De oudste mensen op een foto ooit

De oudste mensen op een foto ooit

Hoe oud is het oudste familielid waar u een foto van heeft?

Veel mensen hebben foto’s van hun voorouders uit het begin van de 20e eeuw en er zijn zelfs mensen die foto’s uit het eind van de 19e eeuw van hun familieleden hebben. Dat betekent dat de oudste foto’s foto’s zijn van mensen die ergens in de 19e eeuw geboren zijn.

De fotografie zoals wij die kennen werd rond 1830 uitgevonden, en werd al snel in heel Europa populair. Het duurde echter een tijdje voordat de trend in Amerika aansloeg. Matthew Brady, die getuige was van de nieuwe daguerreotypie-ontwikkelingsmethode die in Frankrijk was uitgevonden, bracht de techniek naar de Verenigde Staten en daar liet ze het Amerikaanse publiek kennismaken met de techniek. Hij opende een fotostudio in New York in 1840 en merkte dat de mensen aarzelden om zich te laten fotograferen. Uiteindelijk vond hij zijn doelgroep: meestal jongere mensen die inhaakten op de nieuwe trend uit Europa. Sommige van zijn modellen waren echter oudere mensen – vooraanstaande leden van de samenleving die ermee instemden zich te vereeuwigen en om de band die zij met hun levenspartners hadden te benadrukken.

De hoge leeftijd van deze mensen op de foto’s maakt hen tot de oudste mensen die ooit zijn gefotografeerd. Velen zijn geboren in de jaren 18e eeuw en sommigen hebben zelfs de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog meegemaakt.

Bekijk hoe ze eruit zien in kleur met de Photo Enhancer en MyHeritage In Color™:

De personen op de foto’s zijn gekleed in formele kleding, waarbij de vrouwen mutsjes dragen. In deze periode werd de voorkeur gegeven aan donkere kleuren voor de kleding, omdat deze vuil en vlekken beter verborgen hielden en niet zo vaak gewassen hoefden te worden. De meeste personen kijken enigszins somber in de camera, misschien met een uitdrukking van wantrouwen of verwarring, maar soms ook met een vleugje pret. Lachen op foto’s werd pas gebruikelijk vanaf 1920.

De fototools van MyHeritage brengen deze foto’s op een bijzondere manier tot leven. Met de inkleuring kunnen we de tint van hun haar zien, de kleur van hun ogen, en het contrast tussen het heldere wit van hun mutsen en kragen en de donkere kleuren van hun jasjes en jurken. De fotoverbetering maakt hun gelaatstrekken kristalhelder, en Photo Repair verwijdert enkele storende krassen en oneffenheden.

We weten niet zeker of ze allemaal door Mathew Brady zijn gefotografeerd – er kunnen ook andere fotografen bij betrokken zijn geweest – maar hij was in ieder geval de actiefste fotograaf in New York in die periode. Hij groeide uit tot een van de belangrijkste fotografen van die tijd en maakte portretten van belangrijke figuren als Andrew Jackson, John Quincy Adams en Abraham Lincoln.

Bron: The Library of Congress
Bron: The Library of Congress
Bron: The Library of Congress

Hij was ook een pionier in de oorlogsjournalistiek met de foto’s die hij maakte van de Burgeroorlog.

Bron: The U.S. National Archives
Bron: The U.S. National Archives
Bron: The U.S. National Archives

Heeft u dierbare foto’s van uw voorouders? Breng ze tot leven met de ongelooflijke fototools van MyHeritage! Kleur ze in met MyHeritage In Color™, verbeter ze met de Photo Enhancer en animeer ze met Deep Nostalgia™.