Chinees Nieuwjaar, een dag vol festiviteiten en familiebezoeken

Chinees Nieuwjaar, een dag vol festiviteiten en familiebezoeken
Het jaar van de draak

Het jaar van de draak

Vandaag is het een belangrijke dag voor miljoenen Chinezen over de hele wereld. Chinezen vieren het begin van het Chinees Nieuwjaar 4709. De Chinese kalender maakt gebruik van een dierenriem, wat inhoudt dat ieder jaar een specifiek dier heeft met een bepaalde betekenis voor de mensen die in dat jaar geboren zijn. In deze dierenriem zijn respectievelijk de volgende dieren opgenomen: muis, stier, tijger, konijn, draak, slang, paard, geit, aap, haan, hond, zwijn. Er zijn websiteswaar u kunt nagaan met welk dier u geassocieerd bent volgens de Chinese jaartelling.

Het Chinese Nieuwjaar wordt gevierd op de eerste dag tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. De eerste dag is de dag waarop de tweede (maar heel soms de derde) nieuwe maan ná het winter-solstitium plaatsvindt. Niet alleen in China en Taiwan, maar in vele Chinatowns in de wereld wordt het gevierd. Tegelijkertijd vieren andere Oost-Aziaten, zoals Koreanen en Vietnamezen ook hun nieuwjaar. Maar ook Mongolen en Tibetanen (losar) vieren het op dezelfde datum.

Inwoners van de Volksrepubliek China krijgen in het kader van het nieuwe jaar maar liefst tien officiële vrije dagen!

Tijdens het Chinese nieuwjaar zijn er vele festiviteiten en evenementen. De dag begint en eindigt doorgaans met familiebijeenkomsten, waarbij men elkaar het beste toewenst en traditionele gerechten klaarmaakt. Tevens wordt er nog vrij veel gebeden en is er overal vuurwerk en feest.

Tegenwoordig wonen er naar schatting 100.000 Chinezen in Nederland. Het grootste deel is afkomstig uit China (50%), gevolgd door Hong Kong (25%) Indonesië (16%), Suriname (7%) en overige landen als Vietnam, Maleisië, Taiwan en Singapore.

In Den Haag wordt op 28 januari as. het Chinees Nieuwjaar Festival gehouden. Zo wordt er veel vuurwerk gestoken en is er een draken- en leeuwendans.

Een Chinees lekkernij dat vooral tijdens Chinees nieuwjaar wordt gemaakt is Niangao. Dat klinkt hetzelfde als 年高, wat jaar-hoog / een goed jaar betekent.

Voor de mensen die Chinees Nieuwjaar vieren, zeggen wij “Een gelukkig nieuwjaar!”.

Opmerkingen

Het e-mailadres wordt privé gehouden en wordt niet weergegeven.

 • Trevor

  april 7, 2012

  ik heb deze Kerst van mijn papa een vetbollenautomaat voor vogles gekregen ,daar moet je dus vetbollen insteken en in je tuin hangen en dan kunnen de vogeltjes aan die automaat hangen maar ik vind dat raar want ik heb helemaal geen vogeltjes en ik ben niet echt een vogelliefhebber ,we hebben dat dan toch in de tuin opgehangen maar er is nog geen enkele vogeltje aangeweest .echt een raar cadaeutje (: xx

  • Denie

   april 10, 2012

   Wat leuk Trevor! Niet een alledaags cadeautje maar des te leuker 🙂