Bloedverwanten, aanverwanten en verwantschapsgraad

Reacties1

Wie zijn uw bloedverwanten en wie uw aanverwanten?
Het onderscheid tussen beiden kan van groot belang zijn bij diverse kwesties zoals erfrecht, medezeggenschap of annuleringsverzekeringen.

Men spreekt van bloedverwantschap als twee personen een gemeenschappelijke voorouder hebben. Dit wordt ook biologische of natuurlijk familie genoemd. Bloedverwanten zijn bijvoorbeeld: vader, moeder, zoon, dochter, broer, zus, oom, tante, neef en nicht, etc.

In het geval waarbij een kind geadopteerd is worden de adoptieouders juridisch de ouders van het kind en daarmee als bloedverwanten aangemerkt, ook al is er geen sprake van een biologische relatie.

Aanverwantschap is de relatie tussen de hoofdpersoon en de bloedverwanten van de huwelijkspartner. Hier spreekt men doorgaans van aangetrouwde of schoonfamilie. Aanverwanten zijn bijvoorbeeld: schoonvader, schoonmoeder, schoonzoon, schoondochter, zwager en alle familieleden van de partner.

De gradatie van verwantschap wordt berekend aan de hand van het aantal stappen tot de andere persoon. Vanuit het perspectief van een broer en zus is er één stap nodig om bij de gemeenschappelijke voorouder te komen, in dit geval de vader of moeder en dan nog één om bij de andere persoon uit te komen. De graad van verwantschap is dus 2, met andere woorden broer en zus zijn 2e graadsbloedverwanten.

Bloedverwanten, aanverwanten en verwantschapsgraad

De kleinzoon van uw zuster is uw achterneef(je) in de 4e graad. De eerste stap gaat van de hoofdpersoon naar de ouder, de 2e stap wordt gemaakt naar de zuster, de 3e stap naar het kind van de zuster en de 4e stap naar het achterneefje.

Over het algemeen kunt u stellen dat hoe hoger de graad, hoe verder de verwantschap. Dit zegt echter helemaal niets over de emotionele band tussen familieleden.

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd

  • Bernard-Jan Venhoven


    oktober 4, 2017

    Houdt er wel rekening mee dat de juridische regels voor verwantschapsgraad per land kunnen verschillen. In sommige landen is je broer bijvoorbeeld een 1e graads verwant.