Petje af, dit is een enorme klus.
groet Miep
Hij is sinds 1970 bezig met genealogie en historisch onderzoek. Toen in 1992 zijn hotel / restaurant verkocht was, had hij in 1995 zijn nieuwe passie gevonden in Tresoar, het historisch en letterkundig centrum van Friesland.
Tijdens zijn onderzoek in de gevangenisboeken van Leeuwarden, Heerenveen en Sneek onderzocht hij een aantal namen en noteerde alles wat hij daaromheen tegenkwam. Het werd zijn eerste index en transcriptieproject.
Na dit kleinschalige project was het tijd om een grote klus aan te pakken, althans er een goede start mee te maken, want zoals Musquetier zelf zegt “.. het gehele Staten Archief is zo erg omvangrijk dat is door één persoon niet te doen.. dat krijg ik in mijn leven niet meer klaar.”
Op 15 januari 2000 begon Musquetier met het indexeren van het Provinciaal Bestuurlijk Archief (oftewel het Staten Archief) van Friesland 1813-1924 en nu 11 jaar later bedraagt de database rijke informatie omtrent 226.275 familienamen uit Friesland, Nederland en daarbuiten.
Wat kan men vinden in het Provinciaal Bestuurlijk Archief?
“Dat kan zijn: een enkele aantekening, het aanvragen van een vergunning, veel handgeschreven brieven met handtekeningen en volledige belastingdossiers/dwangbevelen, dossiers van proces-verbalen, Vechtpartijen. Lijsten met alle Gezinshoofden van een dorp, verklaringen van Geneesheren, als er weer eens een besmettelijke ziekte was geconstateerd, personen die met een paspoort Nederland verlaten in de jaren 1914-1918, dossiers over gezonken schepen vaak met hele inventarislijsten erbij. Schippers, Bedelaars, Veldwachters, Schoolonderwijzers, Soldaten, Deserteurs, Soldaten naar Ned. Indie., Molenaars, Kooplieden, Wezen en Vondelingen enz.”
Om te zoeken in de database van de heer Musquetier gaat u naar de volgende website Altijdstrijdvaardig.nl. Aan de linkerkant treft u het menu waarbij u op “Index uit het Provinciaal Bestuurlijk Archief” kunt klikken.
Parallel aan het project van het Staten Archief is Musquetier ook bezig met het digitaliseren van Kerkarchieven van Friesland. Hier onder vallen de Doop-Trouw-Begravenboeken, maar ook de Lidmatenregisters en de kerkadministratie waaronder de diaconierekeningen. Hiervoor heeft hij uitzonderlijke toestemming gekregen van de directie van het Tresoar om de oude en fragiele registers vast te leggen op foto en zo te conserveren. Het aantal pagina’s bedraagt momenteel 169.284 welke een periode beslaan van 1532-1980 en zijn te bewonderen op zijn website.
oktober 21, 2011
Petje af, dit is een enorme klus.
groet Miep
januari 28, 2013
Onschatbare bron deze website!!! Geweldig!
Ctrl+C/⌘+C
ireen garnier
oktober 20, 2011
knap staaltje vakmanschap, hier zal de genealoog erg blij mee zijn.
m.vr.gr. ireen garnier