correspondentie, certificaten en andere documenten verzamelen. We leggen ze opzij en zeggen tegen onszelf dat we er later iets mee zullen doen. Als u echter niet regelmatig bezig bent met het digitaliseren en invoeren van de informatie, is dit het beste moment om dat te doen, voordat de achterstand nog groter wordt. Digitaliseer de foto’s gemakkelijk met de MyHeritage mobiele app en upload kopieën naar uw online familiesite. Voor elk item kan dan belangrijke informatie over elke foto of document worden toegevoegd en de digitale afbeelding gekoppeld aan de juiste persoon in uw stamboom.
  8.  Check uw DNA resultaten op nieuwe matches. Wanneer we voor het eerst onze DNA-resultaten ontvangen, is dat een natuurlijk moment om te controleren met wie we nauw verwant zijn. Naarmate de pool van geteste personen echter toeneemt, wordt het belangrijk om regelmatig te controleren op nieuwe matches. Controleer ook of eerdere DNA matches – die eerder niet relevant leken – nu een nieuwe betekenis hebben met nieuwe namen en informatie. In toenemende mate kan het combineren van DNA-testen met traditioneel familiehistorisch onderzoek veronderstelde relaties in uw stamboom verifiëren of weerleggen. Dus als u uw DNA niet heeft getest, is een MyHeritage DNA-test misschien iets om te overwegen.
  9.  Leg familieverhalen vast. Als genealogen streven we ernaar om onze familiegeschiedenis te bewaren en te delen met onze familie en de volgende generaties. Maak gebruik van Photo Storyteller™, een functie die gratis beschikbaar is op de gratis mobiele app van MyHeritage. Daarmee kunt u de unieke verhalen achter uw familiefoto’s vastleggen en de geluidsopnamen aan uw foto’s koppelen.
  10.  Maak plezier en bezoek familieleden. Het belangrijkste: maak plezier. Ontmoet elkaar op een familiereünie of ga gewoon op bezoek bij een ouder familielid en interview hem of haar met deze vragen als inspiratie. Vergeet niet een print van uw stamboom mee te nemen en veel foto’s om familieherinneringen op te halen. Zorg ervoor dat de gratis MyHeritage-app op uw mobiele telefoon of tablet staat, zodat u familiefoto’s rechtstreeks vanaf uw device kunt maken en delen.

Met deze tips bent u er na de zomer weer helemaal klaar voor om verder te gaan met uw genealogisch onderzoek! We wensen u veel plezier met bovenstaande activiteiten en een prettige zomer.