Ik kreeg een MyHeritage DNA pakket als kerstcadeau. Het gaf me een hele nieuwe uitgebreide familie

Ik kreeg een MyHeritage DNA pakket als kerstcadeau. Het gaf me een hele nieuwe uitgebreide familie


Reta Michael, 80 uit Worcester, Engeland, wist altijd al dat haar biologische vader een Canadese piloot was, maar behalve zijn naam en waar hij in Groot-Brittannië had gediend, wist ze van niets – totdat haar man en haar zoon haar met Kerstmis een DNA-kit aangeboden. Dat cadeau veranderde haar leven.

Dit is haar verhaal:

Ik ben geboren in juni 1943, in een tehuis voor ongehuwde moeders in Hackney. Mijn moeder was toen een 21-jarige, naïeve en bange jonge vrouw uit Yorkshire. Omdat het in die verre dagen een schande was om een buitenechtelijk kind te hebben, weigerde haar familie haar naar huis te laten gaan en was ze onvermurwbaar dat ik geadopteerd zou worden. Mijn biologische vader was een Canadese piloot die diende onder Guy Gibson in Bomber Command op Woodhall Spa Airbase in Lincolnshire, waar mijn moeder als WAAF gestationeerd was. Hij wilde er niets van weten toen mijn moeder hem vertelde dat ze zwanger was.

Een oorlogsslachtoffer
Voor de oorlog had mijn moeder een relatie met een andere jongeman uit haar geboorteplaats en ze waren van plan om te trouwen voordat de oorlog uitbrak en ze allebei bij de RAF werden gerekruteerd. Mijn moeder ging als typiste bij Bomber Command en hij als vliegtuigingenieur en werd naar het Midden-Oosten gestuurd. Mama schreef hem over haar zwangerschap en ondanks het feit dat hij niet de vader was, vertelde hij haar dat ze niet eens mocht overwegen om haar kind te laten adopteren. Hij zou regelen dat zijn familie ons in huis zou nemen en voor ons zou zorgen tot hij terugkwam uit de oorlog, waarna ze zouden trouwen en hij me formeel zou adopteren en opvoeden als zijn eigen kind. Dat is precies wat er gebeurde.

Reta met haar zoon, haar man en haar Canadese familie


Ik werd geadopteerd in een warme, liefdevolle, gulle familie die me accepteerde en mijn hele leven voor me heeft gezorgd, en mijn vader – want ik beschouw de man die van me hield en voor me zorgde als mijn vader, de enige die ik heb – was de aardigste, geweldigste man met het grootste hart. Er is een heel speciaal soort man voor nodig om te vergeven, andermans kind aan te nemen en het nooit als zijn eigen kind te beschouwen. Ik had een gelukkige, veilige jeugd en mijn vader en moeder kregen twee jongens, mijn broers. Ik heb de omstandigheden van mijn geboorte nooit geweten totdat ik ongeveer 11 jaar oud was, simpelweg omdat het nooit een onderwerp in de familie was geweest.


Toen ik het te horen kreeg, was dat nogal een schok, maar op de een of andere manier leek het niets met mij te maken te hebben: het was het verleden van mijn moeder. Ze praatte er niet graag over en omdat ik zo zeker was, heb ik haar nooit om informatie gevraagd. Ze vertelde me alleen dat mijn biologische vader Canadees was, waar hij gestationeerd was geweest, dat zijn naam Donald Dell was en dat ze geen idee had of hij de oorlog had overleefd. Tot 2018 was dat alle informatie die ik had. Mama’s woorden waren: “Ik moet geen moeite doen om hem te vinden.” ” Als hij je toen niet wilde, waarom zou hij je nu dan wel willen?” Toen ik opgroeide, realiseerde ik me dat het mijn adoptiefamilie zou kunnen kwetsen als ze dachten dat ze niet genoeg waren geweest en dat er waarschijnlijk ook familie in Canada was die gekwetst zou kunnen worden.


Ik trouwde en kreeg een zoon die, toen hij ouder werd, geïnteresseerd was in het ontdekken van mijn (en dus ook zijn) etnische achtergrond, en dus gaven hij en mijn man mij voor kerst 2017 een DNA-kit van MyHeritage. Vroeg in het nieuwe jaar van 2018 kwamen de resultaten terug; ze vertelden ons niet echt iets heel spannends, maar desalniettemin interessant. Ik had nooit verwacht dat ik mijn Canadese familie zou vinden, dus toen er in maart van dat jaar een e-mail verscheen op de site van MyHeritage, was ik niet bepaald enthousiast. Toen opende ik de e-mail. Nog voordat ik hem had gelezen, wist ik dat ik na bijna 75 jaar de ontbrekende helft van mijn leven had ontdekt, en de tranen waarvan ik nooit had geweten dat ik ze moest plengen, begonnen vrijwel onmiddellijk.


Ina, Reta en David


Een nauwe DNA-overeenkomst

Ik had altijd gedacht dat de achternaam van mijn biologische vader “Dell” was, maar de e-mail was van een man genaamd David Dall in Canada – te dichtbij om toeval te zijn. Hij vertelde me dat hij en ik een buitengewoon grote genetische match hadden (11,1%), dat hij op zoek was naar familieleden aan zijn moeders kant van de familie. Ik legde uit dat ik op zoek was naar informatie over mijn biologische vader, gaf hem de naam die ik had en waar hij tijdens de oorlog in Engeland gestationeerd was geweest. Binnen een paar minuten antwoordde David en vertelde me dat hij zeker wist dat hij en ik neef en nicht waren: dat zijn vader en ik broers waren en dat Don zijn naam in Dell had veranderd. We wisselden toen e-mailadressen uit, zodat we verder konden praten – en vijf jaar later zijn we nooit opgehouden met praten.

Mijn biologische vader was een van zes kinderen en de familie kwam uit Belleville in Ontario. Ik heb drie tantes die nog in leven zijn, en in die tijd had ik een halfzus en bijna meer neven en nichten dan ik kon tellen. Ik hoorde dat Don de radiotelegrafist was van een bommenwerper die in januari 1943 door de Duitsers werd neergeschoten – zes maanden voordat ik werd geboren – en dat hij het enige bemanningslid was dat het overleefde. Hij werd naar een krijgsgevangenkamp in Polen gebracht, waar hij bleef tot de Russen Polen binnentrokken en alle gevangenen door Duitsland werden gemarcheerd, totdat degenen die het hadden overleefd, waaronder Don, werden gered door de Geallieerden. Uitgehongerd en uitgeput werd hij teruggevlogen naar Engeland en in het ziekenhuis opgenomen tot hij weer fit genoeg was om naar zijn familie in Canada teruggebracht te worden. Hij nam nooit meer contact op met mijn moeder en wist niet dat hij een dochter had. Zijn familie in Canada – mijn familie – wist nooit iets over mij.

David en ik e-mailden, wisselden foto’s uit, begonnen zowel onze verschillen als onze overeenkomsten te ontdekken, praatten over onze levens, verwonderden ons over het wonder van ontdekking – en besloten dat we elkaar erg leuk vonden. En uiteindelijk waagden we een telefoongesprek. Het was een emotioneel gesprek. Ik denk dat we hebben gelachen en gehuild. David stond te popelen om mij met evenveel plezier en warmte in de familie te verwelkomen als hij mij had laten zien. Ik was iets voorzichtiger. Ik was me er altijd van bewust dat ik misschien familie in Canada had: niemand in Canada had enig idee dat ik bestond. Ik denk dat ik een beetje bezorgd was over de gevoelens van mijn halfzusje, die door Don was opgevoed en zich voorstelde als enig kind. Ze accepteerde me echter en leek blij te zijn om een zus te hebben. De meeste van mijn vele neven en nichten waren helemaal niet geïnteresseerd, wat ik heel goed begreep.

Reta en Anna


David en zijn vrouw Ina maakten plannen om ons in juni 2019 te bezoeken. Ze vlogen naar Dublin, omdat onze Canadese oma van Ierse afkomst was, en mijn man John en ik zouden de veerboot naar Dublin nemen, een paar dagen met hen in Ierland doorbrengen en hen dan naar ons terugbrengen. Toen ik door de deur in de aankomsthal liep, was dat met een mengeling van opwinding en vrees. Het was zo’n gedenkwaardige gebeurtenis. Ik hoefde me geen zorgen te maken. David en ik omhelsden elkaar en ik denk dat hij zei: “Hallo neef en nicht,” terwijl we een tijdje stonden te knuffelen. Het was gemakkelijk. Zo gemakkelijk. Alsof we elkaar al een heel leven kenden. We hadden een paar heerlijke dagen met z’n vieren door Ierland gereden, en we waren ontspannen en gelukkig samen. Zo’n geweldig gevoel.

We brachten David en Ina naar huis, stelden ze voor aan vrienden, lieten ze wat van ons prachtige landschap zien en hielden een theekransje, en David en John kregen een band door hun gedeelde passie voor Formule 1-racen. Het waren twee magische weken en er waren tranen toen ze moesten vertrekken – hoewel we elkaar in september weer zouden zien tijdens ons bezoek aan Canada.

De reis van je levenHet was een reis van 3000 mijl en 76 jaar. Het avontuur van mijn leven – het ontdekken van het deel van mijn leven dat ik nooit had gekend. Sinds David mij had gevonden, had hij de Canadese familie over mijn bestaan ​​verteld en ik had naar een andere neef, Deborah, geschreven en we zouden tijd met haar en haar partner Jim doorbrengen voordat we David en Ina zouden bezoeken. John en ik waren naar New York gevaren en hadden daar een tijdje doorgebracht voordat we de trein naar Toronto namen. Mijn zoon Matthew was voor een paar dagen ingevlogen om deel uit te maken van deze reünie.

David, Ina en Debora


Mijn man en zoon logeerden in onze hotelkamer, zodat Deborah en ik onze eerste ontmoeting samen konden delen. Ze liep door de hotellobby en we keken elkaar alleen maar aan en konden niet stoppen met glimlachen, knuffelen en hallo zeggen! Het was weer een magisch moment. Er is geen andere manier om het te omschrijven: ik voelde dat ik thuis was gekomen. Er is nooit een moeilijke minuut geweest. Ik werd met liefde en warmte ontvangen. Ik was familie.

Mijn zoon moest helaas naar huis vliegen, maar niet voordat hij en Deb het begin van een blijvende genegenheid hadden opgebouwd. Hij was bang dat ik teleurgesteld of gedesillusioneerd zou zijn, maar toen hij Deb ontmoette, wist hij dat het goed met me zou gaan. Zij en ik lijken zo op elkaar.


Reta en haar Canadese familie

We brachten vier idyllische weken door in Canada. Drie van hen met Deb en Jim bij Jim thuis naast een meer, omgeven door bomen. Het was heerlijk, en ze waren zo aardig voor ons. En toen verhuisden we naar David en Ina, die ook de vriendelijkste gastheren waren. David deed een barbecue en ik ontmoette nog een aantal neven en nichten, die mij allemaal zo graag accepteerden. Ik ontmoet ook mijn zus. Helaas verkeerde Anna niet in de beste gezondheid, maar ik ben zo blij dat ik haar heb mogen ontmoeten, aangezien ze in 2022 stierf en het voor ons bijna te laat was. Ik heb meer over mijn familie kunnen leren en het waren een paar magische weken.

Dit jaar werd ik 80, en David, Ina en Deb waren bij mij voor mijn verjaardag. We brachten een heerlijke week door aan zee, in Cornwall, met mijn zoon en een aantal dierbare vrienden – elf van ons en twee honden! – en het huis was vol lawaai, gelach en liefde. Ik voelde me zo gezegend dat ik eindelijk deze geweldige en zorgzame familie had gevonden. Het lijkt een wonder dat ik dankzij MyHeritage nu een uitgebreide familie heb. Ik ben zo dankbaar.

Een MyHeritage DNA-kit bleek een levensveranderend geschenk voor Reta. Wie weet hoe het de levens van uw dierbaren kan veranderen? MyHeritage DNA is het perfecte cadeau voor de feestdagen — en het is momenteel te koop voor een ongelooflijke prijs!

Bestel de jouwe nu.