Maak kennis met het team: Marianne

Reacties2

De in Nederland geboren Marianne Melcherts werkt sinds 2010 bij de klantenservice van MyHeritage. In haar eigen beleving lijkt dat zowel een oogwenk als een eeuwigheid.

Als kind was Marianne al heel erg geïnteresseerd in het ontdekken van haar roots. Ze groeide op in een dorpje tussen Amsterdam en Utrecht. Ze was geïnteresseerd in geschiedenis en archeologie. Marianne komt uit een zeer belezen gezin en een belangrijk gedeelte van haar opvoeding bestond uit lezen. Ze begon al op jonge leeftijd met het lezen van boeken over historisch onderzoek.

Aan de muren van de woonkamer van haar ouderlijk huis hingen foto’s van haar voorouders. Daarop stonden haar grootouders en overgrootouders en er was zelfs een foto van haar betovergrootvader. Marianne was als kind gebiologeerd door de mensen op deze foto’s en was nieuwsgierig om meer over hen te weten te komen.

Mijn voorouders van vaders kant komen uit Friesland. Op sommige fotos dragen de vrouwen prachtige traditionele klederdracht. Ik herinner me dat mijn vader en grootouders Fries spraken. Ik ben erg trots op mijn Friese afkomst.

 

Foto’s van Mariannes overgrootmoeder Luurtske Durks Hijlkema en overgrootvader Lolle Rimmers Hijlkema

Marianne was jarenlang een actief lid van Dutch-Forum Israel en organiseerde culturele evenementen voor Nederlandse professionals in Israël. Ze kregen constant verzoeken van bedrijven die op zoek waren naar Nederlandstalige medewerkers. Op een dag viel haar oog op een functieomschrijving voor een baan bij MyHeritage. Toen ze die las, wist ze meteen dat dat werk precies bij haar zou passen. Marianne downloadde Family Tree Builder van MyHeritage om meer over het bedrijf te weten te komen. Ze was meteen om. Ze was buitengewoon enthousiast over de functies van de software en de koers van het bedrijf in het algemeen, die perfect aansloot bij haar eigen interesses. Ze stuurde haar cv op – en de rest is geschiedenis.

Het is uiteindelijk niet verwonderlijk dat ik hier terecht ben gekomen, bij MyHeritage!

Marianne herinnert zich dat ze haar ouders over de organisatie vertelde toen ze bij ons kwam werken. Haar moeder zei: “Dat verbaast me niets!” Het supportteam van MyHeritage bestaat uit meer dan 25 personen, allemaal met verschillende achtergronden en afkomstig uit verschillende landen.

Als internationaal team kunnen we persoonlijke service bieden in uiteenlopende talen. Het biedt grote voordelen dat MyHeritage-gebruikers in hun eigen taal met ons kunnen communiceren. Op en buiten het werk stroomt een positieve en creatieve energie en er zijn al verschillende hechte vriendschappen ontstaan.

Marianne heeft als leidinggevende in het supportteam van MyHeritage veel verantwoordelijkheden. Ze beantwoordt Nederlandse gebruikers in hun moedertaal, ze leidt nieuwe supportmedewerkers op en ze is actief betrokken bij andere grote projecten, zoals de onlangs gelanceerde service DNA Matches. Dat ze doet waarvan ze houdt, blijkt wel uit de projecten waarbij ze betrokken is.

Marianne was bijvoorbeeld zeer nauw betrokken bij een maatschappelijk initiatief om erfgenamen op te sporen van niet-opgeëiste bezittingen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in beslag waren genomen.

Gilad Japhet, de oprichter en CEO van MyHeritage, las in 2013 een artikel over compensatieregelingen voor Joods onroerend goed in Duitsland, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s in beslag was genomen. Het artikel beschreef het Late Applicants Fund en een door de belangenorganisatie Claims Conference opgestelde lijst met ongeveer 45.000 eigenaren en hun eigendommen (huizen, gebouwen, winkels en fabrieken) in de voormalige DDR. De nakomelingen van deze eigenaren hadden recht op compensatie.

Gilad startte een project om met behulp van MyHeritage-middelen de mensen op deze lijst, de oorspronkelijke eigenaren, te matchen met hun levende nakomelingen. Dit project was mogelijk door onze database met miljoenen stambomen, miljarden gedigitaliseerde historische documenten en onze innovatieve matchingtechnologieën.

Gilad formeerde een team om aan het project te werken en nodigde daarvoor ook Marianne uit. Ze hielp met het zoeken naar mogelijke nakomelingen van eigenaren van onroerend goed en nam persoonlijk contact op met honderden MyHeritage-gebruikers met stambomen waarin een naam uit de lijst voorkomt. Marianne was zeer betrokken bij dit speciale project.

Het doel van dit pro bono project was om recht te doen. De mensen met wie we contact opnamen waren ons zeer dankbaar. Ze schreven ons vaak terug met persoonlijke verhalen en herinneringen aan de persoon over wie we correspondeerden. Vaak mét fotos. Het project lag me heel na aan het hart. MyHeritage is niet alleen een hightech bedrijf, het heeft ook een persoonlijke en menselijke kant.

Een foto van voorouders, die Marianne van een MyHeritage-gebruiker ontving

Mariannes eigen familiesite op MyHeritage wordt momenteel beheerd door haar tante, die veel tijd besteedt aan onderzoek naar hun familiegeschiedenis. Hun stamboom is uitgegroeid tot meer dan 3000 personen en is goed gedocumenteerd met familiefoto’s en -documenten.

Nadat ze zoveel gebruikers heeft begeleid op hun genealogische ontdekkingsreis, heeft Marianne enkele adviezen voor nieuwe gebruikers die net begonnen zijn:

 • Maak gebruik van de verschillende platforms voor uw onderzoek naar uw familiegeschiedenis: de MyHeritage-website, Family Tree Builder en de mobiele app.
 • Doe het met passie! Werk samen met uw familieleden en andere MyHeritage gebruikers om op deze manier meer over uw familiegeschiedenis te leren en te ontdekken. U zult zien hoeveel u leert over hoe u vandaag de dag in de wereld staat.

Wij hopen dat u het leuk vindt om kennis te maken met ons team. Net als onze miljoenen gebruikers uit alle hoeken van de wereld bestaat ons team uit mensen met uiteenlopende achtergronden. Hun gezamenlijke missie is: u op MyHeritage een geweldige ervaring bieden.

Plaats een reactie

Het e-mailadres blijft privé en wordt niet gepubliceerd

 • Max van Ameijde


  juni 16, 2017

  Een heel leuk artikel van Marianne. Het sprak me wel aan omdat ik zelf al 35 jaar bezig ben met genealogie en een grote passie en liefde voor Israel heb.

 • Ad van Zundert


  juni 25, 2017

  Prachtig dat je van je hobby je beroep mag maken! Sinds ik My Heritage heb, ben ik bijna wekelijks bezig met mijn stamboom; ik ben bewuster met het verleden bezig, want in het verleden schuilt immers een stuk toekomst.
  Sinds de digitale beschikbaarheid van de meest uitgebreide archieven wordt het ook makkelijker om onderzoek te doen!