Uitzendingen Verborgen Verleden 2014

Uitzendingen Verborgen Verleden 2014

Een reminder voor wie de afleveringen van het tv-programma ‘Verborgen Verleden’ heeft gemist. Deze zijn op de website van de NPO terug te zien. Na iedere televisieuitzending heeft men 30 dagen de tijd om het via internet nogmaals te bekijken.

De eerste aflevering met Jack van Gelder is op 27 september jl. uitgezonden. Dit betekent dat u deze aflevering alleen deze week (tot 27 okt) nog via de NPO kunt bekijken.

In de eerste aflevering gaat Jack van Gelder op zoek naar zijn Joodse roots. Zo brengt hij een bezoek aan het onderduikadres van zijn ouders, wat leidt tot emoties en nieuwe ontdekkingen.

In het Stadsarchief van Amsterdam ontmoet hij genealogie expert Harmen Snel die een eeuwenlang familieverhaal ontkracht. In de familie van Jack’s moeder werd vermoed dat hun stamvader uit het Iberisch schiereiland afkomstig was. De naam Gobes zou afgeleid zijn van Gomes. Echter na onderzoek van Snel, bleek dat de naam afgeleid was van het Oostenrijks geslacht Gaubitsch. Geen exotische voorouder voor Jack dus..

Schrijfster en columniste Aaf Brandt Corstius gaat in de tweede aflevering van Verborgen Verleden naar Indonesië. Haar familie heeft hele sterke banden met Nederlands Indië, waar generatie op generatie heeft vertoefd.

In Manado (Celebes, Indonesië) komt ze meer te weten over haar betovergrootvader Jan Krol, een predikant van de Indische Kerk aldaar. Hij bleek erg liberaal te zijn voor zijn tijd. Iets wat Brandt Corstius in zichzelf herkent.

Tijdens een bezoek aan de interneringskampen wordt Aaf overmeesterd door emoties. Daar dringt het haar door welk lot haar dierbare en dappere overgrootmoeder Johanna ten deel is gevallen. Iets wat zij graag had willen delen met haar recent overleden vader.

In de derde aflevering gaat televisiepresentator en schrijver Cornald Maas op zoek naar de roots van zijn grootmoeder. Hij wil weten waar zijn drang vandaan komt om er steeds op uit te trekken, en of er Spaanse of Portugese voorouders te vinden zijn. Al snel komt Maas tot de conclusie dat zijn voorouders vrij honkvast zijn gebleven en dat zijn verste voorouder Antonie Baars ‘slechts’ afkomstig is uit Bohemen nabij Praag.

In het Nationaal Archief doet Maas een ontdekking over zijn ondernemende overgrootvader. Die bleek te werken voor de Duitse Weermacht in een kazerne op Bergen op Zoom.

Tot slot blijkt Cornald’s overgrootmoeder, Cornelia de Kaeter, een kranige vrouw, die na de dood van haar man eigenhandig café Polderzicht runde in West-Brabant.

Zie voor afleveringen en achtergrondinformatie de website www.npogeschiedenis.nl/verborgenverleden

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

  • H.Wiebenga

    oktober 24, 2014

    Het is een interessant programma, mijn bezwaar is dat louter bekende Nederlanders in de schijnwerpers stonden.
    Nimmer heb ik gezien dat het ook kon gaan over een onbekende Nederlandse man of vrouw die ook zijn of haar levensverhaal en afkomst heeft.
    Daarom zal ik ook niet naar herhalingen kijken.
    Ik wens u succes.

  • Carla Hos

    oktober 24, 2014

    Aardig programma maar men graaft niet diep in het verleden zoals in de oudere afleveringen.

  • Wilhelmina Verheij

    oktober 24, 2014

    Dit zou ik zo graag willen is mijn laatste echte wens om hier eens aan mee te doen,

    Ik heb leuke achternamen
    Verheij
    De Niet
    van Gaal = straatnaam
    Brandenburg = Kasteel Brandenburg
    van der Ven = straatnaam

  • Wilhelmina Verheij

    oktober 24, 2014

    Bekkers Monsigneur

    Alvast bedankt wat zal u mij blij maken als ik bericht van
    u terug krijg
    Alvast hartelijk bedankt
    mvr Wilma Verheij

  • jaap franken

    oktober 30, 2014

    ziet er goed uit