Ik vond familieleden op een vervaagde foto terug dankzij fototools van MyHeritage

Ik vond familieleden op een vervaagde foto terug dankzij fototools van MyHeritage

De 24-jarige MyHeritage gebruiker Eliška Potužníková uit Tsjechië heeft dankzij de MyHeritage fototools iets nieuws gevonden op een daarvoor onherkenbaar geworden foto. Haar ervaring laat mooi zien hoe de Photo Enhancer en MyHeritage In Color™ meer zijn dan alleen maar leuke manieren om in contact te komen met je voorouders – het kunnen ook waardevolle genealogische hulpmiddelen zijn. Dit is het verhaal van Eliška.

Ik ben opgegroeid in de plaats waar mijn opa van moederskant is geboren: Slavošovice, een klein dorpje in de buurt van Klatovy in de Tsjechische Republiek. Mijn ouders, mijn broer en ik luisterden altijd graag naar de verhalen van mijn opa over zijn familie en zijn leven. Mijn moeder liet me een met de hand getekende stamboom zien toen ik 10 was – slechts 3 generaties voor haar beide ouders, en mijn opa van vaderskant begon rond die tijd ook verhalen over zijn leven te delen. Hij liet ons honderden foto’s zien van zijn voorouders en familieleden en de plaatsen waar ze woonden.

Het jaar nadat mijn grootvader van moederskant overleed, besloot ik mijn eigen reis te beginnen om mijn stamboom te onderzoeken. Dankzij de verhalen van mijn opa’s had ik genoeg informatie van hun kant. Mijn grootmoeders hadden echter niet dezelfde vertelcultuur in hun eigen familie, dus ik wist heel weinig over hun kant van de familie en het is een grotere uitdaging geweest om informatie over hen te vinden. Maar ik vind het leuk – ik voel me net een detective!

Toen ik mijn stamboom begon te bouwen, probeerde ik een overzicht te vinden van de plaatselijke geschiedenis van ons dorp, maar zoiets bestond nog niet. Dus besloot ik het zelf te schrijven, en koos dit als onderwerp voor mijn afstudeerscriptie. Dankzij dit project ben ik heel wat te weten gekomen over de familie van mijn opa van moederskant, die hier al sinds de jaren 1650 woont. Dankzij mijn harde werk raakten de inwoners van ons dorp geïnteresseerd in onze geschiedenis en begonnen sommigen van hen ook hun eigen stamboom uit te pluizen.

Het onderzoek naar mijn familie heeft mijn leven op zoveel manieren veranderd. Ik ben er zelfs in geslaagd om een eeuwenoud conflict tussen broers en zussen in mijn familie op te lossen! Een bepaald bos dat toebehoorde aan een voorouder werd nagelaten aan alleen de oudste zus in de familie van een voorouder, en de andere broers en zussen begrepen niet waarom zij geen deel van deze erfenis kregen. Welnu, ik kwam erachter dat de oudste zus eigenlijk hun halfzus was – zij had een andere vader dan de rest van de broers en zussen, en het schijnt dat zij het bos van hem had geërfd. Deze theorie verzoende deze ruziënde familieleden na meer dan 100 jaar.

Onlangs werd een nieuwe ontdekking mogelijk gemaakt door de fototools van MyHeritage. Ik had deze foto uit 1928 van mijn moeders kant van de familie, waarop ongeveer 30 familieleden samen voor een van hun huizen stonden, maar omdat de foto zo oud en vervaagd was en de gezichten zo klein, was het onmogelijk om iedereen op de foto te identificeren.

Maar toen ik de foto door de Photo Enhancer en MyHeritage In Color™ haalde en het resultaat aan mijn moeder liet zien, herkende zij onmiddellijk haar vader Jan Bayer en zijn 6 broers en zussen op de foto.

Mijn opa is geboren in 1924 en op deze foto is hij 4 jaar oud. Op de oudste foto die ik van hem had, stond hij op 25-jarige leeftijd. Mijn moeder kon haar ogen niet geloven toen ik haar dit liet zien, want haar vader als 4-jarige ziet eruit alsof hij haar tweelingbroer had kunnen zijn!

Mijn favoriete verhaal over mijn opa Jan stamt uit de donkere dagen van de Tweede Wereldoorlog. Mijn opa werd dwangarbeider onder de Nazi’s, en op 15 februari 1944 werd hij op transport gesteld naar Leipzig, Duitsland om voor een Duits bedrijf te werken. In die tijd werd Leipzig vele malen gebombardeerd, en hij herinnerde zich dat toen de bommen door de lucht floten iedereen tot God bad – zelfs de atheïsten. Uiteindelijk werd het bedrijf vernietigd bij een luchtaanval, maar mijn opa overleefde het en werd naar Raguhn getransporteerd. Hij maakte er vrienden uit enkele andere landen, waaronder Frankrijk en België. Na een paar maanden besloten hij en enkele van zijn vrienden uit Bohemen te ontsnappen. Ze riskeerden hun leven en slaagden erin op een goederentrein te springen die hen terug naar huis bracht. Helaas werd mijn opa twee dagen later door de politie opgepakt en naar de gevangenis gestuurd. Zijn broer zegt dat hij er slecht aan toe was toen hij uit de gevangenis kwam, maar mijn opa was niet gebroken. Hij was een optimistische, vrolijke man met een goed gevoel voor humor.

Mijn opa, Jan Bayer, in Klatovy, circa 1940

Mijn opa, Jan Bayer, in Klatovy, circa 1940

Hier zijn nog een paar van mijn oude familiefoto’s die tot leven zijn gebracht met MyHeritage In Color™ en de Photo Enhancer:

De broers Bayer (mijn overgrootvader en zijn broers), rond 1900. Mijn overgrootvader, Josef III, zit. Achter hem, van links naar rechts, staan Jan, Emanuel uit Amerika, en Adolf, die in Wenen is gebleven.

De broers Bayer (mijn overgrootvader en zijn broers), rond 1900. Mijn overgrootvader, Josef III, zit. Achter hem, van links naar rechts, staan Jan, Emanuel uit Amerika, en Adolf, die in Wenen is gebleven.

Het gezin van Josef Bayer III, mijn overgrootvader (achterste rij, uiterst rechts), rond 1912, met mijn overgrootmoeder, zijn tweede vrouw Anna Bayerová, geboren Vacovská, en zijn ouders (mijn betovergrootouders), Josef Bayer II. en Petronilla Bayerová.

Het gezin van Josef Bayer III, mijn overgrootvader (achterste rij, uiterst rechts), rond 1912, met mijn overgrootmoeder, zijn tweede vrouw Anna Bayerová, geboren Vacovská, en zijn ouders (mijn betovergrootouders), Josef Bayer II. en Petronilla Bayerová.

Mijn betovergrootmoeder van moederszijde Filomena Hnojská en haar kleindochter Milada, 1932

Mijn betovergrootmoeder van moederszijde Filomena Hnojská en haar kleindochter Milada, 1932

Ik ben het team van MyHeritage zo dankbaar voor deze prachtige tools! Ik vond MyHeritage toen ik 15 was, en ik het supertof. Ik had al enkele andere programma’s geprobeerd, maar Family Tree Builder, de gratis desktop software van MyHeritage, is zo makkelijk om mee te werken. Mijn familie en ik genieten van elke nieuwe update van MyHeritage – van het inkleuren van foto’s tot Deep Nostalgia™ tot MyHeritage DNA.

Mijn liefde voor familiegeschiedenis is ook de reden dat ik mijn huidige baan heb. Ik heb mijn Bachelor’s in Onderwijs behaald aan de Universiteit van West-Bohemen, en studeer momenteel voor mijn Master’s om leraar geschiedenis en de Tsjechische taal te worden.

Als u uw eigen familiegeschiedenis aan het onderzoeken bent, dan is dit mijn advies: wees geduldig; stel uw familie en verwanten veel vragen; wees zuinig uw familiefoto’s, en schrijf de familieverhalen op.

En probeer de MyHeritage Photo Enhancer en MyHeritage In Color™ eens uit! Misschien ontdekt u wel iets op de foto wat u nog niet wist.