Welke Familiespellen speelde u vroeger?

Welke Familiespellen speelde u vroeger?
Foto: Geheugen van Nederland

Foto: Geheugen van Nederland

Speelde u vroeger weleens familiespelletjes thuis? Zo ja welke?

Een spel waar ik persoonlijk nooit aan mee heb gedaan, maar wel erg leuk is heet “Geef dat ding eens door“.

Dit is een oud spel waarbij men aan tafel zit, een bijbehorend liedje zingt en een willekeurig voorwerp aan elkaar doorgeeft op de woorden “ding” en “door”. De snelheid van het liedje gaat elke ronde omhoog en de persoon die het laatst overblijft met het meeste aantal voorwerpen, heeft gewonnen. Het is de bedoeling dat iedereen meezingt. Dit maakt het extra moeilijk.

De tekst van het liedje gaat als volgt: “Geef dat ding eens door, geef dat ding eens door geef dat díííng eens door, en niet vergissen hoor!”
Kent u dit spel en zo ja welk voorwerp gebruikte u hierbij?

Bordspellen
Bordspellen als Ganzenbord, Levensweg, dammen en schaken hebben menig familie veel plezier bezorgd en ik geloof dat iedereen wel een keer “Monopoly” heeft gespeeld. Het is sinds 1935 het bestverkochte bordspel ter wereld met meer dan 200 miljoen verkochte exemplaren. Het was altijd weer een ramp als je de pot miste of op Kalverstraat terecht kwam en moest betalen! Tegenwoordig heb je vele varianten op Monopoly, waaronder vele edities gebasseerd op Disney tekenfilms, op muziek (Beatles, Queens), sci-fi films als Star Wars en Transformers en strips als Suske en Wiske, maar ook Nederlandse steden als Rotterdam, Amsterdam, Nijmegen en Friesland!

Monopolie

Monopolie

Mens-Erger-Je-Niet
Iedereen kent het bordspel Mens-Erger-Je-Niet wel. In het Duits “Mensch ärgere Dich nicht” en in het Engels “Ludo” – wat Latijn is voor “Ik speel”. Een enorm bekend bordspel wat ook veel gespeeld werd en wordt door families. Dit spel kent een veel oudere geschiedenis en schijnt zijn oorsprong te vinden in het Indiase spel Pachisi dat stamt van rond het 4e jaar voor Christus. Spellen als Mens-Erger-Je-Niet vallen onder de zogenaamde “Kruis-en-Cirkel-spellen” en als je gaat kijken vanaf welk jaar dit soort spellen zich voordoen kom je tot de conclusie dat je een spel speelt waar de hele oude beschavingen eveneens veel plezier aan hebben gehad. Archeologen hebben in hun onderzoek naar de Maya beschaving in Mexico, namelijk graveringen in ruïnes gevonden van dit soort spellen. De ruïnes dateren uit 800 voor Christus.

Mens-erger-je-niet bordspel

Mens-erger-je-niet bordspel

De moderne variant die wij in Nederland spelen werd eind 19e eeuw in Engeland geïntroduceerd en waaide vervolgens over naar Nederland. In mijn familie spelen wij al vier generaties Mens-Erger-Je-Niet en hebben er nog steeds veel plezier van. Tegenwoordig zijn er veel bordspellen via internet op de computer te spelen, waarbij men de familieleden heeft ingeruild voor virtuele spelers van over de hele wereld. Zo kan het dus dat men Mens-Erger-Je-Niet speelt met spelers uit Hongarije, China en Australië.

Hoewel het klassieke spel gespeeld wordt aan de eettafel, is de toekomst van bordspellen toch zeer waarschijnlijk op internet te vinden.

Welke familiespellen speelde u vroeger?

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

  • Janny

    oktober 27, 2011

    wij speelde vroeger het bord spel Halma

  • ben

    oktober 29, 2011

    wij speelden het vlooienspel, vissen ( in een kartonnen aquarium)
    sjoelen,ganzenborden, blindeman, ezeltje prik en Lotto

  • J c van Engelenburg

    maart 13, 2013

    Wij speeldenhet spel ;Beleg en ontzet van Leiden ,dat was in 1944,later nooit meer ergens gezien .Het was eenplattegrond van de binnenstad van Leiden met legers en poortgebouwen, precies weet ik het niet meer.

  • jiletje

    april 17, 2013

    ik ben niet van vroeger en we doen helaas geen famieli spellen
    maar deze web is handig voor mijn muurkrant

  • Corine

    oktober 19, 2015

    Jeetje wat bekend, wij gebruikten voor dat spelletje het piccalilly of mayonaise potje . Verder speelden we graag ganzeborden, mens-erger je niet, en pesten (met kaarten dan :-))