Stamboomonderzoek voor beginners

Stamboomonderzoek voor beginners

Stamboomonderzoek is fascinerend. Elke dag besluiten talloze mensen dan ook te beginnen met stamboomonderzoek. Door meer over uw voorouders te ontdekken, leert u uzelf beter kennen. Het verhaal van uw stamboom bestrijkt meerdere eeuwen, plaatsen en continenten. Als u van plan bent om meer te weten te komen over de wortels van uw familie, zal die reis ongetwijfeld de moeite waard zijn. Het biedt u de instrumenten om beter inzicht te krijgen waar u en uw familie vandaan komen.

De eerste stap om uw wortels te ontdekken, is een stamboom aanmaken bij MyHeritage. Voer basisinformatie in over uzelf, uw ouders en grootouders en kijk welke automatische ontdekkingen MyHeritage al over uw familiegeschiedenis doet. Zo start u eenvoudig met het bouwen van uw stamboom. Hieronder geven we vijf tips voor vervolgstappen. Hoe werkt stamboomonderzoek voor beginners? 

  • Praat met uw familie

Van familie moet je het hebben. Zij zouden de gaten uit uw familiegeschiedenis kunnen opvullen. Als u van plan bent om het verleden van uw familie te onderzoeken, is het bevragen van uw oudere familieleden de perfecte manier om te beginnen. Zij zijn het meest direct verbonden tot verdere voorouders en familieleden. Weet uw tante nog alles te vertellen over uw grootouders of misschien zelfs overgrootouders? Dan is zij de beste bron om achter informatie te komen die misschien niet in de archieven staat opgeschreven. Heeft u geen ooms en tantes meer? Voer dan een goede research uit. Een neef of nicht van uw grootouders zal misschien nog wel foto’s en informatie hebben over jullie gedeelde familie. Stamboomonderzoek is niet iets van de laatste jaren, het bestaat al een lange tijd. Wie weet heeft een familielid al een begin gemaakt of heeft er iemand een boek geschreven over uw familie. Via smart matches kan hun werk naar voren komen, als zij hun stamboom online hebben gezet.

Als stamboomonderzoekers moeten we altijd nadenken over hoe we de informatie die we willen op de meest efficiënte manier kunnen verkrijgen. Wat zijn bij het ondervragen van familieleden de beste interviewvragen om een duidelijker beeld te krijgen van het verleden van onze familieleden – vooral binnen een beperkt tijdsbestek? Vaak is het best lastig om ter plekke goede vragen te bedenken. Daarom bieden we hier een verzameling van 117 vragen om mee te nemen wanneer u familieleden interviewt. Deze zullen uw familieleden zeker aan het praten krijgen!

  • Bouw aan kwaliteit

In het maken van uw stamboom gaat tijd zitten. Genealogen zijn vaak jaren bezig met het bouwen van hun stamboom. Als stamboomonderzoeker bent u namelijk nooit helemaal klaar met uw stamboom. U heeft geluk als er al een familielid begonnen is, echter dat is niet altijd het geval. Belangrijk is om altijd een fact-check te doen. Dit om zeker te zijn of de juiste feiten bij de juiste personen horen. Daarnaast is zorgvuldige bronvermelding een must! Het herleiden van informatie in uw stamboom is heel belangrijk. Lees dit artikel voor handige tips. Verifieer ook altijd uw Smart Matches voordat u deze accepteert. Zo bouwt u aan een stamboom van hoge kwaliteit. 

Bij MyHeritage kunt u uw stamboom betrouwbaar houden met hulp van de Consistentie Checker. Deze tool zorgt ervoor dat kleine mogelijke fouten in uw stamboom worden opgemerkt. De Consistentie Checker voor stambomen op de MyHeritage-website controleert uw stamboom en identificeert fouten en inconsistenties in uw gegevens. Zo kunt u de noodzakelijke wijzigingen in uw stamboom aanbrengen en de algehele kwaliteit en nauwkeurigheid verbeteren.

  • Zoek in de archieven van MyHeritage

MyHeritage heeft maar liefst 42 Nederlandse archiefcollecties in de historische database opgenomen. Deze bevatten samen meer dan 251,3 miljoen records. Hierin vindt u de basis van uw stamboomonderzoek: geboorte-, huwelijks- en overlijdensdata. Voor aktes van de Nederlandse Burgerlijke Stand geldt, dat deze na een bepaalde periode overgebracht worden van de gemeente naar het archief die ze in de regel direct openbaar maakt. Dit gebeurt na bepaalde, wettelijk bepaalde, termijnen:

  • Geboorteakten – 100 jaar na geboorte
  • Huwelijksakten – 75 jaar na huwelijk
  • Overlijdensakten – 50 jaar na overlijden

Deze geboorte-, huwelijks- en overlijdensaktes zijn van groot belang voor uw genealogisch onderzoek. Deze gegevens van de burgerlijke stand worden in het Engels aangeduid als ‘vital records’ of ‘BMD records’. Ze zijn meestal de meest betrouwbare bronnen in vergelijking met andere bronnen, omdat zij vrijwel altijd opgemaakt worden rond het tijdstip waarop de gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Deze documenten bevatten onder meer informatie over de datum en plaats van de gebeurtenis, namen van ouders, beroep en woonadres.

Niet alleen zult u informatie aantreffen over het betreffende familielid, ook over andere verwanten bevindt zich vaak waardevolle informatie in die documenten. Geboorte- en huwelijksaktes bevatten bijvoorbeeld ook de namen van de ouders of getuigen.

  • Deel uw stamboom met familie

Een van de eerste keuzes die u moet maken is, waar u de focus van uw stamboomonderzoek wilt leggen. Gaat u zich richten op al uw broers, zussen, neven, nichten, ooms en tantes van vele generaties? Of houdt u het op de directe lijn aan voorouders, ook wel kwartierstaat genoemd? Welke keuze u ook maakt, twee weten meer dan één. Meerdere familieleden zijn dus helemaal een krachtige kennisbron van familiegeschiedenis! Samen met familieleden werken aan de stamboom is nuttig en vooral heel leuk. Verwanten uitnodigen voor uw stamboom om samen verder te bouwen en onderzoeken is een geweldige manier om uw stamboomonderzoek te versnellen en verdiepen. Bekijk deze handige video over hoe u familieleden uitnodigt voor uw stamboom.

Wilt u het stamboomonderzoek als tastbaar resultaat met uw familie delen zodat zij uw harde werk kunnen bewonderen? Stamboomdiagrammen zijn een uitstekende manier om uw onderzoek met uw familie te delen en uw familiegeschiedenis tot leven te brengen. MyHeritage biedt een uitgebreide keuze aan prachtige diagrammen en boeken die u met een paar klikken gratis op uw familiesite kunt maken.

  • Doe een DNA test

Een MyHeritage DNA test is een geweldig hulpmiddel om familieleden te vinden en een ideale aanvulling op uw stamboom. DNA en stambomen vullen elkaar perfect aan. DNA kan worden gebruikt om stamboomconnecties te bewijzen of juist af te wijzen. Bovendien is het zeer eenvoudig: een veegje aan de binnenkant van uw wang is alles wat nodig is. Er komt geen speeksel of bloed aan te pas. Op basis van de testresultaten ontvangt u DNA matches: dit zijn mensen met wie u gemeenschappelijk DNA heeft. Kortom, een DNA test is een zeer makkelijke manier om onbekende verwanten en gemeenschappelijke voorouders te vinden. Daarnaast krijgt u een overzicht met een procentuele uitsplitsing van uw etnische herkomst.

We hopen dat deze tips voor stamboomonderzoek voor beginners u verder helpen op een interessante weg! Laat uw stamboom uitgroeien tot een rijke familiegeschiedenis.

Veel plezier gewenst met het ontdekken van uw unieke verhaal!