Databank Sportbonden, sportclubs en sportperiodieken in Nederland tot 1940

Databank Sportbonden, sportclubs en sportperiodieken in Nederland tot 1940

Sportfeest Ned. Arb. Sportbond te Veendam

Sportfeest Ned. Arb. Sportbond te Veendam

Voor wie geïnteresseerd is in de sport zijn wellicht de nieuwe databanken (gymnastiek, hockey, korfbal, schaken, tennis en voetbal) van de website Historici leuk om te bekijken. Gegevens van landelijke en plaatselijke sportbonden, sportclubs zijn terug te vinden met datum van oprichting, confessionele grondslag en wat achtergrondinformatie.

Op de website leidt Historici.nl in waar de databanken voor staan en wat zij bevatten “De databank bevat de namen van alle bonden en clubs van deze takken van sport, die vóór 31 december 1940 werden opgericht. Tevens is voor alle bonden zoveel mogelijk aangegeven in welke bladen alle officiële mededelingen werden gepubliceerd. Dit maakt het mogelijk allerlei artikelen terug te vinden over onder meer de organisatie van de sportbond, de ideologische standpunten van de bond, maar ook informatie over de competities en speltechnische ontwikkelingen. Bovendien zijn in deze bladen de opstellingen van de deelnemende clubs opgenomen, waardoor het mogelijk is het ledenbestand van deze verenigingen te reconstrueren.

De zes sporten zijn in eerste instantie uitgekozen omdat zij vóór 1940 de meeste beoefenaars hadden en omdat zij een omvangrijke en diverse organisatie hadden. Voetbal was een “mannensport”, maar de overige sporten werden door mannen en vrouwen beoefend. Voetbal, gymnastiek en korfbal werden tussen 1920 en 1940 volkssporten; hockey, tennis en schaken bleven altijd meer elite-sporten. Alle zes sporten hadden landelijke en regionale bonden (onderbonden of districten). Verder hadden voetbal, gymnastiek en korfbal naast een neutrale bond ook confessionele en socialistische bonden. Hockey, tennis en schaken hadden geen aparte bonden die gebaseerd waren op een bepaalde levensbeschouwing.

Op 1 augustus 1940 fuseerden alle voetbalbonden tot één organisatie, waarmee alle voetbalbonden op ideologische grondslag verdwenen. Deze ingrijpende verandering is gekozen als eindpunt van de databank.

De databank is bedoeld voor professionele historici en alle andere belangstellenden die de opkomst en groei van sport in Nederland willen onderzoeken, op landelijk en lokaal niveau. Ook allerlei aspecten van de verzuiling in Nederland of de emancipatie van de maatschappelijke groeperingen kunnen met behulp van deze databank nader onderzocht worden.”

Een mooie bron waar vele uren werk in gestoken zijn. Wie in de databank alleen al zoekt op voetbalverenigingen treft maar liefst 9914 resultaten aan.

Zoektip: De gebruiker moet zich realiseren dat namen van verenigingen meestal gespeld zijn zoals in de negentiende eeuw, dus met dubbel ee (vereeniging, afdeeling) en -sche. Nog meer aanwijzingen voor het zoeken treft u hier. Het zoeken zelf doet u hier.