10 Tips voor het maken van een leuke Familiefoto

In deze blogpost geven wij u 10 tips om een leuke familiefoto te maken.


1) Plan de familiefoto
Het is niet altijd makkelijk alle familieleden op een foto te krijgen. Een bepalende factor is planning. Bedenk van te voren wat voor soort foto je wilt maken en probeer deze ver van te voren aan te kondigen, zodat iedereen aanwezig en voorbereid is. Kies een datum uit waarop iedereen aanwezig kan zijn om zich vast te leggen op de gevoelige plaat.

2) Kies een goede locatie
Zorg dat er voldoende ruimte is om alle aanwezigen op de foto te krijgen. Als fotograaf moet je ook op de omgeving letten en ervoor zorgen dat er geen onuitgenodigde gasten op de foto komen te staan of dat er niets geks gebeurd op de achtergrond van de foto.

Let op de omgeving bron: awkwardfamilyphotos.com

Let op de omgeving bron: awkwardfamilyphotos.com

3) Houd rekening met het licht
Licht is uiteraard een hele belangrijke factor. De mooiste foto’s worden gemaakt met de juiste afstemming van het licht. Maak geen foto’s tegen de zon in, maar met het zonlicht mee.

4) Lange achter, kleine voor
Het spreekt voor zich, maar je kan het niet genoeg benadrukken, als je een klassieke groepsfoto maakt, zorg dan dat de langste mensen achteraan staan, zodat niemand op zijn of haar tenen hoeft te staan en net boven een schouder uitkomt.

5) 1, 2, 3, Cheeseee !!
Tellen helpt. Het is niet leuk als je als enigste op de foto staat met je ogen dicht. Help de familie dan ook met tellen en spreek af wanneer de foto gemaakt wordt. Dit kan bij op de tel van 3 zijn of bij “cheese!” Aan de andere kant kun je hen ook verrassen met enkele spontane foto’s, door zonder dat men het opmerkt ook foto’s te maken voor en na het fotomoment (bijvoorbeeld op de tel van 1 of 4).

Tel af - bron: fotozup.com

Tel af - bron: fotozup.com

6) Deel de foto
Om de kans op verlies te beperken is het altijd aan te bevelen om foto’s te delen met anderen. Daarnaast is het leuk als iedereen een kopie krijgt waar hij/zij ook opstaat. Via de MyHeritage Familiesite kunt u gemakkelijk foto’s delen. Als u een foto heeft toegevoegd aan de familiesite, kunt u de familieleden direct markeren in de foto. De foto wordt dan automatisch toegevoegd aan de betreffende profielpagina’s.

7) Herhaal de foto
Maak er een traditie van om op een vast moment een familiefoto te maken. Niets is leuker om de familie te zien groeien en ouder te zien worden.

8 ) Identificeer familieleden
Zorg ervoor dat je alle personen op de familiefoto hebt geïdentificeerd. Herinnert u zich nog de vraag aan uw vader of moeder wie er op die foto staat en dat er dan gezegd wordt. “Tja, dat weet ik niet”. Dit kan eenvoudig weg voorkomen worden door men direct te markeren of een notitie te maken. Zie ook tip 6 (markeren).

Foto's markeren (klik voor vergroting)

Foto's markeren (klik voor vergroting)


9) Leg de verhalen vast
Achter sommige foto’s schuilt een zee van boeiende feiten en gebeurtenissen. Help ze voor het nageslacht te bewaren door ze op te schrijven en bij de foto’s te bewaren. Als u een foto upload bij MyHeritage kunt u ook notities toevoegen. Maak hier gebruik van!

10) Wees origineel
Doe eens gek! Maak eens een andere foto dan normaal. Het is leuk om naast de klassieke groepsfoto’s wat creatievere foto’s te maken en laat de familie ook van een andere kant zien.

Doe eens gek - bron: awkwardfamilyphotos.com

Doe eens gek - bron: awkwardfamilyphotos.com

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

 • Mala Narain

  juli 15, 2014

  Bedankt voor uw tips .Het heeft me echt goed gedaan.

 • Marjolijne

  juli 15, 2014

  Het belangrijkste wordt vaak vergeten (ook in dit “verhaaltje”)

  Dateer ALLE foto’s!!!!