Paastradities: symbool van hoop en nieuw leven

Paastradities: symbool van hoop en nieuw leven

Pasen is een geliefd familiefeest in Nederland. Kinderen kijken er vaak al weken van tevoren naar uit om de paashaas te zien en paaseieren te verven en zoeken. Heeft u thuis nog oude familiefoto’s die laten zien dat u als kind op jacht bent naar paaseieren, of van u en uw oma tijdens het verven van paaseieren? Bekijk deze Pasen eens de MyHeritage fotofuncties en maak uw familieleden blij! U kunt oude familiefoto’s inkleuren, verbeteren en zelfs animeren! Download eenvoudig uw bewerkte afbeeldingen en deel ze met uw familie via e-mail of WhatsApp als originele paasgroet.

Was u als kind ook dol op de paashaas? Waarom komt de paashaas überhaupt en welke andere tradities rondom Pasen bestaan er zoal?

Waarom vieren we Pasen?

Pasen is een religieus feest, maar het wordt ook gevierd door families die geen nauwe band met religie hebben. Veel families hebben verschillende traditionele gebruiken overgenomen, zoals wachten op de paashaas of paaseieren zoeken.

Voor religieuze mensen is Pasen minstens zo belangrijk als Kerstmis, want in deze dagen wordt de dood en wederopstanding van Jezus Christus herdacht. Een kleine bijzonderheid is dat de datum van Pasen elk jaar verandert. In feite valt het altijd op de zondag na de eerste volle maan in de lente. Volgens het Nieuwe Testament vallen deze dagen in de week van Pasen. Omdat de week van Pasen een feest is met veranderende feestdagen, verandert ook de exacte datum van Pasen elk jaar.

Witte donderdag is geen officiële feestdag, echter het is wel een belangrijke dag. Omdat Jezus op deze avond met zijn leerlingen het Laatste Avondmaal vierde, wat je wellicht kent van het beroemde schilderij van Leonardo da Vinci. Op Goede Vrijdag wordt de kruisiging van Jezus herdacht en op de volgende zondag zijn wederopstanding.

Waar komt de paashaas vandaan?

Maar hoe kwam de paashaas op bezoek? Naast het paaslam is de paashaas een van de belangrijkste symbolen met Pasen. Rond de oorsprong is een groot aantal mythen ontstaan. Sommigen zijn van mening, dat de paashaas een moderne uitvinding is.

De jaarlijkse jacht op eieren met Pasen was al in de 16e eeuw bekend. Maar waarom brengt de paashaas dit? Een van de vele verhalen gaat dat de paashaas werd geboren uit een klein leugentje. De paashaas kleurt en brengt de eieren, en omdat hij zo snel is, wordt hij er niet mee betrapt. In feite waren er destijds andere dieren in andere delen van Nederland die de eieren zouden hebben gebracht, zoals de vos. Maar uiteindelijk wist de haas te zegevieren.

Een andere theorie is dat er iets mis is gegaan met het traditionele bakken van het paaslam: wat werd gebakt, zou veel meer op een konijn dan op een lam hebben geleken. Het is dus niet meer mogelijk om exact en met zekerheid te zeggen, waar de paashaas vandaan komt. Maar dat is helemaal niet erg. De kinderen zijn elk jaar actief betrokken bij het opsporen van de vele verstopplekken van de paashaas.

De verschillende paastradities in Nederland

Naast het bezoek van de paashaas zijn er in Nederland nog andere paastradities die soms meer, soms minder bekend zijn.

Pasen vindt altijd plaats aan het begin van de lente, wat een nieuw begin markeert en dus ook de opstanding van Jezus weerspiegelt. Het ontluikende leven in de natuur wordt gevierd. Weken van tevoren zijn de huizen en tuinen versierd met kleurrijke eieren en andere symbolen zoals konijnen, lammetjes en kuikens om dit nieuwe begin te vieren.

Het verven en geven van paaseieren is al sinds de 10e eeuw een bekend gebruik. De onbeschadigde schaal van het ei staat symbool voor de opstanding van Christus. In die tijd gaven Koptische christenen in Egypte elkaar hardgekookte en roodgekleurde eieren, die verwezen naar het bloed van Jezus. De gekleurde eieren verschenen voor het eerst in Europa in het begin van de 13e eeuw. Deze gewoonte is dus al eeuwenoud. Kinderen gaan meestal op de ochtend van paaszondag eieren zoeken, want tot dan had de paashaas de gelegenheid om ze overal uit te delen.

Het reeds genoemde paaslam is een ander bekend symbool van Pasen. In het Oude Testament is het lam een ​​klassiek offerdier, maar tegenwoordig komt het vooral op tafel in de vorm van zoetigheid of brood zoals bijvoorbeeld speciaal paasbrood. De gerechten rond Pasen zijn vaak rijk, wat ook de breuk met de vastentijd daarvoor inluidt, die eindigt met Pasen.

Pasen is een heel vrolijk feest dat een nieuw begin, nieuw leven en hoop symboliseert. Dat is precies wat er in de vele verschillende paastradities tot uiting komt. Omdat Pasen vaak met familie wordt gevierd, kunt u dit jaar online samenwerken aan uw stamboom of foto’s van uw voorouders inkleuren of animeren. Zo kunt u een prachtige en persoonlijke paasgroet maken! Probeer nu de diverse fototools van MyHeritage uit en maak uw dierbaren blij met een kleurrijk begin van de lente.

We wensen u en uw familie een Vrolijk Pasen!