8 genealogische activiteiten voor een regenachtige zomerdag

Reacties

De Nederlandse zomer kan werkelijk heerlijk zijn, of verschrikkelijk. Het weer is onberekenbaar en we moeten er maar het beste van proberen te maken. Dat betekent ook dat we zowel op zon als op regen moeten rekenen. Als de zon schijnt is de lijst met mogelijke activiteiten erg lang: naar het strand, een fietstocht maken, gaan vissen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Als het regent en we gedwongen zijn om binnen te blijven, is het aantal mogelijke activiteiten beperkter.

We zoeken dus een bezigheid die interessant is voor het hele gezin. En waarom zouden we dan niet meteen denken aan ons lievelingsonderwerp: genealogie! Dat is iets wat meerdere generaties kan interesseren. Ondanks de regen!

8 leuke activiteiten om te doen als het regent:

1) Interview iemand die al op leeftijd is, bijvoorbeeld de grootouders of een oudtante. Wat weten jullie écht over hun leven?

2) Laat de technologie het werk doen. We zijn onafscheidelijk van onze smartphones, dus waarom zouden we ze niet gebruiken om stamboomonderzoek voor ons te verrichten? Voor genealogisch onderzoek kunnen jullie op onze website terecht maar jullie kunnen onze mobiele app er ook voor gebruiken.

3) Maak een stamboom. Dat kost niets. Gebruik daarbij de app om de lege plekken in jullie stamboom in te vullen en om foto’s te maken die direct in de stamboom kunnen worden opgeslagen.

4) Bekijk de oude familiefoto’s eens. De meesten van ons hebben wel ergens een schoenendoos met foto’s staan. Haal ze weer eens tevoorschijn en gebruik de tijd om de foto’s te sorteren en te ordenen.

5) Scan en upload de foto’s, zodat ze bewaard blijven voor toekomstige generaties. Dit geldt ook voor brieven en andere documenten.

6) Beschrijf jullie leven eens. Wat willen jullie aan toekomstige generaties nalaten? Waar zijn jullie naar school geweest? Hoe zijn jullie opgegroeid? Schrijf alle feiten op, zoals opleiding en namen van verwanten, en schrijf ook eens op wie ze waren, wat hun interesses waren, enzovoort.

7) Trek je niets aan van het slechte weer. Ga eropuit en breng eens een bezoek aan familieleden. Stel tijdens de visite ook vragen over het verleden, hoe het vroeger was, en praat gerust ook eens over jullie gemeenschappelijke wortels.

8. Ga erop uit! Bezoek een plek waar jullie voorouders hebben gewoond. Bezoek belangrijke plaatsen uit jullie leven, bijvoorbeeld het huis waar jullie zijn opgegroeid of jullie eerste school. Vergeet niet om foto’s te maken!

Laat jullie goede humeur niet door het weer bederven, maar gebruik de tijd voor onderzoek naar jullie familiegeschiedenis!

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd