Namen: Is twee voornamen voornamer?

Namen: Is twee voornamen voornamer?

Meerdere voornamen. Sommige mensen hebben ze, andere niet. De gewoonte om meerdere voornamen te geven (voornaam, tweede voornaam etc. en achternaam) begon in de Middeleeuwen, toen Europeanen hun kinderen wilden vernoemen naar een heilige en ook de traditionele familienaam wilden gebruiken, maar het gebruik van meerdere voornamen dateert nog van veel vroeger.


In het oude Rome ontvingen belangrijke mensen als eerbewijs meerdere namen. Later – in de achttiende eeuw – begonnen aristocraten hun kinderen lange namen te geven om hun plaats in de samenleving te onderstrepen. Bijvoorbeeld Hare Koninklijke Hoogheid Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau.

Voor Spaanse en Arabische namen geldt over het algemeen dat de achternamen van zowel vaders als moeders uit voorgaande generaties worden gebruikt, zodat iemands plaats in de familiegeschiedenis duidelijk is, zoals bij de schrijver Gabriel García Márquez. In sommige landen – zoals China – bestaan tweede voornamen niet.

Hoewel het hebben van meerdere namen niet nieuw is, was het pas in 1835 dat de term “middle name” in Amerika opdook. Dat was in Harvardiana, een tijdschrift van Harvard University. In de VS werd de middelste naam pas “officieel” na de Eerste Wereldoorlog, toen het formulier om je bij de Amerikaanse strijdkrachten aan te melden een speciaal veld “Middle name” bevatte.

Tweede voornamen kunnen ook van pas komen bij uw stamboomonderzoek, omdat ze belangrijke aanknopingspunten over uw voorouders kunnen bieden. Wanneer u in volkstellinggegevens zoekt, kan de tweede voornaam de eerste zijn, en omgekeerd. De volledige naam van de schrijver Rudyard Kipling is bijvoorbeeld Joseph Rudyard Kipling.

Namen waarvan we denken dat het een tweede voornaam is, vormen soms eigenlijk het tweede deel van een dubbele voornaam, zoals Willem-Alexander. Soms hoort de middelste naam bij de achternaam, zoals in Adriaan Roland Holst. Ook hebben sommige mensen, zoals Harry S. Truman en, dichterbij, Peter R. de Vries, initialen in hun naam die niet naar een tweede voornaam verwijzen.

Worden er in uw familie meerdere voornamen gegeven? Hebben deze weleens geholpen bij uw onderzoek? Laat het ons weten in de opmerkingen hieronder.

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

 • Mollaert Ignace

  september 4, 2015

  Mijn naam is Ignace Arsène Maria Omer Robert MOLLAERT
  Mijn broer heeft 4 voornamen
  Mijn vader heette Antoine Eugène Arthur Maria Robert
  Mijn grootvader Pieter Marie Robert – maar zijn aanspreek naam was Robert
  Mijn grootmoeder Maria Alexandrina Victorina REYNTENS
  (Arsène was mijn peter, broer van Robert – Maria mijn meter, moeder van mijn moeder – Arthur, peter van mijn vader, broer van Maria Reyntens – Omer broer van mijn grootvader Robert en Robert zelf, mijn grootvader)

 • Elly J Groot

  september 6, 2015

  In Nederland komt het fenomeen “eerste naam kan de tweede naam zijn” niet voor. De eerste naam is altijd de ingeschreven naam van een persoon.
  Wel kan er een roepnaam worden gebruikt die is afgeleid van de voornaam. Verder kwamen er afleidingen van namen voor ontstaan door postuur, gedrag en of beroepen. De tweede naam gaf in het verleden bijna altijd de vader weer. Voor meisjes aangevuld met “s”en voor jongens aangevuld met “sz” De “s” staat voor des = van en “z”is zoon. Tegenwoordig worden er voornamen gegeven die de ouders mooi vinden. Deze worden getoetst op wenselijk gebruik.
  Er zijn standaard regels voor de naamgeving van toen en nu welke elke archivaris dient te gebruiken.
  U kunt hieromtrent info krijgen in de diverse archieven in Nederland.