Zeven vragen aan MyHeritage Community lid Roy van der Windt

Reacties2
Roy van der Windt uit Zeist (31 jaar) is zeer actief op de MyHeritage Community: het vraag & antwoord forum dat in april dit jaar werd gelanceerd. Hierop kunnen MyHeritage gebruikers uit de hele wereld samenwerken en elkaar helpen bij typisch genealogische kwesties, zoals familieleden terugvinden of onvindbare voorouders opsporen. Roy helpt veel anderen met het oplossen van hun genealogische vraagstukken. ‘Ik merk dat mensen vaak heel dankbaar zijn. Dat geeft mij veel voldoening!’

1. Je bent zeer actief op de MyHeritage Community en helpt veel anderen met het oplossen van hun vragen. Wat is jouw motivatie om dit te doen?

Ik vind het belangrijk dat iedereen de mogelijkheid heeft om antwoorden te krijgen op bepaalde vragen, of de mogelijkheid heeft om in contact te komen met familieleden. Er zijn een hoop mensen die de kennis of middelen niet hebben om voortgang te boeken in hun zoektocht. Dan spring ik graag bij, want het geeft mij veel voldoening als ik erin slaag deze mensen te helpen!

2. Kun je vertellen over een bijzondere ontdekking, ervaring of moment n.a.v. een vraag op de MyHeritage Community?

Recent heb ik een heel bijzondere ontdekking gedaan voor een vrouw uit Australië. Zij was op zoek naar familie aan vaders kant. Uiteindelijk ben ik erin geslaagd, via een nicht die haar nog kende van vroeger, een deel van haar familie te vinden en ook heb ik haar halfbroer weten op te sporen. In beide gevallen in Australië!

3. Waarom zou jij anderen aanbevelen, ook de MyHeritage Community te gebruiken?

Via de MyHeritage Community kan je de hele wereld bereiken. Of je nu een vertaling wilt van een specifiek document of bepaalde data van een voorouder in het buitenland zoekt. Er zijn een hoop enthousiaste genealogen die je graag tot hulp zijn. Dit is dan ook de hele gedachte achter de community: mensen die elkaar helpen!

4. Wat zijn de reacties van personen die jij helpt op de MyHeritage Community? Heb je bijvoorbeeld nieuwe contacten opgedaan?

Wat ik vooral merk, is dat mensen vaak erg dankbaar zijn. Meestal zijn het toch vragen of zoektochten waar mensen al langere tijd mee rondlopen. Als deze dan succesvol opgelost kunnen worden, zijn ze natuurlijk erg blij. Vooral als zij daardoor bijvoorbeeld weer in contact zijn gekomen met een familielid.

5. Wat heeft het onderzoeken van jouw eigen familiegeschiedenis jou gebracht?

Toen ik mij aansloot bij MyHeritage, ontdekte ik vrij snel dat mijn familie toch groter was dan ik dacht. In mijn enthousiasme ben ik alle takken aan beide kanten van de familie gaan uitzoeken en vervolgens ging er een wereld voor mij open. Ik kwam in contact met achterneven en nichten waar ik nooit eerder van had gehoord, maar die wel allemaal net zo prettig gestoord blijken te zijn als ikzelf! Dit was dan ook duidelijk terug te zien bij twee familiereünies. Dat we gemeenschappelijk DNA hebben, is ook heel glashelder. Ik heb ongelooflijke gelijkenissen gevonden in mijn familie. Kijk bijvoorbeeld naar deze foto van mijn vader Nico en mijn broer Joël. Op de foto zijn zij allebei begin 20:

Vader Nico (1951) en zoon Joël (1987) van der Windt, op de foto allebei begin 20

Op deze foto staat links mijn betovergrootvader, in het midden mijn oom en rechts mijn neef. Alle drie hebben dezelfde ogen en baardgroei. Ik blijf het mooi vinden hoe sterk mijn betovergrootvader lijkt op mijn oom en vice versa. Dit terwijl ze niet lijken op de generaties ertussen.

Grote gelijkenis tussen de betovergrootvader, oom en neef van Roy

6. In hoeverre heeft de MyHeritage Community jou nieuwe dingen geleerd of jouw vaardigheden ontwikkeld?

Via de MyHeritage Community probeer ik mijn zoekvaardigheden steeds te verbeteren. Door de diversiteit van hulpverzoeken, kom je overal in de wereld terecht. Hierdoor raak ik steeds meer bekend met de diverse archieven en bronnen in bepaalde regio’s. Ondanks dat ik voornamelijk bezig ben geweest in Nederland en Engelstalige landen zoals Noord-Amerika, Engeland en Australië, probeer ik ook steeds vaker te kijken hoever ik in ‘onbekende’ landen aan informatie kan komen. Zo ben ik al eens een persoonlijke zoektocht gestart in Wit-Rusland en onlangs nog in Denemarken voor iemand anders.

7. Welke tips heb jij voor anderen die ook gebruik (willen) maken van de MyHeritage Community?

Wees duidelijk in je beschrijving. Hoe meer informatie je kan geven, hoe beter anderen in staat zijn om een goede start te maken en het antwoord op jouw vraag te vinden. Ik heb gemerkt dat mensen vaak over meer informatie beschikken dan ze in eerste instantie vrijgeven. Dit kan een groot verschil maken in de tijd die over een zoektocht heen gaat!

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd

  • wouter van den Brink


    september 15, 2016

    van mijn overgroot vader en moeder weet ik wel de namen maar verder weet ik niets van al hun kinderen of klein kinderen weet ik ook niet veel ik wil best wat meer mijn af komst weten.

  • F.A. Kok


    november 21, 2018

    Geachte hr Roy van der Windt , net als u help ik velen om hun voorouders te vinden. Echter , voor wat mijn stamboom betreft , zit ik vast en kom niet verder. Mocht u tijd en zin hebben me te helpen , dan zou ik dat enorm waarderen. In afwachting van uw antwoord verblijf ik met vriendelijke groet , F.A. Kok.