7 onverwachte plaatsen waar u familiestukken kunt vinden

Onlangs bereikte ons het verhaal van een oma die op zoek was naar een paar oude sieraden van haar moeder. Ze was ze kwijtgeraakt maar wilde ze aan haar kleindochter voor haar verjaardag geven om ervoor te zorgen dat ze in de familie zouden blijven.

Ze opende alle kasten, zocht in alle potten en pannen en keek zelfs achter lichtschakelaars! En waar vond ze de sieraden uiteindelijk? In de zak van een jasje dat ze in jaren niet meer had gedragen.

Foto’s, sieraden, meubels en documenten kunnen ons iets over onze familiegeschiedenis vertellen en vormen een link met ons verleden.

We raken familieschatten vaak kwijt of vinden onbekende stukken van de familiegeschiedenis terug als we schoonmaken bij een verhuizing of na het overlijden van een familielid. Het is van belang dat we weten waar we naar deze aandenkens moeten zoeken, zodat we ze niet voor altijd verliezen.

De volgende zeven plekken worden vaak over het hoofd gezien:

  • Zoek in boeken naar handgeschreven aantekeningen op de bladzijden of blader ze door om te kijken of er foto’s, kaarten of andere documenten als bladwijzer zijn gebruikt.
  • Controleer oude handtassen en koffers om te zien of er na een reis iets in is achtergelaten. Oude koffers kunnen ook nooit eerder geziene reisdocumenten van uw familie bevatten.
  • In de zakken van jassen of jeans kunt u sieraden, briefjes of zelfs geld vinden.
  • Zoek onder en achter de kussens van stoelen en banken, doorzoek kussenslopen en dekbedovertrekken op verborgen schatten.
  • Kijk achter schilderijen, spiegels en andere hangende kunstvoorwerpen om te zien of er iets achter is gestoken.
  • Oude schoenendozen en kartonnen dozen bevatten vaak foto’s, documenten en andere aandenkens.
  • Controleer potten, pannen, bussen, blikken en keukenapparatuur op verborgen recepten en sieraden.

Wat u ook vindt, zorg dat u het goed opbergt, zodat het goed bewaard blijft en niet opnieuw zoekraakt. Digitaliseer de documenten en foto’s en bewaar andere zaken op een “veilig plekje” dat u goed kunt onthouden.

Wat is de raarste plaats waar u ooit een oud familiestuk hebt gevonden?