Introductie FamilyMap: interactieve kaart van uw familiegeschiedenis

Reacties12

We zijn blij om de lancering van FamilyMap aan te kondigen, een innovatieve manier om uw familiegeschiedenis te visualiseren. FamilyMap visualiseert gebeurtenissen uit uw stamboom, zoals geboorte, huwelijk en overlijden, evenals digitale en gescande foto’s op een interactieve wereldkaart.

Hebt u zich weleens afgevraagd hoe dicht uw voorouders bij elkaar in de buurt woonden? Waar uw overgrootmoeder precies is geboren? Als u belangrijke gebeurtenissen uit uw familieverleden op een kaart ziet, krijgt u een duidelijker beeld van de levensloop van uw familie. Volg het spoor van uw voorouders en de plekken waar ze zijn geweest en verwerf nieuwe geografische en historische inzichten in uw familiegeschiedenis. U komt er misschien achter dat al uw grootouders uit een zeer klein gedeelte van Europa komen of dat uw achternichtjes zowaar uw buren zijn.

FamilyMap toont al uw foto’s en gebeurtenissen gegroepeerd per land en per locatie. U kunt de kaart eenvoudig filteren op persoon, familietak, soort gebeurtenis en periode. FamilyMap wordt zeer goed weergegeven op Android-tablets en iPads. U kunt bijvoorbeeld inzoomen met uw vingers en zo veel plezier beleven aan de kaarten.

FamilyMap is gratis voor alle gebruikers. Meld u aan bij uw familiesite op MyHeritage en selecteer FamilyMap in het menu Apps. Als u een nieuwe gebruiker bent, moet u zich eerst registreren op de homepage van MyHeritage. U kunt uw stamboom als een GEDCOM-bestand uploaden en direct een FamilyMap van uw stamboom bekijken.

FamilyMap toont gebeurtenissen uit de familiegeschiedenis in uw stamboom op de kaart. MyHeritage zorgt ervoor dat iedere plaatsnaam waar in uw stamboom en foto’s naar wordt verwezen, wordt voorzien van geografische coördinaten. Dit proces heet geocodering. Als de coördinaten zijn berekend, worden gebeurtenissen uit uw familiegeschiedenis op de kaart weergegeven.

Het hoofdscherm van FamilyMap toont de kaart. Links ziet u een lijst met alle plaatsen die in uw stamboom voorkomen. De getallen in de lijst komen overeen met het aantal verwijzingen naar elke plaats in uw stamboom. De kaart toont een ‘speld’ voor iedere locatie.

Gebruik de muisaanwijzer om de kaart te verslepen. Dit kan in alle richtingen. Klik op de plus- en mintekens linksonder om in- en uit te zoomen.

Klik op een willekeurige plaatsnaam in de lijst links om die plaats op het scherm te centreren. Als u op een locatie in het linkerdeelvenster of op een speld op de kaart klikt, toont MyHeritage alle gebeurtenissen en foto’s voor die plaats in het rechterdeelvenster.

Klik op een item in het rechterdeelvenster om in te zoomen en het in detail te bekijken. Nu verschijnen alle mensen die met de gebeurtenis te maken hebben.

Klik op het pictogram Kalender om een gebeurtenis te bewerken of op het pictogram Potlood om de plaatsnaam te bewerken. Gebruik de vervolgkeuzelijst van de personen in de lijst om hun profiel, plaats in de stamboom en relatie te bekijken of om alle verwijzingen naar hen op de kaart weer te geven.

Voor foto’s waar op de kaart naar wordt verwezen, zoals de foto hieronder, kunt u ook pictogram Foto klikken. De foto wordt dan op ware grootte weergegeven.

Filter opties
Als u op uw familiesite meer dan één stamboom hebt gemaakt, dan kunt u snel tussen uw stambomen schakelen met behulp van de vervolgkeuzelijst.

FamilyMap kan gebeurtenissen en foto’s voor alle mensen in de stamboom weergeven of alleen de gegevens van een bepaalde persoon of groep personen. Begin met het typen van de naam van een persoon en u ontvangt onmiddellijk suggesties. Vervolgens kunt u een bepaalde persoon in de vervolgkeuzelijst selecteren.

Na het selecteren van een persoon in de stamboom, gebruikt u de vervolgkeuzelijst rechts om plaatsen voor zijn of haar familie weer te geven. U kunt kiezen uit verschillende graden van verwantschap: verre familie, naaste familie, voorouders, afstammelingen of alleen de persoon zelf.

Standaard zijn de plaatsen gesorteerd op het aantal verwijzingen in aflopende volgorde en gegroepeerd op land en staat. Gebruik de Pijl omhoog en de Pijl omlaag om op in plaats daarvan op naam te sorteren en de groepering op te heffen. Typ een plaatsnaam in het zoekvak boven de lijst met plaatsen om op die plaats te filteren. Begin met het typen van de plaatsnaam en u ontvangt onmiddellijk suggesties.

Klik op het pictogram Trechter rechtsboven voor meer filteropties. Kies voor de weergave van geboorten, sterfgevallen, foto’s, overig, of combinaties daarvan (standaard zijn alle opties ingeschakeld). Verplaats de schuifregelaar voor de jaartallen om alleen plaatsen weer te geven waarnaar in een bepaalde periode wordt verwezen (standaard alle gebeurtenissen op alle data in uw stamboom). Verplaats de schuifregelaar voor de generaties om alleen plaatsen weer te geven waarnaar wordt verwezen binnen bepaalde generaties in uw stamboom. Klik op het pictogram Volledig scherm om FamilyMap gemaximaliseerd weer te geven.

Standaardisatie van plaatsnamen
Een van de handigste functies in FamilyMap is de mogelijkheid om “Zoeken en vervangen” op plaatsnamen toe te passen en de kwaliteit van de gegevens in uw stamboom te verbeteren door het standaardiseren van alle plaatsnamen. Als u in uw stamboom een plaatsnaam verkeerd of niet overal hetzelfde hebt gespeld, dan kunt u dat met FamilyMap gemakkelijk corrigeren. De wijzigingen worden doorgevoerd in het profiel van de personen in de stamboom. Plaatsnamen worden op locatie gegroepeerd, dus u ziet meteen of een plaatsnaam verkeerd is gespeld.

FamilyMap geeft ook de plaatsen weer waarvoor u geen gestandaardiseerde plaatsnamen hebt gebruikt, bijvoorbeeld plaatsen waarin een stad wordt genoemd zonder de naam van het land te vermelden. Spelfouten in plaatsnamen worden opgespoord en u ontvangt suggesties voor verbeteringen. Een kleine rode stippellijn naast de plaatsnaam in de lijst geeft aan dat er een wijziging wordt voorgesteld.

Als u op een plaatsnaam met een spellingsuggestie klikt, zie u alle gebeurtenissen die zich daar hebben afgespeeld. U kunt de fout direct verbeteren en ontbrekende gegevens aanvullen.

In het linkerdeelvenster wordt naast onduidelijke plaatsnamen een grijs uitroepteken weergegeven. In het onderstaande voorbeeld wordt de stad Salem in de stamboom vermeld. Salem kan onder meer verwijzen naar een plaats in de Amerikaanse staat Massachusetts en naar de hoofdstad van de Amerikaanse staat Oregon.

Klik op het uitroepteken om te kiezen uit de meest waarschijnlijke opties en een verbetering te selecteren. U kunt vervolgens alle verwijzingen in de stamboom naar die locatie wijzigen.

Plaatsen die niet op de kaart zijn gevonden, zijn onder in de lijst links gegroepeerd en kunnen direct in FamilyMap worden bewerkt.

Al deze tools helpen u om onduidelijkheid te voorkomen en de kwaliteit van uw gegevens te verbeteren.

Warmtekaart
De weergave als ‘warmtekaart’ biedt een overzicht in vogelvlucht van uw familiegeschiedenis, waarin goed tot uiting komt naar welke gebieden er in uw stamboom het meeste wordt verwezen. Klik voor deze weergave op de knop ‘Warmtekaart’ rechtsonder op de kaart.

Dit is vooral handig in combinatie met filteren op jaar en soort gebeurtenis. Als u bijvoorbeeld de warmtekaart voor verschillende perioden bekijkt, ziet u de migratiepatronen binnen uw familie door de jaren heen.

We nodigen u uit FamilyMap te proberen om een nieuw perspectief op uw familiegeschiedenis te krijgen.

In de toekomst willen we FamilyMap nog nuttiger maken door u de mogelijkheid te bieden om niet alleen plaatsen uit uw eigen stamboom op de kaart te bekijken, maar om alle openbare gegevens uit alle stambomen van MyHeritage-gebruikers in dezelfde kaart op te nemen.

Stel u voor dat uw grootvader is geboren in een eeuwenoud stadje in Polen. Het is onze visie om u de mogelijkheid te bieden om die stad op de kaart te bezoeken en dan alle openbare foto’s van alle gebruikers van MyHeritage te laten zien die in die stad zijn genomen. Als uw grootmoeder via Ellis Island de Verenigde Staten is binnengekomen op een schip dat uit Hamburg is vertrokken, dan laten we u alle passagiers en alle scheepsdocumenten zien. Uw grootmoeder zal op de kaart in Hamburg verschijnen, waar ze vertrok, in Ellis Island, waar ze aankwam, en in Chicago, waar ze later woonde, samen met alle mensen uit andere MyHeritage-stambomen die een dergelijk traject hebben afgelegd.

We willen FamilyMap laten uitgroeien tot een tool om miljoenen en zelfs miljarden openbaar beschikbare gegevenspunten, foto’s en gebeurtenissen van andere gebruikers weer te geven. Er komt een optie om de gegevens op de kaart zo te filteren, dat alleen de voor uw familie gedenkwaardige plaatsen worden weergegeven, verrijkt met gegevens van alle andere gebruikers en historische gegevens. Bovendien wordt FamilyMap een tool om historische gegevens te bestuderen.

Veel plezier!

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd

 • Marja van Nierop


  juli 4, 2016

  Wat een mooie tool hebben jullie ontwikkeld! En wat een ambitie! Geweldig! Is het mogelijk om iets te ontwikkelen waardoor ook oude plaatsnamen verwerkt kunnen worden? Een deel van mijn voorouders is bijvoorbeeld geboren in Veur. Die naam staat vermeld in de geboorteakte en heb ik opgenomen in mijn gegevens. Veur is later Leidschendam geworden. Nou vindt het programma wel Leidschendam, maar niet Veur. Hetzelfde heb ik bij Oud-Ade en bij Hof van Delft. Allemaal oude plaatsnamen, die het programma (uiteraard) niet vindt, maar die ik ook niet uit mijn gegevens wil halen. Benieuwd of jullie een oplossing uit de ‘hoge hoed’ kunnen toveren. Succes! 😉

 • Marinus de Korte


  juli 13, 2016

  Schitterend, op deze wijze gepresenteerd is het ook voor leden van je familiesite een prachtig hulpmiddel om te kijken hoe je verwanten over de aardbol zijn getrokken en ook op lokaal gebied. Het is waar dat in het verleden door allerlei oorzaken plaatsnamen zijn verandert. Als sitebeheerder kun je dat enigszins ondervangen door de huidige plaatsnaam te gebruiken en in de notities de oude plaatsnaam te vermelden, maar dat kan niet altijd. Sommige plaatsen zijn van de aardbodem verdwenen door o.a. natuurrampen. Ook deze plaatsen zijn te vinden via Wikipedia, misschien is daar een mogelijkheid te vinden voor software ontwikkelaars? Sitebeheerders maak jullie leden voor deze App enthousiast, ik ben het in ieder geval.

 • Ton Brugts


  augustus 11, 2016

  Noord-Waddinxveen, ZH,NLD wordt weergegeven als :
  National Highway 82, Nalanda

 • Ton Brugts


  augustus 11, 2016

  Minden, NW, DEU wordt weergegeven als
  Minden Avenue, Detroit, Wayne

 • Rene


  augustus 12, 2016

  nice!

 • Jos van Renswoude


  augustus 12, 2016

  Ben benieuwd

 • Floris van Sandwijk


  augustus 13, 2016

  Enkele van mijn voorouders komen uit “Ter Aa”, een dorpje in de provincie Utrecht. Dat heet tegenwoordig “Nieuwer Ter Aa”. Family Map splitst “Ter Aa” op in “Ter” en “Aa”; “Ter” wordt gezien als een plaats in Tjechië of Slowakije, wat dus echt niet klopt. Er moeten dus nog wel wat verbeteringen worden aangebracht.

 • John Mast


  augustus 14, 2016

  Lijkt buiten gewoon!

  Vriendelijk dank

 • John Mast


  augustus 14, 2016

  Wil graag deelnemen.

 • B. Hagoort


  augustus 15, 2016

  Zeer mooi initiatief

 • Klary


  augustus 31, 2016

  Knap hoor !

 • Ger Ruijs


  augustus 31, 2016

  lijkt me mooi als het werkt