Naamgeving volgens Amy Groskamp-ten Have

Reacties1

Naamgeving gebasseerd op het schrijven van Amy Groskamp-ten Have, “Hoe hoort het eigenlijk”, H.J.W. Becht, Amsterdam 1940 (vierde druk).

Bij het uitkiezen van een naam voor een nieuwe telg van de familie kan het kind vernoemd worden naar een familielid, een dierbare vriend, een beroemdheid of er kan met eigen fantasie een naam gekozen worden. Ouders dienen zich bewust te zijn dat het kind zijn hele leven deze naam zal moeten dragen, dus ook nadat zij volwassen zijn of zelfs overleden. Het is niet de bedoeling dat de kinderen in de maatschappij last krijgen van hun naam.Doorgaans wordt het eerste kind, indien een zoon naar de grootvader van vaderskant vernoemd, het tweede kind, indien wederom een zoon naar de grootvader van moederskant. Indien het eerste kind een meisje is dan wordt het vernoemd naar de grootmoeder van vaderskant, etc.

Een kind vernoemen naar een peet en het vervolgens in het dagelijks leven anders te noemen is volgens Groskamp-ten Have een belediging. In sommige families krijgen de oudste zoons allen steeds dezelfde voornaam, zoals bijvoorbeeld: Hendrik, Willem of Karel Albrecht o.d.

Om onderscheid te maken tussen de oudste zoons van broers, die dezelfde voor en achternaam dragen, worden de initialen van de vader achter de naam geplakt. Dit resulteert in namen als Hendrik Jansen A.C.zn (als zijn vader Albert Cornelis heet) en Hendrik Jansen L.F.zn (als zijn vader Lodewijk Frederik heet).

In mijn stamboom komt Bzn voor, waarbij het niet gaat om de popformatie Band Zonder Naam ( 🙂 ), maar om de zoon (zn) van Benjamin.

Komen deze afkortingen ook in uw stamboom voor?

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd

  • D. Huisman


    januari 13, 2014

    als het eerste kind een meisje is, wordt het vernoemd naar de oma van MOEDERS kant