Onze vrijwilligers: Miha Rus in Slovenië

Onze vrijwilligers: Miha Rus in Slovenië

MyHeritage heeft een toegewijd vrijwilligersteam van vertalers die ons overal ter wereld helpen om hun landgenoten te voorzien van teksten in hun eigen taal. Vandaag maakt u kennis met Miha Rus, 47 jaar oud en afkomstig uit Brezovica in Slovenië.

Miha spreekt Sloveens en Kroatisch. Daarnaast spreekt hij Servisch, dat nauw verwant is met het Kroatisch.

Ik spreek ook Bulgaars en een beetje Macedonisch, dat verwant is met zowel het Bulgaars als het Servisch. Ook spreek ik andere Slavische talen, waarvan Pools het beste. Ik heb mezelf Hebreeuws geleerd. Ik kan het Hebreeuwse alfabet lezen en schrijven en begrijp enkele eenvoudige zinnetjes.

Miha voltooide zijn studie Sloveense en Slavische taalkunde aan de Faculteit der Letteren in Ljubljana en werkt als corrector voor het vertaalbureau Iolar in die stad. Hij heeft onlangs twee boeken gepubliceerd. Het eerste boek ging over zijn vader Ciril, ter gelegenheid van diens dertigste sterfdag. Het tweede boek was Miha’s eerste dichtbundel.

Hij is een koorzanger en is onlangs lid geworden van het gospelkoor Bee Geesus. Hij fietst graag en houdt van gitaar spelen.

Miha en zijn vrouw, die aan dezelfde school is afgestudeerd in de Sloveense taal, etnologie en antropologie, hebben tien kinderen. De oudste is 20, de jongste 3.

De oudere kinderen zijn geïnteresseerd in genealogie, omdat ik dat ben, maar ze zijn nog niet begonnen aan hun eigen stamboomonderzoek.

Zelf is hij al sinds zijn kinderjaren in genealogie geïnteresseerd. Hij denkt dat hij zijn interesse van zijn moeder heeft geërfd.

Mijn moeder Marija trouwde met Ciril Rus en verhuisde naar Log pri Brezovici vanuit de regio Dolenjska (onderdeel van het voormalige Oostenrijkse kroonland Krain). Ze was zich terdege bewust van haar afkomst en maakte kennis met mensen die afkomstig waren van de rand van de moerassen van Ljubljana, ten zuidwesten van de stad, waar zich sinds mensenheugenis mensen in paalwoningen hadden gevestigd. Tegenwoordig staat het op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de plaatselijke geschiedenis en de mensen die hier sinds prehistorische tijden hebben gewoond.

Miha’s mother’s maternal great-aunt Ana Kokelj (aunt of Mary Birdsell in Carona, Kansas), along with his older brothers and sisters (from left) Matjaž, Marička, Andrej and Metka [Credit: Miha Rus]

Ana Kokelj, Miha’s oudtante van moederszijde (de tante van Mary Birdsell in Carona, Kansas) met zijn oudere broers en zusters (van links naar rechts) Matjaž, Marička, Andrej en Metka [Bron: Miha Rus]

Zijn eerste stamboom werd gemaakt door zijn jongere zus Karlina, waarschijnlijk als huiswerkopdracht. Miha heeft die stamboom bijgewerkt en uitgebreid.

Aanvankelijk stonden mijn genealogische gegevens op Geni.com maar later heb ik een GEDCOM-bestand geëxporteerd om nieuwe gegevens in het programma Brother’s Keeper in te voeren. Toen ik als vrijwilliger voor MyHeritage ging vertalen, heb ik de GEDCOM-gegevens in MyHeritage geïmporteerd.

Vandaag bevat zijn stamboom rond de 7700 personen, onder wie ongeveer 2000 verwanten. Hij doet ook onderzoek naar de families van zijn vrienden en kennissen.

Ik ben altijd erg blij als ik een verband vindt met mensen in mijn eigen stamboom.

Miha’s voorouders van vaderszijde zijn afkomstig uit de streek ten westen van Ljubljana en hun gemeenschappelijke voorouder was een wees uit Triëst. De voorouders van zijn moeder komen bijna allemaal uit Dolenjska. Velen verhuisden naar de hoofdstad Ljubljana en omgeving, terwijl anderen naar Amerika emigreerden.

Hij kent MyHeritage sinds begin 2009. Omdat hij als corrector bij een vertaalbureau werkt, was vertalen altijd al aanlokkelijk.

In het begin was ik niet echt een actieve vertaler maar sinds kort vertaal ik veel meer voor MyHeritage. Het is fijn dat ik de basisfunctionaliteit al helemaal ken. Ik kan zo mijn werkervaring met mijn hobby combineren. Ik ben er trots op om dit in het Sloveens te vertalen en mijn landgenoten via dit genealogisch netwerk zowel thuis als in het buitenland met elkaar te verbinden. Er wonen tegenwoordig veel Slovenen in de VS, Canada en Argentinië.

Mijn familieleden zijn vertrouwd met Geni maar ik probeer ze zover te krijgen dat ze zich meer op MyHeritage richten. Wanneer we elkaar op MyHeritage ontmoeten, kan ik de Sloveense vertalingen op verschillende manieren controleren. Ik verheug me in het bijzonder op de nieuwe DNA-functies, want ik hoop uiteindelijk een verband te kunnen leggen tussen mij en de vondeling Janez Rus, de wees uit Triëst. In de parochie waar hij werd geadopteerd werden geen pleegzorgregisters bijgehouden. Daarom was het zo goed als onmogelijk om zijn afkomst te bepalen.

Op een zaterdag in augustus hielp Miha twee broers – neven van zijn moeder – bij het organiseren van een reünie van de verwanten van zijn moeder.

We kwamen bijeen in Pristavlja vas, in de regio Dolenjska, vlakbij het cisterciënzerklooster van Stična. Het was een doorslaand succes vanwege het grote aantal op de reünie aanwezige familieleden en het prachtige nazomerweer.

Miha is ook blij omdat zijn familie een gedenkteken heeft opgericht voor Jože Sadar jr., de broer van zijn moeder die 80 jaar geleden overleed. Hij had de koeien van verre verwanten gehoed en was niet ver daarvandaan in een waterput verdronken. Zijn familie was indertijd te arm om een steen op het kerkhof te plaatsen, dus dit nieuwe gedenkteken markeert de plaats waar hij is overleden.

Samen met een familielid van zijn vrouw heeft Miha een boekje samengesteld waarin de familiegeschiedenis wordt beschreven.

Het is een waardevol document, omdat anders veel van wat mijn moeder Marija me heeft verteld, vergeten zou raken. Zij hield veel van haar gezin (ik ben de zesde van zeven kinderen) en had ook een levendige belangstelling voor alle mensen met wie ze samenleefde. Ik hoop dat ik ook zoveel herinneringen aan mijn voorouders kan bewaren en aan mijn 10 kinderen kan doorgeven.

Hebt u zin om ons vrijwilligersteam van vertalers te versterken? Bezoek dan onze pagina voor vertalers voor meer informatie.