Maskers van de pandemie ontmaskerd, toen en nu

Maskers van de pandemie ontmaskerd, toen en nu

Reacties

Nu mensen over de hele wereld langzaam weer naar buiten komen, belanden ze in een vreemde nieuwe realiteit: een realiteit waarin de helft van onze gezichten verborgen is. De maskers zijn er om ons te beschermen maar de aanwezigheid ervan kan een aantal nieuwe uitdagingen met zich meebrengen – en de manier waarop we die uitdagingen aanpakken is slechts één uiting van de manier waarop we ons aanpassen aan een nieuwe wereld na de lockdown.

Maar de problemen rond het gebruik van maskers gaan veel verder terug dan 2020. Het MyHeritage Research team heeft een kijkje genomen in onze krantencollecties om de verrassend vergelijkbare houdingen ten opzichte van maskers tijdens eerdere epidemieën in de geschiedenis te onderzoeken.

In deze post onderzoeken we de sociale en psychologische factoren die onze houding ten opzichte van maskers beïnvloeden, zowel in het heden als tijdens eerdere pandemieën.

Leven in een gemaskerde nieuwe wereld

Hoe communiceren we als de helft van onze gezichten bedekt is? Kunnen we nog steeds emoties uitdrukken? We zijn zeker niet alleen in deze verwarring.

In 1918, op het hoogtepunt van de Spaanse griep, schreef de Daily Californian over een man die tijdens de lunch in een café zat en zijn best deed om tegen een serveerster te praten waarvan het gezicht verborgen was, op een paar bruine ogen na. Het probleem waarmee was dat hij niet kon zien of er achter het masker een frons of een glimlach schuilging.

The Daily Californian, October 29, 1918 in California Newspapers, 1847–2009
De Daily Californian, 29 oktober 1918 in kranten uit Californië, 1847-2009.

Hoewel het erg moeilijk is om aan deze nieuwe barrières te wennen, hebben sommigen geprobeerd om de voordelen van deze nieuwe realiteit te benutten! In hetzelfde artikel uit de kranten van Californië, 1847-2009, zien sommigen het masker als een manier om hun gebrek aan verzorging te verbergen.

The Daily Californian, October 29, 1918 in California Newspapers, 1847–2009
De Daily Californian, 29 oktober 1918 in kranten uit Californië, 1847-2009.

“Net zoals liefdadigheid een veelvoud aan zonden bedekt,” begint het met een knipoog, “zo bedekken de griepmaskers die de afgelopen dagen door een deel van de mannelijke bevolking van Bakersfield zijn gedragen, het feit dat ze dringend behoefte hebben aan een scheerbeurt”. Een man bekende dat hij niet durfde te verschijnen zonder een griepmasker, en er wordt gemeld dat er een toename is in de verkoop van scheermessen”

Maskers zorgen voor een nieuwe vorm van zelf-expressie

Als we een deel van ons uiterlijk verbergen, kan het dragen van bepaalde soorten maskers een vorm van expressie op zich zijn. Heb je een chirurgisch wegwerpmasker? Een N95? Een doe-het-zelf-masker? Past je masker bij je outfit? Maskers zijn nu het eerste wat we zien en zijn onderdeel geworden van onze expressie.

In hetzelfde artikel uit The Daily Californian zien we dat sommige vrouwen in 1918 dit goed begrepen hebben.

The Daily Californian, October 29, 1918 in California Newspapers, 1847–2009
De Daily Californian, 29 oktober 1918 in kranten uit Californië, 1847-2009.

“Een goed geklede shopper werd vandaag op Chester avenue gezien, voorzien van een masker, alleen was het niet van gaas, en de kiemremmer was smaakvol versierd met strikjes die strak waren getrokken en met linten aan de achterkant van haar roze oren vastgemaakt.”

Een manier vinden om jezelf te laten zien met een masker en deze te personaliseren kan een manier zijn om ons aan te passen aan onze nieuwe “look”.

In 1918, een andere krant uit de collectie kranten uit Californië, 1847-2009, had dit nuttige artikel op 24 oktober 1918:

Berkeley Daily Gazette, October 24, 1918, in California Newspapers, 1847–2009
Berkeley Daily Gazette, 24 oktober 1918, in kranten uit Californië, 1847-2009.

Het artikel geeft instructies voor het maken van een zelfgemaakt masker uit een stuk vierkant gaas. “Vouw het op 3 manieren een kant op en keer de andere kant, waardoor het in totaal 6 keer gevouwen is,” schrijft het artikel. “Bevestig touw of tape aan elk van de vier hoeken. Het masker moet de neus net onder de ogen bedekken en over de kin naar beneden gaan, zodat er geen adem kan worden gehaald door de neus of de mond, behalve door het masker”.

Of het nu professioneel vervaardigd is of thuis genaaid, op maat gemaakt maskers bieden mensen de kans om hun gezicht stijlvol te bedekken en geeft een eigen touch in plaats van het standaard chirurgisch masker. Dit heeft het masker van een last veranderd in een nieuw gewild modeartikel.

Het lijkt erop dat in 1918 maskers ook werden gezien als waardevolle voorwerpen, omdat deze inbreker in Berkeley blijkbaar dacht dat een griepmasker de moeite waard was om te stelen:

Berkeley Daily Gazette, November 14, 1918, in California Newspapers, 1847–2009
Berkeley Daily Gazette, 14 november 1918, in kranten uit Californië, 1847-2009.

“Griepmasker, contant geld, meegenomen door een inbreker”, luidt de kop van de Berkeley Daily Gazette op 14 november 1918. “Vijfentwintig dollar in contanten en een griepmasker was de vangst van een inbreker die het appartement van mevrouw Sarah Skillman, 2117 Center Street, gisteravond binnenkwam, terwijl ze weg was.”

Verplicht stellen van maskers

Nu de eerste golf van corona afloopt, gaan veel plaatsen weer open onder de voorwaarde dat er maskers worden gedragen en afstand wordt gehouden om zo een tweede golf te voorkomen. Veel landen hebben boetes om deze regels te handhaven.

Tijdens de Spaanse grieppandemie was er nog maar weinig bekend over de wetenschap van ziektekiemen en ziektes, maar zelfs toen wisten de lokale autoriteiten dat maskers de verspreiding van griepverschijnselen hielpen voorkomen en het gebruik ervan sterk afdwongen.

In Californië kregen de bewoners boetes en gevangenisstraf als ze zich zonder masker in het openbaar bevonden. ” Tientallen maskerlozen in de gevangenis”, schreeuwt een krantenkop uit The Evening News van 29 oktober 1918.

The Evening News, San Jose, October 29, 1918 in California Newspapers, 1847–2009
The Evening News, San Jose, 29 oktober 1918 in kranten uit Californië, 1847-2009.

In 2020 hebben landen ook boetes opgelegd aan mensen die geen masker dragen op openbare plaatsen, maar nog geen gevangenisstraf hebben gekregen.

Waarom hebben ze zulke harde maatregelen genomen om te zorgen dat mensen hun masker dragen? Het lijkt erop dat het beschermen van de gezondheid gewoon niet genoeg is als stimulans. In een van de artikelen op de voorpagina hierboven herinnerde Senator Frank H. Benson eraan dat het zelfs bizar moeilijk was om soldaten te dwingen om gasmaskers te dragen tegen dodelijk gifgas.

The Evening News, San Jose, October 29, 1918 in California Newspapers, 1847–2009
The Evening News, San Jose, 29 oktober 1918 in kranten uit Californië, 1847–2009

“Het is het moeilijkste in de wereld om mensen iets te laten doen wat hun leven zal redden,” zei hij tegen The Evening News. “De eerste orders werden gegeven dat iedereen gasmaskers moest dragen, maar ze werden niet opgevolgd. Soldaten zouden risico’s nemen en zonder maskers naar buiten gaan, net zoals de mensen hier doen. Het kwam uiteindelijk zover dat er een boete van 10 dollar moest worden opgelegd voor elke soldaat die zonder masker opdook. De boete draaide het om. Soldaten dachten meer aan hun geld dan aan hun leven… Waarom mensen geen voorzorgsmaatregelen nemen om hun eigen veiligheid te verzekeren in tijden van zulk gevaar zal ik niet proberen uit te leggen. Maar het is toch een feit.

Waarom, inderdaad? We hebben ook geen antwoorden, maar het is duidelijk dat er verschillende factoren in het spel zijn. Sommige daarvan kunnen te maken hebben met wat we eerder hebben gezegd: moeite met communiceren en interpreteren van elkaars uitdrukkingen, omgaan met een fysieke barrière, het aanpassen van ons zelfbeeld, enzovoorts. Een andere factor die bijdraagt aan de terughoudendheid om een masker te dragen, is wellicht de druk van medeleerlingen.

Groepsdruk rondom maskers

Tijdens een grieppandemie in 1969 voerde de Universiteit van Florida een experiment uit om te zien of maskers effectief waren bij het stoppen van de verspreiding van het virus, en de studenten die zich vrijwillig aanmeldden werden geconfronteerd met meer dan een paar sociale uitdagingen.

Sarasota Journal, January 9, 1969 in Florida Newspapers, 1901–2009
Sarasota Journal, 9 januari 1969 in Florida kranten, 1901–2009 (klik om in te zoomen)

Bovenstaand artikel in kranten uit Florida, 1901-2009, beschrijft de ervaringen van een aantal van deze studenten. Een van hen zei dat ze gepest werd door haar medestudenten, en sommigen van hen deden alsof ze op haar hoestten. Een ander meldde dat ze zich erg zelfbewust was: “Ik weet dat iedereen naar me kijkt als ik op straat loop.”

Iedereen die met een masker over straat loopt in een gebied waar het dragen van maskers niet gebruikelijk is, zal met deze studenten meeleven.

Een ander fragment uit kranten uit Californië, 1847-2009, benadrukt de kwestie van een “grappig” uiterlijk:

The Evening News, October 12, 1918, in California Newspapers, 1847–2009
The Evening News, 12 oktober 1918, in kranten uit Californië, 1847–2009

“Het is beter om er grappig uit te zien dan om er ‘perfect natuurlijk’ uit te zien.” Het lijkt erop dat we niet de enigen zijn die zich zorgen maken over wat anderen van ons denken.

Zingeving in gemaskerde tijden

In veel opzichten is het masker dat je kiest een zichtbaar symbool geworden van hoe we met onze nieuwe realiteit omgaan en deze interpreteren. Hoe we het ook bekijken, als we weten dat we in deze situatie er niet alleen voorstaan – maar dat onze voorouders als een eerder met dit bijltje gehakt hebben – kunnen we wellicht wat troost vinden als we proberen deze moeilijke tijden te doorgronden.

Als we als mensen samenkomen en de maskers ondanks de uitdagingen dragen, zullen we op een dag terug kijken naar de kranten van vandaag en trots zijn op wat we hebben gedaan om elkaar te beschermen.

In de tussentijd kun je onze krantencollecties doorzoeken om de verhalen van je eigen voorouders te ontdekken.

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd