Op 89-jarige leeftijd vond ze eindelijk haar identiteit en 3 broers en zussen dankzij MyHeritage

Op 89-jarige leeftijd vond ze eindelijk haar identiteit en 3 broers en zussen dankzij MyHeritage

Vicenta Ruiz Oriol groeide op zonder echt te weten wie ze was. Opgegroeid in een kindertehuis in Alfaro, La Rioja, Spanje, wist ze niets over haar ouders of hoe ze in de instelling terecht was gekomen; ze wist niet eens waar en wanneer ze was geboren, of dat de naam die ze volgens de documentatie had gekregen, wel echt was. Terwijl sommige van de andere kinderen in het tehuis het geluk hadden om door familieleden te worden teruggehaald of geadopteerd, bleef Vicenta daar tot ze 7 jaar oud was. Toen werd ze uiteindelijk geadopteerd.

Helaas liep dit niet zoals ze had gehoopt. Het duurde niet lang of ze begreep dat de familie haar had geadopteerd voor niets meer dan gratis arbeid op het land. In plaats van de liefde en verbondenheid waar ze naar verlangde, kreeg ze mishandeling, straf en honger. Ze ging zo snel mogelijk weg en veranderde haar achternamen weer in de namen die ze in de instelling had gehad.

Vicenta as a young woman. Photo repaired, enhanced, and colorized by MyHeritage

Vicenta als jonge vrouw. Foto gerepareerd, verbeterd en ingekleurd met MyHeritage

Wie was Vicenta? Wie waren haar ouders? Zou ze ooit haar ware identiteit kennen? Ze droeg deze vragen met zich mee terwijl ze door het leven ging en moeder en vervolgens grootmoeder werd. Uiteindelijk besloten haar dochter Pilar en kleindochter Estrella het heft in eigen handen te nemen en alles in het werk te stellen om de waarheid te achterhalen – zelfs toen de hele wereld hen vertelde dat het nergens heen ging.

Het Spaanse tv-programma “Déjate Querer” (“Laat van u houden”) nam de zaak op zich, maar toen ze moeite hadden om het op te lossen, namen ze contact op met MyHeritage voor hulp. Onze Spaanse landmanager, genealoog Sonia Meza, dook in het onderzoek en door een complex proces van het bouwen van stambomen, het doorspitten van historische gegevens en DNA-detectivewerk, was ze in staat om de punten met elkaar te verbinden. Dankzij haar spectaculaire werk leerde Vicenta niet alleen haar ware identiteit kennen, maar werd ze ook herenigd met verschillende familieleden, waaronder 3 halfbroers en -zussen!

De mysterieuze DNA Match

Het onderzoek begon met een DNA Match. Vicenta had in het verleden een MyHeritage DNA-test gedaan en kreeg een DNA-match van 2,5%. Pilar en Estrella probeerden deze persoon te bereiken en begonnen details van de familie te delen, maar konden geen antwoorden krijgen. Dus probeerden de producenten van Déjate Querer mogelijke familieleden in Medina del Campo te vinden die ze konden uitnodigen voor een DNA-test, maar dat lukte niet. Op dat moment was het duidelijk dat genealogisch onderzoek, niet alleen DNA-matching, nodig zou zijn om de zaak op te lossen.

Dejate Querer_Vicenta_aDN

Het Déjate Querer-programma. Vicenta en haar familie verschenen om hun verhaal te doen en om hulp te vragen

De 2,5% DNA-match die Vicenta via MyHeritage vond, wees op een onbetwistbare familierelatie, ook al was die ver weg. Vicenta en haar DNA-match zouden een over- of betovergrootouder kunnen delen die uit Medina del Campo in Valladolid kwam.

Vicenta_Guerra Civil

Vicenta’s dossier in Hospicio de Valladolid vanaf september 1933

Sonia werkte nauw samen met de familie om documenten op te vragen naarmate het onderzoek vorderde. Om hun doel te bereiken, moest ze de stamboom van de DNA Match bouwen en documenteren die 3 of 4 generaties teruggaat, zodat ze kon bepalen welke van hun voorouders een afstammeling hadden waarmee we mogelijk contact konden opnemen en om een ​​DNA-test konden vragen. Uiteindelijk vonden ze een potentieel familielid dat ermee instemde een DNA-test af te leggen, en de resultaten wezen op een match van 8% met Vicenta. Het algoritme voorspelde dat deze match een achternicht zou kunnen zijn. Dat wil zeggen, een van de grootouders van deze persoon kan Vicenta’s neven, nichten, broers of zussen zijn.

ADN Sobrina Nieta MyHeritage

De DNA match op MyHeritage

Hereniging met neven en nichten

Deze opwindende vondst leidde tot een hereniging met Vicenta’s neven en nichten, die plaatsvond in oktober 2022 in Medina del Campo. Het was de eerste keer in Vicenta’s hele leven dat ze mensen zag met wie ze een familiegelijkenis deelde.

Medina del campo ADN MyHeritage Vicenta

Vicenta Ruiz ontmoet haar neven en nichten, 22 oktober 2022

Deze ontmoeting maakte Vicenta nog vastbeslotener om haar afkomst uit te zoeken. De familie die ze vond, kon wat meer informatie geven over wie waar woonde, maar er was meer onderzoek nodig.

Hoewel het erop leek dat er een sterke mogelijkheid was dat Vicenta’s ouders uit Bobadilla del Campo kwamen, moesten ze vaststellen wie Vicenta’s ouders zouden kunnen zijn. Historische documentatie was essentieel om twijfel of onduidelijkheden te voorkomen.

Ze wisten dat een van de afstammelingen van Pedro García Fraile en Petra Gómez Martín een mogelijke ouder was van Vicenta. Ze moesten alleen bepalen wie het zou kunnen zijn. Om het proces te starten, bouwde Sonia de stamboom uit en stelde vast dat Pedro en Petra 4 kinderen hadden: Vicente, Anastasia, Ciriaca en Alvara.

De afstammelingen van Pedro García Fraile en Petra Gómez Martín op de door ons geconstrueerde MyHeritage-stamboom

De afstammelingen van Pedro García Fraile en Petra Gómez Martín op de door ons geconstrueerde MyHeritage-stamboom

Er wachtte hen nog een verrassing tussen de krantenarchieven. Een krant die in 1933 werd gepubliceerd, publiceerde een advertentie voor een “voedster” in Bobadilla del Campo. De persoon in kwestie was 20 jaar oud, alleenstaand en gaf sinds twee maanden borstvoeding. Lezers werden uitgenodigd om contact op te nemen met Pedro García Fraile – Vicenta’s mogelijke grootvader – voor meer details. Bingo!

bobadilla del campo - Vicenta - ADN

De advertentie van de voedster in de krant. Periódico El Adelanto, 20 oktober 1933

De geboorteakte van Vicenta Ruiz, geboren als Asunción García Gómez op 15 augustus 1933. Bron: Geboorteregister, Bobadilla del Campo, Valladolid, Spanje

De geboorteakte van Vicenta Ruiz, geboren als Asunción García Gómez op 15 augustus 1933. Bron: Geboorteregister, Bobadilla del Campo, Valladolid, Spanje

Door een simpele berekening lijkt het erop dat de baby van de voedster in augustus 1933 is geboren.

Met deze informatie was Sonia heel dicht bij zekerheid. Volgens een geboorteakte die Sonia vond, beviel Pedro’s dochter, Anastasia, op 17 augustus van een baby in Bobadilla del Campo, genaamd Asunción. Anastasia kreeg een gezin met nog meer kinderen, van wie er nog drie in leven zijn. Een van hen, Simeón, wilde Vicenta en haar gezin helpen en stemde ermee in om een ​​DNA-test af te leggen. Op 15 december 2022 werd de kit van Simeón geanalyseerd, en dit was het resultaat: halfbroer.

ADN_hermanos_Bobadilla del campo

Vicenta’s DNA Match met Simeón

Op dat moment wachtte de hele familie reikhalzend op de resultaten, en nadat ze het opwindende nieuws hadden ontvangen, kon Vicenta haar droom vervullen: haar broers en zussen Dionisia, Pedro en Simeón, 87, 82 en 73 jaar oud, omarmen. in Madrid, Valladolid en Zamora. Het emotionele weerzien vond plaats in Bobadilla del Monte in Valladolid. Er was niemand met droge ogen in de kamer.

Dionisia, Pedro en Simeón omhelzen Vicenta Ruiz, hun zus

Dionisia, Pedro en Simeón omhelzen Vicenta Ruiz, hun zus

Deze ongelooflijke, langverwachte hereniging werd mogelijk gemaakt dankzij een combinatie van genealogisch onderzoek, historische gegevens en verschillende MyHeritage DNA-testen… maar bovenal de inspirerende vastberadenheid van Vicenta’s dochter Pilar en kleindochter Estrella om geen middel onbeproefd te laten en te doen wat nodig was om Vicenta’s levenslange droom te vervullen.

“Ik moedig iedereen aan om te vechten voor de zoektocht naar hun afkomst en een MyHeritage DNA-test te doen”, zegt Pilar. “Alles is mogelijk, als het je hartenwens is. Al die inspanningen hebben uiteindelijk hun vruchten afgeworpen. Een droom die uitkomt!”

Als u via MyHeritage ook een levensveranderende ontdekking heeft gedaan, horen we dat graag! Deel het met ons via dit formulier of e-mail het naar E: nederland@myheritage.com.