“Ik ben mijn eigen opa”

“Ik ben mijn eigen opa”

Kent u dat Engelse liedje van Ray Stevens genaamd “I’m my own grandpa”? Erg leuk bedacht en klinkt vrij complex als je het voor het eerst hoort.
Het gaat om een man die zijn eigen grootvader werd. Luister eerst naar het liedje en lees daarna mijn uitleg die ik onder het filmpje heb geschreven.


De clue is dat zijn roodharige stiefdochter zijn stiefmoeder werd door met zijn vader te trouwen, maar daardoor werd zijn vader ook zijn schoonzoon. Toen de vader en de stiefdochter een kind kregen werd hij zijn eigen opa!

Om het wat begrijpelijker te maken heb ik een diagram gemaakt van de verwantschappen van deze bijzondere familieopstelling.

Bijzondere familieopstelling naar het lied van Ray Stevens "Ik ben mijn eigen opa"

Bijzondere familieopstelling naar het lied van Ray Stevens "Ik ben mijn eigen opa"

Iemand heeft het liedje naar het Nederlands vertaald:

Mijn vader en ik woonden samen en bezaten een radio en televisietoestel. Hij was weduwnaar en ik was ongetrouwd.
Beneden woonden een weduwe en haar dochter beide schoon van uiterlijk en zonder radio en TV. Ik werd verliefd op de weduwe en trouwde haar. Mijn vader trouwde de dochter en toen begon de ellende!

Daar mijn vader de dochter van mijn vrouw en dus ook mijn dochter trouwde, is zij thans mijn moeder. Ik ben tegelijkertijd haar vader, omdat ik met haar moeder ben getrouwd. Verder werd mijn vader de schoonvader van mijn vrouw, omdat ik zijn zoon en haar echtgenoot ben.

Maar dat is nog niet alles
Mijn vrouw krijgt een zoon en nu begint de ellende pas goed. Mijn zoon is de broer van mijn moeder omdat die de dochter is van mijn vrouw. Hij is echter ook de zwager van mijn vader. Ik ben de neef van mijn zoon en daarom ook de neef van mijn moeder, omdat die zijn zuster is.

Het wordt nog erger
De jonge vrouw van mijn vader krijgt ook een zoon en haar zoon wordt dus mijn broer. Verder is mijn eigen zoon de oom van mijn kleinkind, omdat hij de broer van mijn dochter is. Mijn vrouw is zijn grootmoeder, want hij is het kind van haar dochter. Ik ben als man van mijn vrouw zijn grootvader, dus de grootvader van mijn broer en daar de grootvader van mijn broer ook de mijne is ben ik.

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

 • Rien Noordman

  oktober 8, 2011

  schitterend. super leuk gevonden

 • Janette Overberg

  oktober 9, 2011

  ’t is een hele puzzel maar geweldig !

 • A. Winkelman

  oktober 10, 2011

  Ingewikkeld hoor, maar wel leuk – als je er niet zelf deel van uitmaakt…..
  Ook is dit weer stof genoeg voor een nieuwe serie “midsummer murders”. Enne, de griekse mythologie is ook niet wars van familiaire vervlochtenheden; Hoe zou iemand als “oidipeus” hiermee omgaan ? Er kwam in ieder geval niet veel goeds uit voort.
  In de Science fiction literatuur kunnen mensen teruggaan in de tijd en hun grootvader om zeep helpen, daarmee gelijk zichzelf “opheffend”. Dat kán dus niet (zover ik weet). In het bovenstaande geval zou de persoon zichzelf het leven kunnen nemen waardoor de in hem verenigde opa en kleinkind weer wél tegelijk sterven. Waarmee niet gezegd is dat -zichzelf ínhalende – tijdreizen mogelijk zouden zijn. De chaos zou dan echt niet meer te overzien zijn. En dat kan niet de bedoeling geweest zijn. Toch ?

 • Jan De Craene

  oktober 11, 2011

  Heel verwarrend en waarschijnlijk ook niet makkelijk als iedereen om z’n zakgeld komt!

 • constance

  oktober 12, 2011

  Super leuk gevonden .Maar een drama ls je de hoofdrol hebt.

 • ANNE-MARIE SMISSAERT

  januari 6, 2012

  in eerste instantie dacht ik dat meer mensen verwikkelingen hadden.
  de raporten van mij kloppen ook niet.

  Dit bericht is wel grappig.

 • Adriana van Schalken | Familieopstellingen

  februari 29, 2012

  Ik vind het filmpje erg leuk, heb hem twee keer moeten kijken om het goed te begrijpen maar als het kwartje valt zet het je wel aan het denken. Leuk artikel! Ga zo door!

  Groeten Adriana