Bruid draagt 120 jaar oude jurk

Reacties

Een huwelijk is een gedenkwaardige gebeurtenis waarbij speciale familietradities passen. Elke familie heeft haar eigen unieke manier om er een onvergetelijk feest van te maken. Vaak wordt de gebeurtenis aangegrepen om de voorouders te eren die ons hebben gemaakt tot wie we zijn. In sommige families draagt de bruid sieraden die van generatie op generatie zijn doorgegeven. Anderen geven familiestukken met een bijzondere betekenis door.

Zo hoorden we van een familie die een gebedenboek bezit dat al sinds het begin van de vorige eeuw aan iedere bruid wordt doorgegeven. Het heeft de tijd goed doorstaan, als je in aanmerking neemt hoe oud het is en welke lange weg het heeft afgelegd. Het is versleten en op sommige plaatsen onleesbaar maar dat geeft niets. Veel bruiden in de moederlijke lijn hebben hun naam en trouwdatum op het schutblad geschreven, slechts enkele momenten voordat ze het gangpad afliepen om een nieuwe fase in hun leven te starten.

Kijken naar de handtekeningen die hun overgrootmoeder, grootmoeder, moeder en tantes op hun eigen bruiloft hadden gezet en vervolgens het toevoegen van de eigen naam, geeft de nieuwe bruid het sterke gevoel ergens bij te horen. Het besef deel uit te maken van een traditie die al zo veel generaties bestond om deze belangrijke gebeurtenis te vieren, kalmeert gespannen zenuwen. Ook al behoren de vrouwen tot heel verschillende generaties: hun verwachtingen en dromen op de dag van hun bruiloft verschillen niet veel.

Abigail Kingston, een jonge vrouw uit Pennsylvania, was deze herfst in het nieuws omdat ze had besloten een trouwjurk te dragen die al 120 jaar in de familie was! Haar over-overgrootmoeder Mary was de eerste bruid die deze satijnen jurk uit het Victoriaanse tijdperk in 1895 droeg en hij was sindsdien nog negen maal gedragen.

Toen Abby zich met Jason Curtis verloofde, besloot ze om het familiestuk te gaan dragen. Ze spoorde de zoekgeraakte jurk weer op en ontdekte welk familielid het kledingstuk in zijn bezit had. Het familielid vond het geen enkel probleem om de jurk naar Abby op te sturen, maar hij verkeerde in slechte staat. De japon was niet meer wit, zat vol gaten en de mouwen begonnen uit elkaar te vallen. Pas na 200 uur zorgvuldig verstelwerk besloot Abby dat de jurk weer geschikt was om de familietraditie voort te zetten.

Mary Lowry Warren, de over-overgrootmoeder van Abigail, was de bruid die de jurk in 1895 als eerste droeg. (Bron afbeelding: Leslie Kingston)

Omdat de jurk zo kwetsbaar is, heeft Abby tijdens de plechtigheid een nieuwe jurk gedragen en het familiestuk alleen aangetrokken tijdens de receptie. Ook droeg ze de ring van haar overgrootmoeder en het medaillon van haar grootmoeder.

“Het is niet alleen de jurk die is doorgegeven”, zei haar moeder Leslie. “Het is vooral de liefde.”

Heeft u specifieke huwelijkstradities in uw familie? Deel ze hieronder met ons!

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd