De geweldige winnende inzendingen van onze vader en zoon look-alike competitie!

De geweldige winnende inzendingen van onze vader en zoon look-alike competitie!

In de aanloop naar Vaderdag hebben we u gevraagd om foto’s in te sturen van vader-kind, grootvader-kleinkind of andere vader-familieparen die een opvallende gelijkenis vertonen. Zeggen dat u ons niet heeft teleurgesteld, zou nogal een understatement zijn. We waren compleet overdonderd door de ongelooflijke inzendingen!

Daarom willen we allereerst iedereen bedanken die een inzending heeft ingestuurd, hetzij via e-mail of sociale media. Het was buitengewoon moeilijk om een representatieve selectie te maken om op dit blog te publiceren! We waren vooral verbaasd over het aantal inzendingen van overgrootvaders en betovergrootvaders die we ontvingen. Is het niet ongelooflijk hoe DNA door meerdere generaties kan worden doorgegeven en zo duidelijk kan worden bespeurd op twee gezichten die 100 jaar van elkaar verschillen?

Vanwege het grote aantal geweldige inzendingen hebben we besloten om 3 prijzen toe te kennen in plaats van slechts één! Maar voordat we de winnaars bekendmaken, laten we de inzendingen eens bekijken.

Dit over-overgrootvader-achter-achterkleinzoon-koppel (!) komt van Rita Mcnabb:

Het kind is Rita’s kleinzoon MJ, en de man is Basil Harrison McGuire (1880-1940), de grootvader van moeders kant van Rita’s echtgenoot: de betovergrootvader van MJ.

Het kind is Rita’s kleinzoon MJ, en de man is Basil Harrison McGuire (1880-1940), de grootvader van moeders kant van Rita’s echtgenoot: de betovergrootvader van MJ.

“Mijn man is geadopteerd en door mijn genealogisch onderzoek heb ik deze familiefoto’s van Basil kunnen bemachtigen”, schrijft Rita. “We waren in shock toen we de foto en de gelijkenis met onze kleinzoon MJ zagen. We vroegen ons altijd af op wie MJ leek. Nu weten we het.”

Wat verbazingwekkend dat ze erin zijn geslaagd om zo’n opvallende familiegelijkenis te vinden met een biologische voorouder van haar man!

Dit volgende koppel, dit keer een overgrootvader en achterkleinzoon, komt van Marian Rowe:

“De rechterfoto is van mijn vader George Chapman, genomen toen hij 18 was aan het begin van de Eerste Wereldoorlog”, schrijft Marian. “Hij is geboren in 1897. De linkerfoto is mijn kleinzoon van 19. Hij is geboren in 1996.”

“De rechterfoto is van mijn vader George Chapman, genomen toen hij 18 was aan het begin van de Eerste Wereldoorlog”, schrijft Marian. “Hij is geboren in 1897. De linkerfoto is mijn kleinzoon van 19. Hij is geboren in 1996.”

Mariam wijst erop dat ze allebei net aan hun militaire carrière begonnen rond de tijd dat deze foto’s werden genomen: George met de City of London Yeomanry en Alex met het Australische leger. “Ik denk dat er een opmerkelijke gelijkenis tussen de twee is”, voegt ze eraan toe. Je bent zeker niet de enige die dat ziet, Marian!

Vervolgens hebben we een vader-zoonpaar van Lexie Henderson:

Lexie’s vader, Jeffrey, aan de linkerkant, en zijn vader (Lexie’s grootvader) Floyd aan de rechterkant. De gelijkenis is nog verbazingwekkender als je je realiseert dat deze twee dubbelgangers elkaar nooit echt hebben gekend.

Lexie’s vader, Jeffrey, aan de linkerkant, en zijn vader (Lexie’s grootvader) Floyd aan de rechterkant. De gelijkenis is nog verbazingwekkender als je je realiseert dat deze twee dubbelgangers elkaar nooit echt hebben gekend.

“Mijn vader heeft nooit geweten wie zijn biologische vader was”, schrijft Lexie. “Hij vroeg zich altijd af wie zijn vader was en hoe zijn vader was, welke overeenkomsten ze deelden en welke eigenschappen hij van hem had gekregen. De enige informatie die mijn vader ooit van zijn biologische vader heeft kunnen verzamelen, was een naam, en dat was omdat hij getuige was van het feit dat zijn moeder ‘Floyd’ schreef op een doopakte onder het gedeelte ‘vader’.’

Jaren gingen voorbij en Lexie’s vader had alle hoop verloren om meer informatie over zijn vader te vinden… en toen deed Lexie een DNA test en begon ze haar DNA matches te doorzoeken.

“Een van mijn DNA-matches had de achternaam ‘Rodriguez'”, zegt Lexie. “Ik nam contact met haar op en ontdekte dat ‘Florencio’ haar grootvader was en hij ging langs bij ‘Floyd’.” De twee wisselden informatie en foto’s uit. Helaas was Floyd drie jaar eerder overleden, “maar mijn vader kan nu leven met de voldoening te weten wat een geweldige man zijn vader was”, zegt Lexie. Jeffrey was ook in staat om contact te maken met zijn 5 biologische broers en zussen.

“Helaas heeft zijn vader nooit iets geweten van mijn vader”, schrijft Lexie. “Wat interessant is, is dat ze hetzelfde handschrift delen en geïnteresseerd zijn in een heleboel dezelfde dingen. Bedankt, DNA-technologie, voor het helpen vinden van een enorm ontbrekend stuk, en het toestaan van het samenvoegen van deze stukken om onze familie uit te breiden.”

Wat een geweldig verhaal! Veel dank aan Lexie voor het delen met ons.

Vervolgens ontvingen we dit bericht via Twitter van Patti:

Patti deelde een foto van zichzelf en haar overleden vader, met dezelfde prachtige glimlach, en wenste haar vader een fijne Vaderdag in de hemel. Heel mooi.

Dit volgende overgrootvader-achterkleinzoon-paar komt van Kimberly Jo Meyer Wilson:

Aan de linkerkant Kimberly’s zoon, Donny, en aan de rechterkant haar grootvader van vaders kant, Anacleto Toquato Leone.

Aan de linkerkant Kimberly’s zoon, Donny, en aan de rechterkant haar grootvader van vaders kant, Anacleto Toquato Leone.

“Ik kwam erachter door verschillende DNA-tests te doen, dat ik Italiaans in me had”, zegt Kimberly. “Ik heb uiteindelijk naar mijn matches gekeken om te zien waar dat Italiaans vandaan kwam.” Een van haar matches had een foto van haar vader in haar stamboom, en Kimberly werd getroffen door de gelijkenis van deze man met haar zoon. Ze nam een screenshot van de foto, maakte deze collage en stuurde die naar haar zus.

“Ze vroeg me wat de achternaam van Anacleto was, en toen ik het haar vertelde, vroeg ze of ik me Gene Leone herinnerde. Dat deed ik’, zegt Kimberly. “Hij bezocht onze moeder tot ik ongeveer 9 jaar oud was.” Het blijkt dat Gene de biologische vader was van Kimberly en haar jongere broer.

“Anacleto emigreerde als jonge man uit Italië en ontmoette mijn grootmoeder, die ook als jonge vrouw uit Italië emigreerde”, schrijft Kimberly. “Ze trouwden en kregen 3 kinderen, waaronder mijn biologische vader. Hoewel Anacleto maar 10 minuten van mij vandaan woonde toen ik een kind was, heb ik hem nooit ontmoet. Anacleto stierf in 1973.”

Weer een fascinerend verhaal over familiegelijkenissen dat iets over het verleden onthult! Veel dank aan Kimberly voor het naar ons opsturen.

Het volgende is een ander achterkleinzoon-overgrootvaderpaar van Phyllis Stupek:

Geweldig! Bedankt voor het delen, Phyllis.

Dit vader-zoonpaar komt van “Fawn” op Twitter:

Een opmerkelijke gelijkenis!

En tot slot komen deze indrukwekkende snorren van Ann Phelan:

Links staat Anns zoon Nathan, geboren in 1992 in Noord-Ierland; rechts is Nathans betovergrootvader Richard Mcmanus, geboren in 1877 in Massachusetts.

Links staat Anns zoon Nathan, geboren in 1992 in Noord-Ierland; rechts is Nathans betovergrootvader Richard Mcmanus, geboren in 1877 in Massachusetts.

Links staat Anns zoon Nathan, geboren in 1992 in Noord-Ierland; rechts is Nathans betovergrootvader Richard Mcmanus, geboren in 1877 in Massachusetts.

De gelijkenis is bijna griezelig! Veel dank aan Rose Ann.

En nu de winnaars! Tromgeroffel aub…

Winnaar #1: Glenda Edwards

We werden niet alleen getroffen door de duidelijke gelijkenis tussen Glenda (links) en haar vader (rechts), maar ook door het ongelooflijke verhaal erachter. Glenda deed in 2017 een DNA-test en kreeg een match met een onbekende achterneef. Ze was verrast om te zien dat naar dezelfde school was gegaan als deze neef, niet wetende dat ze familie waren.

Daarna uploadde Glenda haar DNA naar MyHeritage en kreeg een match met een onbekende achterneef. Dit bracht haar tot de ontdekking dat de vader die haar opvoedde in feite niet haar biologische vader was. Ze bleef graven en na meer onderzoek en enkele bezoeken aan de archieven in Sydney, kon ze haar volledige stamboom samenstellen. Ze vond een familielid dat haar vader had gekend en ontving foto’s van hem.

“Helaas stierf hij in 1997”, schrijft Glenda, “maar er is mij verteld over zijn leven en de vriendelijkheid die hij jegens anderen had. Nu help ik anderen met hun DNA matches en ben ik erin geslaagd velen te helpen vinden waar ze thuishoren. Ik heb hun familiegeschiedenis voor hen uitgezocht. Ik voel dat hoe meer personen die hun familiepuzzel weten te leggen, hoe positiever het is voor de hele wereld. Bedankt voor het uploaden van andere DNA-resultaten naar MyHeritage.”

We zijn vereerd dat we Glenda hebben geholpen de ware identiteit te ontdekken van de vader op wie ze zo lijkt. Het is vanwege verhalen zoals die van haar dat we gebruikers toestaan hun DNA-gegevens naar MyHeritage te uploaden, DNA-matches uit onze database te ontvangen en helemaal gratis contact met die matches op te nemen. Gefeliciteerd Glenda, en heel erg bedankt voor het delen van je prachtige verhaal met ons!

Winnaar #2: Karen Freeland

De volgende winnaar van deze look-alike competitie is Karen Freeland, die ons deze mooie foto’s van een paar overgrootvader-achterkleinzoon stuurde, samen met een verhaal dat zowel hartverwarmend als hartverscheurend is:

De oudere foto is van Karens vader toen hij begin twintig was, en de recentere is van haar kleinzoon van bijna 16. Karen vertelt ons dat de twee elkaar nooit hebben ontmoet: “Mijn vader stierf aan blaaskanker de dag nadat we erachter kwamen dat mijn dochter een jongen zou krijgen”, schrijft ze. “Ze lijken zo op elkaar in maniertjes. Beiden zijn zachtaardig en mannen van weinig woorden. Mijn kleinzoon lijkt veel op zijn vader, maar door de jaren heen zien mijn man en ik mijn vader altijd duidelijk in hem terug.”

Wij zien het ook! Gefeliciteerd, Karen, en bedankt dat je dit mooie verhaal met ons wilt delen.

Winnaar #3: Yvonne van Valkengoed-Snellink

Tenslotte waren we zeer onder de indruk van de inzending van Yvonne van Valkengoed-Snellink uit Nederland. Zij stuurde ons deze prachtige foto’s van een unieke gelijkenis, van haar vader en haar oudste kleinzoon.

Yvonne licht toe: ‘Mijn vader Otto Adriaan Snellink is geboren in 1924 in Enschede, mijn kleinzoon Stefan Falco Boogaard in 2014 in Lelystad. Hij is het oudste kind van mijn dochter. Het bijzondere is dat mijn vader al op 52-jarige leeftijd in 1977 overleed en dat hij ook mijn kinderen helaas niet gekend heeft. Hij was een man, die kinderen aantrok als een magneet om een praatje te maken of gewoon rustig in de buurt te zitten spelen. Daar hoefde hij niets voor te doen. Mijn pa had het geweldig gevonden om te zien, dat zijn achterkleinzoon op hem lijkt. De foto van Stefan is genomen toen hij 3 jaar werd en ik denk dat de foto van mijn vader ongeveer van dezelfde leeftijd is.’
‘Verder is bijzonder dat Stefan al vanaf heel jong veel interesse had voor foto’s en wie iedereen dan wel was. Ook mbt stambomen en hoe dat allemaal werkt is hij reuze geïnteresseerd. Stefan is inmiddels 7,5 jaar. En ik heb mijn interesse weer van mijn opa van vaderskant. Dus dat zit ook in de genen.’ Wat een geweldig verhaal en foto’s Yvonne!  Dus zelfs de fascinatie voor genealogie is doorgegeven aan de volgende generatie!

Alle deelnemers willen we nogmaals hartelijk danken voor het delen van hun foto’s van onschatbare waarde met ons.

Glenda, Karen en Yvonne zullen elk een jaarabonnement MyHeritage Compleet winnen. We hopen dat hun prijs hen zal helpen om nog meer verbazingwekkende ontdekkingen te doen!