De bijzondere vaardigheden van genealogen

Reacties

In de ogen van mensen die het genealogievirus nog niet hebben opgelopen, zijn we ongetwijfeld opmerkelijke wezens.

Genealogen moeten zich bekwamen in speurwerk. Als een ware detective analyseren en ontleden we aanwijzingen, terwijl we alle stukjes in de moeilijkste puzzels proberen in te passen.

We leren analyseren als psychologen, geschiedenis te begrijpen als historici en kaart te lezen als navigators. Onze communicatieve vaardigheden doen niet onder voor die van therapeuten en psychiaters, als we terughoudende familieleden moeten overhalen om hun belangrijke kennis met ons te delen.Uit noodzaak worden we cryptografen, grafologen en paleografen, bij het ontcijferen van onleesbare documenten, handtekeningen, spelfouten, oude handschriften en leren alles over creatief spellen voor beginners bij het online doorzoeken van databases.

We worden schrijvers en gaan op jacht naar nieuws als volleerde verslaggevers. We leren om andere alfabetten te lezen en verrijken stukje bij beetje onze woordenschat op genealogisch gebied, terwijl we onze taalvaardigheden verbeteren. We weten in ieder geval meer dan voorheen.

Naarmate we meer materiaal verzamelen, behalen we een master in “nog te doen”, een doctorstitel in “stapels maken” en een graad als bibliothecaris in onze vrije tijd – tenminste, voor zover we nog vrije tijd overhouden.

Om aanwijzingen op oude foto’s te kunnen ontcijferen, moeten we verstand hebben van historische kostuums en meubels en om waardevolle foto’s en documenten zorgvuldig te bewaren, hebben we ook kennis van conservatietechnieken nodig.

We lijken wel een reisbureau, zoals we onze ingewikkelde binnenlandse en internationale ontdekkingsreizen langs archieven, naar evenementen en in het land van herkomst organiseren.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de niet aflatende technologische revolutie in de genealogie door alle innovaties op online gebied die we proberen bij te houden.

Toch ken ik niet één genealoog, amateur of professioneel, die de welverdiende en uiterst bevredigende resultaten van vaak ingewikkeld speurwerk zou willen missen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd