Familienaam Jacobs

Familienaam Jacobs

De familienaam Jacobs valt onder de groep patroniemen en verwijst naar de voornaam Jacob.

Om personen aan te duiden werd de zoon van Jacob Jacobszoon genoemd of afgekort Jacobs. Mensen met de familienaam Jacobs kunnen met enige voorzichtigheid ervan uitgaan dat hun verre voorouder Jacob heette.

De familienaam Jacobs komt in vele landen voor zoals Amerika, Ierland, Engeland, Australië en Canada, maar ook in Scandinavische landen als Noorwegen, Zweden en Denemarken. In Nederland komt de familienaam Jacobs ook voor. In 2007 waren er ruim 20.000 naamdragers. Deze woonden voornamelijk in het zuidoosten van het land.

Er zijn diverse varianten op deze familienaam in Nederland aanwezig. Enkele voorbeelden zijn: Jakobs, Jacops, Jacobi, Jacobsen, maar ook Koops, Coops en daarop weer Cops, Cobs, Kops en Koppes.

Aantal familienaamdragers Jacobs 2007 - Bron: Meertens Instituut Familienamen Databank. http://www.meertens.knaw.nl/nfb

Aantal familienaamdragers Jacobs 2007 - Bron: Meertens Instituut Familienamen Databank. http://www.meertens.knaw.nl/nfb


De voornaam Jacob verwijst naar aartsvader Jacob, de zoon van Isaak en kleinzoon van Abraham. Jacob is de stamvader van de Israëlieten en werd later ook Israël genoemd. De betekenis van de naam zou te vinden zijn in de Hebreeuwse woorden ‘Ya’aqov’ wat zoveel betekent als ‘Hij die de hiel greep’ of ‘Hij die volgde’. Jacob was één van een tweeling en zou bij de geboorte de hiel van zijn tweelingbroer Esau vastgehouden hebben, vandaar dat hij die naam gekregen heeft.

Jacob wordt in het Frans ook wel Jacques genoemd.

Er zijn legio varianten op Jacob, die zowel als voor-, als familienaam gebruikt worden. Enkele vrouwelijke varianten zijn Jacoba, Jacobina, Jacobine, Jacomina, Jacquelina, Jacqueline, Coba, Cobie, Coby.

In de loop der tijd en door verspreiding van de naamdragers zijn er vele varianten op de naam ontstaan. Zo heet Jacob in het Arabisch Yakub, in het Fins Jaakko, in het Frans Jacques, in het Iers Seamus of Shamus (afgeleid van James, dat weer afgeleid is van Jacob), in het Italiaans Giacommo of Iacopo, in het Portugees, Catalaans en Spaans Jaime. In het Nederlands vinden wij Jacob o.a. terug in de namen Jacobus, Co, Sjaak en Jack.

Zijn er mensen in uw familie die de naam Jacob of een variant daarop dragen?

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

  • riny van der hr van der meij

    juli 10, 2018

    ja mijn man zijn opa heette jacobs.hij was bouw kundige.