Familiefoto’s: als twee druppels water

Reacties0

Hoewel er 60 jaar tussen twee foto’s zit, kunnen de gezichten hetzelfde zijn. De glimlach is hetzelfde. De oren, de ogen. Er kunnen twee generaties verstreken zijn, maar het lijkt of de twee foto’s op verschillende momenten in de tijd van dezelfde persoon zijn gemaakt.

Genetica spelen een rol in de gelijkenissen tussen ons, ongeacht onze bloedbanden. Zo kan een man in Australië genetisch voor 99,9% identiek zijn aan iemand op een ander continent die geen familie van hem is. Maar die fractie van een procent maakt het verschil.

MyHeritage heeft eens een look-alike competitie georganiseerd waarin we MyHeritage leden uit diverse landen vroegen om foto’s van lookalikes uit verschillende generaties in hun familie in te zenden. De resultaten waren ongelooflijk. Hieronder ziet u een voorbeeld:

Ons genetische materiaal is echter zeer complex. Het bevat ongeveer 22.000 genen, die eigenlijk genetische opdrachten zijn. Ons DNA bevat een schat aan informatie maar we begrijpen daar slechts 10% van. Professor dr. Stavit Shalev, directeur van het instituut voor genetica van het Emek Medical Center in Israël, vertelt: ‘Als we over de overeenkomsten praten, dan hebben we het over de stoffen en bouwstenen waaruit onze weefsels bestaan. De eiwitstructuren van deze externe en interne weefsels vertonen bij familieleden gelijkenissen.’ Shalev legt uit dat kinderen hun genetisch materiaal, met inbegrip van elementen die bepalen hoe ze eruitzien, voor 50% van hun moeder en voor 50% van hun vader ontvangen. Dit betekent echter niet dat het genetisch materiaal van het kind een directe kopie is van beide ouders. ‘Het kind ontvangt een kopie van de eigenschappen van beide ouders, maar het lichaam maakt daar een mix van’, aldus Shalev. ‘Eiwitten en andere stoffen worden vermengd en scheppen hun eigen versie.’

Maar hoe kan iemand een replica van zijn overgrootvader zijn, terwijl niemand anders op hem lijkt? ‘De samenstelling van het genetisch materiaal is voor ieder persoon verschillend. Zelfs broers ontvangen niet precies dezelfde gelaatstrekken van hun ouders. Er zijn trekken die dominant zijn, waardoor sommige eigenschappen versterkt worden, terwijl andere eigenschappen minder worden beïnvloed. Een kleinkind kan op een overgrootouder lijken, omdat ze een grote genetische gelijkenis van 12,5% vertonen. Aan de andere kant, kan de rest van de genetische samenstelling eigenschappen bevatten die er heel anders uitzien.’

Hebt u familieleden die op u lijken? Laat het ons weten in de opmerkingen hieronder!

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd