Maak kans op het oplossen van uw familiemysterie!

Maak kans op het oplossen van uw familiemysterie!

Is er in uw familie een mysterie dat u graag wilt oplossen? Misschien hebt u in een oude doos een oorlogsmedaille gevonden en weet uw niet van wie hij was. Of misschien hebt u een mysterieus medaillon gevonden, met initialen die u niet bekend voorkomen. Er kunnen in uw familie verschillende mysteries zijn en wij willen daar graag meer over horen!

We willen u helpen de antwoorden te vinden. Ons toegewijde team van onderzoekers zal een aantal winnaars selecteren en hen helpen bij het onderzoeken en oplossen van hun familiemysteries!

Deel uw familiemysterie met ons en maak kans op een oplossing.

Ongrijpbare familiemysteries

Dit zijn mysteries die ook in uw familie kunnen leven:

  • Hebt u een familielid met wie het contact tijdens een oorlog verloren is gegaan en van wie u nakomelingen wilt opsporen?
  • Wilt u de waarheid te weten komen over een familielegende die al generaties lang in uw familie wordt doorgegeven?
  • Heeft iemand in uw familie ooit oorlogsmedailles ontvangen die u terug zou willen vinden?
  • Bent u in het bezit van oude handgeschreven brieven van of aan iemand die u niet kent?
  • Heeft uw familie in oorlogstijd kunstvoorwerpen verloren?
  • Hebt u een oud dagboek gevonden dat is geschreven door iemand van wie u nog nooit hebt gehoord?

We doen een beroep op alle families om hun familiemysterie te delen, of het nu gaat om een van de hierboven genoemde raadsels of om iets heel anders.

Onderzoeksresultaten uit het verleden

In het verleden heeft MyHeritage families geholpen om mysteries in hun familiegeschiedenis op te lossen. Hier zijn een paar voorbeelden:

Roofkunstmysterie opgelost door genealogisch speurwerk

Vorig jaar publiceerde de Nederlandse Museumvereniging haar bevindingen over een interne audit door Nederlandse musea om vast te stellen welke kunstwerken in hun collecties vermoedelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog door nazi’s van hun Joodse eigenaren waren gestolen. De Museumvereniging publiceerde een lijst met 170 kunstwerken die bij de audit werden ontdekt. MyHeritage startte een maatschappelijk initiatief om te zoeken naar nog levende nakomelingen, die de wettelijke erfgenamen zijn van de oorspronkelijke eigenaren van de gestolen kunst. Laurie Greene is zo’n erfgenaam. Het MyHeritage team belde Laurie en verraste haar met het nieuws dat ze in aanmerking komt voor 133 illustraties die van haar oudoom Mommie Schwarz waren gestolen. Schwarz is een beroemde Nederlands-Joodse schilder.

Links een portret van de Nederlandse kunstschilder Mommie Schwarz door zijn vrouw Else Berg. Rechts een zelfportret van Mommie Schwarz.

Links een portret van de Nederlandse kunstschilder Mommie Schwarz door zijn vrouw Else Berg. Rechts een zelfportret van Mommie Schwarz.

De KGB, het IJzeren Gordijn en een familiemysterie dat na tientallen jaren is opgelost

Rani Markovich had al talloze pogingen ondernomen om zijn in de voormalige Sovjet-Unie verdwenen familieleden op te sporen en hij ging ervan uit dat hij de hereniging met de familie van zijn grootvader nooit meer zou meemaken. Dit alles veranderde toen Rani de hulp inriep van MyHeritage-oprichter en CEO Gilad Japhet. Het oude familiemysterie werd na het opsporen van een KGB-dossier en veel detectivewerk uiteindelijk opgelost, met als hoogtepunt een triomfantelijke familiereünie in de Verenigde Staten.

Bekijk hun ontroerende ontmoeting hier:

Een verhaal over overleven en een zilveren lucifersdoosje

Elda Bivas Gambash zocht al meer dan dertig jaar naar de nakomelingen van een man genaamd Shimon Luria. Shimon had tijdens de Eerste Wereldoorlog het leven van haar grootvader gered door hem tijdens zijn gevangenschap te eten te geven.

Shimon Lurie in de Joodse eenheden van het Britse leger, circa 1917–1918.

Shimon Lurie in de Joodse eenheden van het Britse leger, circa 1917–1918.

Shimon had haar grootvader ook een zilveren luciferdoosje gegeven, dat haar grootvader zijn hele leven lang had gekoesterd.

Een met de hand gegraveerd zilveren lucifersdoosje met daarop Shimons naam en versieringen.

Een met de hand gegraveerd zilveren lucifersdoosje met daarop Shimons naam en versieringen.

Dankzij MyHeritage kon de familie Gambash eindelijk eer betuigen en de familie voor Shimons gulheid bedanken.

Familie herenigd dankzij MyHeritage DNA

Mitch Yurkovich werd als baby geadopteerd en was altijd nieuwsgierig naar zijn biologische familie. Hij had jarenlang naar verwanten gezocht. Zijn ouders hadden op hun beurt altijd gehoopt dat Mitch de weg naar hen zou vinden. De adoptie was anoniem geweest en ze hadden geen kennis van de verblijfplaats van Mitch. U zult begrijpen hoe verrast Mitch was toen hij een DNA-match ontving die hem naar zijn biologische ouders leidde. De verrassing werd nog groter toen hij hoorde dat zijn ouders met elkaar getrouwd waren en nog twee kinderen hadden gekregen! Dankzij MyHeritage kreeg Mitch contact met zijn moeder, vader, broer en zus.

Mitch met zijn biologische familie in New Mexico.

Mitch met zijn biologische familie in New Mexico.

MyHeritage bezorgt een medaille uit de Eerste Wereldoorlog bij de familie

MyHeritage hielp bij het terugbezorgen van een Britse oorlogsmedaille uit de Eerste Wereldoorlog aan de familie van een soldaat. 40 jaar geleden werd de medaille in Australië gevonden door Rob McCaw, toen hij een veld doorzocht met een metaaldetector. Sindsdien had Rob geprobeerd de rechtmatige eigenaar van de medaille te vinden. Met de hulp van MyHeritage vond Rob de afstammelingen van de soldaat en kon hij eindelijk de medaille aan hen teruggeven.

Bekijk de ontroerende video hieronder:

Vertel ons over uw familiemysteries!

Stuur ons uw onopgeloste familiemysterie en maak kans op een oplossing door ons getalenteerde onderzoeksteam!

We kunnen niet wachten om uw vastgelopen zoektocht weer vlot te trekken!