Ontdek Père Lachaise, ’s werelds beroemdste begraafplaats

Ontdek Père Lachaise, ’s werelds beroemdste begraafplaats

We hebben allemaal wel eens de grap gehoord: als u liever een begraafplaats bezoekt dan een winkelcentrum, bent u vast en zeker een genealoog. Hoewel deze grap je misschien met de ogen doet rollen, is er een kern van waarheid in de aantrekkingskracht van begraafplaatsen als schatkamer van genealogische feiten. Vandaag bekijken we ’s werelds beroemdste en meest bezochte begraafplaats, Père Lachaise.

Deze beroemde Parijse begraafplaats, ook wel East Cemetery genoemd, is genoemd naar pater (Père) François d’Aix de la Chaize (1624-1709), die de biechtvader van koning Lodewijk XVI was. Sterker nog, zijn persoonlijke woning stond op het terrein van de begraafplaats, waar nu meer dan een miljoen graven liggen.

De begraafplaats heeft passies losgemaakt, legenden geïnspireerd en mysterieuze verhalen opgeroepen over de vele beroemdheden die het als hun laatste rustplaats hebben gekozen.

We bezochten onlangs Père Lachaise om onderzoek te doen en ontdekten 5 interessante feiten over de begraafplaats.

1. Aanvankelijk wilde niemand daar begraven worden 

Dit klinkt misschien als een verrassing, maar toen de begraafplaats in 1804 voor het eerst werd aangelegd, wilde niemand er begraven worden. Dat veranderde dankzij een publiciteitsstunt van de Franse autoriteiten. Zij verplaatsten op 6 maart 1817 de stoffelijke resten van de beroemde Franse auteurs Molière en Jean de La Fontaine van hun respectieve begraafplaatsen naar Père Lachaise. Het plan werkte en plotseling wilden alle prominenten van Parijs daar ook begraven worden! Roem is duidelijk niet alleen voor de levenden.

Grafsteen van Molière (Credit: Marie Cappart, MyHeritage).

Grafsteen van Molière (Credit: Marie Cappart, MyHeritage).

2. Je kunt nog steeds begraven worden op Père Lachaise

Als het om je laatste rustplaats gaat, waarom zou je dan niet voor het beste gaan? In tegenstelling tot andere beroemde begraafplaatsen is Père Lachaise een actieve begraafplaats en worden er nog steeds begrafenissen en “bewoners” geaccepteerd. Er vinden dagelijks begrafenissen en crematies plaats, want behalve een begraafplaats is er ook een crematorium in het midden van de begraafplaats.

Credit: Marie Cappart, MyHeritage

Credit: Marie Cappart, MyHeritage

Word nog niet te enthousiast want er zijn criteria waaraan je moet voldoen om op Père Lachaise begraven te worden: je moet in Parijs wonen en je inschrijven op een lange wachtlijst. Helaas komt de eeuwigheid met een prijs.

3. Het is ook een museum… en een monument

Père Lachaise is gigantisch. Het is een levend museum met alle soorten grafstenen die je maar kan bedenken: groot, klein, weelderig of bescheiden. Je vindt er familiegraven naast individuele graven, en enkele echt excentrieke grafstenen. Je kan er uren doorbrengen en je vermaken met het lezen van de familienamen, het verkennen van de grafkelders en het bewonderen van de graven van beroemde en gewone mensen. Sommige graven hebben aanwijzingen over het beroep of de afkomst van de overledene, zoals dit graf van een fotograaf, dat als eerbetoon de vorm heeft van een camera en een filmpatroon.

Het graf van een fotograaf op de begraafplaats Père Lachaise (Credit: Marie Cappart, MyHeritage)

Het graf van een fotograaf op de begraafplaats Père Lachaise (Credit: Marie Cappart, MyHeritage)

Hoewel er talloze beroemdheden begraven liggen, is het meest bezochte graf in Père Lachaise dat van Jim Morrison, de iconische zanger van de rockband The Doors. Het aantal bezoekers is zo groot dat er barrières rond zijn graf zijn geplaatst om het graf en dat van zijn buren te beschermen. Een soortgelijke glazen omheining beschermt de laatste rustplaats van de beroemde 19de eeuwse schrijver Oscar Wilde, die er ook begraven ligt.

Het graf van Oscar Wilde, met glazen omheining (Credit: Marie Cappart, MyHeritage)

Het graf van Oscar Wilde, met glazen omheining (Credit: Marie Cappart, MyHeritage)

Overal op de begraafplaats staan verschillende monumenten ter nagedachtenis aan slachtoffers van terreuraanslagen en vliegtuigongelukken. Er is ook een ossuarium met skeletresten van begraafplaatsen uit de hele stad, en een monument ter nagedachtenis aan de Parijse slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

4. Père Lachaise beleefde al zijn Hollywood première

Het beroemde Parijse kerkhof is zo iconisch dat het in verschillende films en televisieseries voorkomt… het is een echte beroemdheid! “Two Days in Paris” en “Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald” behoren tot de vele films waarin daar scènes zijn gefilmd. Père Lachaise komt zelfs voor in een aflevering van de populaire Netflix serie “Emily in Paris”.

5. Het is één van de meest populaire bezienswaardigheden in Frankrijk

Mensen uit alle delen van de wereld komen deze beroemde begraafplaats bezoeken. Als je door de rijen wandelt, hoor je een heleboel talen. Bij ons recente bezoek ontmoetten we toeristen uit Japan, Australië, Nieuw-Zeeland, China en de V.S. De begraafplaats is ook een groot, mooi park dat perfect is voor een middagwandeling. Bovendien zal je, als je een fervent genealoog bent, allerlei graven ontdekken.

Père Lachaise is de thuisbasis van unieke grafstenen, beelden en monumenten (Credit: Marie Cappart, MyHeritage).

Père Lachaise is de thuisbasis van unieke grafstenen, beelden en monumenten (Credit: Marie Cappart, MyHeritage).

Of u nu voor zaken of plezier in Parijs bent, het is de moeite waard een rondleiding te volgen op deze mythische begraafplaats die nog veel geheimen heeft die nog onthuld moeten worden.

Deel nu uw verhalen over Père Lachaise

Heeft u Père Lachaise al eens bezocht? Heeft u familieleden die daar begraven liggen? We nodigen u uit om je verhaal met ons te delen! Als u er nog niet geweest bent, maar wel een bezoek plant, leg dan zeker de sfeer van uw reis vast en vertel ons uw impressies over de beroemdste begraafplaats ter wereld.