Ze vond de identiteit van haar biologische vader en een halfzus met een MyHeritage DNA-test

Ze vond de identiteit van haar biologische vader en een halfzus met een MyHeritage DNA-test

Teresa Scharf werd geadopteerd door een Amerikaans echtpaar van het Madera Baby Center in Athene toen ze 7 maanden oud was. Het Amerikaanse echtpaar dat haar destijds adopteerde, zat beiden bij de Amerikaanse marine en diende in Kénitra Port Lyautey, Marokko.

“Mijn geadopteerde vader zat in het leger tot ik twaalf jaar oud was”, zegt Teresa. “Ik had het voorrecht heel vaak te reizen, want dat was tijdens de Koude Oorlog. Hij kreeg elke 18 maanden opdracht voor een nieuwe standplaats, dus gingen we van daaruit naar Midway Island in de Stille Zuidzee. Daarna vertrokken hierna naar Japan en daar ging ik naar de eerste klas. Van daaruit zijn we naar Turkije en andere plaatsen verhuisd. Toen ik acht jaar oud was, vlogen we naar Athene en lieten ze me het weeshuis zien waar ik als baby was geplaatst.”

Maar verder dan dat ging de discussie over Teresa’s verleden en de adoptie niet. Door de jaren heen werd er thuis nauwelijks over haar roots gesproken. “Ik respecteerde mijn Amerikaanse ouders zo dat ik niet veel vragen stelde”, zegt Teresa. “Het waren geen warme, comfortabele mensen. Het zou dus als uitdagend en beledigend zijn ontvangen als ik veel vragen had gesteld.”

Maar nadat ze trouwde en een kind kreeg, kwam de kwestie van de identiteit weer naar boven en hield het haar toch bezig. “Omdat zwanger zijn geweldig was en moeder zijn geweldig was, vroeg ik me af: waarom zou iemand zo’n baby opgeven?” zegt Teresa.

Een van de twaalf neven en nichten

Een vriendin van haar, eveneens van Griekse afkomst, spoorde haar al jaren aan om op zoek te gaan naar haar roots. Maar het duurde tot drie jaar geleden voordat Teresa de beslissing nam om echt op zoek te gaan. “Hij stuurde me een krantenartikel over het Eftychia Project, dat Griekse geadopteerden helpt hun biologische familie te vinden.” Teresa besloot een DNA-kit aan te schaffen. “Ik matchte met mijn neef, die in Chicago woont”, zegt ze. “Afgelopen mei vloog ik naar Chicago, ontmoette hem en zijn vrouw en familie en bracht wat tijd met hen door. We realiseerden ons dat zijn moeder en mijn biologische vader blijkbaar broers en zussen zijn. Alleen wisten we niet welke van de broers van zijn moeder mijn vader was.”

Dit was het meest complexe deel van het onderzoek, omdat het onmogelijk was om met de informatie waarover ze beschikten te weten te komen wie van de broers de biologische vader was. ‘Het had deze oom kunnen zijn, of het had die oom kunnen zijn; dat wisten we niet”, zegt Teresa. “Dus nam ik contact op met Linda van het Eftychia Project en besloten we naar Griekenland te gaan en mijn nieuwe neven en nichten te testen. Ik logeerde bij mijn neef – de zus van mijn DNA Match, die in Athene woont. Ze nam me mee naar het dorp waar onze grootouders vandaan kwamen en waar het grootste deel van de familie nog steeds woont. Ik kwam erachter dat ik een van de twaalf neven en nichten aan deze kant van de familie ben!”

MyHeritage is er trots op samen te werken met het Eftychia Project. We bieden gratis MyHeritage DNA-kits aan om de organisatie te helpen Griekse geadopteerden te herenigen met hun families. Teresa en Linda Carol Trotter, die het project leiden, reisden naar het dorp met MyHeritage DNA-kits in de hand en testen veel van deze neven en nichten. Uit de tests bleek dat ze allemaal neven en nichten waren, maar geen van hen had dezelfde vader als Teresa.

‘Ze leek op die leeftijd precies op mij’

Twee maanden later deed een nicht, Angeliki (Angie) Palaeologou, die niet aanwezig was bij de familiebijeenkomst in het dorp, een DNA-test. Begin januari 2024 kwamen de resultaten binnen en bleek dat zij en Teresa halfzussen zijn, wat betekent dat ze dezelfde vader deelden.


Teresa (rechts) met haar half-zus, Angie

“Ze is vijf jaar jonger dan ik”, zegt Teresa. “Ze groeide op bij haar vader en we hebben verschillende moeders. Toen ik verwekt werd, was hij al vijf jaar met haar moeder getrouwd. Hij had dus een heel actief sociaal leven.”

De twee spraken kort na de ontdekking via een videogesprek. “Ze liet me foto’s zien van zichzelf met onze vader toen ze klein was en ze lijkt precies op mij toen ik die leeftijd had. Ze groeide op als enig kind, maar zei dat ze altijd het gevoel had dat er andere kinderen zouden zijn.


Angie laat Teresa een foto zien van hun vader tijdens een videogesprek 

“Onze vader had de reputatie van een flirterige man die genoot van het leven”, zegt Angie. “Jaren nadat hij met mijn biologische moeder trouwde, hadden we een vaste grap. Ik zou tegen hem zeggen: ‘Papa, op een dag zal er iemand bij mij aankloppen en zeggen: ‘Hallo, zuster.’’ Ze zegt dat hij een knappe man was en dat zijn legerdienst hem naar veel verschillende steden bracht. 

Op zondag 17 maart landde Teresa in Athene en ontmoette haar biologische zus voor het eerst persoonlijk. Bekijk hier het moment waarop ze elkaar ontmoetten:
https://youtu.be/J2U5VHwbZYg

“Het ging verder dan ik kon bedenken. We ontdekten dat we veel gemeen hadden: we bleven elke nacht tot in de late uurtjes op om te praten, we brachten bijna 24 uur, zeven dagen per week, samen door.”

“Ik ben blij dat we overal om ons heen externe en interne overeenkomsten met mijn vader vinden”, zegt Angie. “Onze familieleden herkennen onmiddellijk iets in haar uiterlijk, in haar glimlach, die erg op die van mijn vader lijkt. Ik ben overweldigd in de meest positieve zin mogelijk. We kwamen erachter dat we er hetzelfde over denken.”


Teresa en Angie dragen hetzelfde shirt gemaakt door Teresa’s dochter

“Op de foto zie je dat we allebei identieke paarse shirts dragen”, zegt Teresa. Ik heb ze uit de VS meegenomen, dit is een shirt dat mijn dochter heeft ontworpen. Op een van onze dagen samen vroeg Angie me of we onze bijpassende shirts, de zustershirts, mochten dragen.”

‘Eindelijk weet ik waar ik vandaan kom’

“Ik weet eindelijk waar ik vandaan kom, ik weet iets meer over mijn vader die ik nooit heb gekend. Ik heb een identiteit die ik nooit eerder heb gehad”, zegt Teresa. “Mijn zoon is onlangs als majoor met pensioen gegaan bij het Amerikaanse leger en hij was zo gelukkig toen ik hem vertelde dat ik erachter kwam dat zijn grootvader kolonel in het Griekse leger was.” Ze zegt dat haar zoon enthousiast is over zijn Griekse afkomst en dat hij zijn beide kinderen Griekse namen heeft gegeven. “Toen hij en zijn partner een paar weken geleden bij ons kwamen om de derde zwangerschap aan te kondigen, zeiden ze dat het een meisje werd en dat ze haar naar mijn zus zouden vernoemen”, zegt ze.

Bekijk deze video waarin de zussen hun verhaal delen via een videogesprek met ons team:


“Ik was altijd een buitenstaander, het was geen gelukkige manier om op te groeien”, zegt Teresa. “Ik herinner me dat mijn neven en nichten uit mijn adoptiegezin me vroegen waar ik vandaan kwam en waar mijn echte familie was en dat ze wisten dat ik niet een van hen was. Dus terwijl we aan tafel zaten met al deze neven en nichten in Griekenland, zelfs voordat we ontdekten wie mijn vader was en tegen me zeiden: ‘Het maakt ons niet uit welke van onze ooms jouw vader is, je maakt nu deel uit van de familie’ – Ik voelde dat ik volledig geaccepteerd werd, het was geweldig. Normaal gesproken ben ik niet iemand die woorden tekort komt. Maar dit kan ik niet helemaal verwoorden. Het was fantastisch.”


Teresa geniet van haar maaltijd met Angie en vrienden


Toen Teresa Angie vroeg wat zij dacht dat hun vader zou doen als hij vandaag nog leefde, antwoordde Angie: ”Ik ben er diep van binnen zeker van dat hij ter plekke zou zijn gestorven, omdat hij zich zou hebben gerealiseerd dat hij een ziel had laten sterven. Nu weet ik zeker dat hij ons van bovenaf in de gaten houdt en onze hereniging in de lucht viert.”

Het was moeilijk om aan het einde van de reis afscheid te nemen, maar zoals Angie zei: “Dit is het begin; het is geen afscheid.”

 

Hartelijk dank aan Teresa en Angie voor het delen van hun mooie verhaal met ons. Als u ook een ongelooflijke ontdekking heeft gedaan met MyHeritage, horen we dat graag! Deel het met ons via dit formulier of e-mail ons op stories@myheritage.com