Ruim 5 miljoen Nederlandse gegevens toegevoegd aan SuperSearch™

Ruim 5 miljoen Nederlandse gegevens toegevoegd aan SuperSearch™

MyHeritage heeft recent meer dan 5 miljoen gegevens toegevoegd aan de zoekmachine SuperSearch™ met geboorte-, huwelijks- en overlijdensgegevens van Stadsarchief Rotterdam. De nieuwe collectie borgt een zeer waardevolle periode in het Rotterdams erfgoed vanaf het begin van de 19e eeuw.

Zoek hier in de gegevens van Stadsarchief Rotterdam!

De drie toegevoegde collecties zijn:

De collecties beslaan een interessante tijdsperiode in de geschiedenis van Rotterdam. De tweede helft van de 19e eeuw was een periode van grote veranderingen in de stad, waarin enorme groei plaatsvond en Rotterdam zich ontwikkelde tot de grote stad zoals we die vandaag kennen.

Rotterdam in 1888 (bron: Wikipedia CC-PDd mark)

Rotterdam in 1888 (bron: Wikipedia CC-PDd mark)


Een belangrijke factor voor de snelle groei was de aanleg van de Nieuwe Waterweg. Deze werd gegraven tussen 1866 en 1872 en zorgde voor een nieuwe verbinding van Rotterdam met de Noordzee. Na het openstellen van de Nieuwe Waterweg begon de onstuimige groei van Rotterdam. Er werden verschillende nieuwe havens aangelegd, waardoor de werkgelegenheid enorm toenam. Dit trok arbeiders uit alle windstreken aan. Het geld dat door de stad werd verdiend, besteedde men onder meer aan de bouw van statige panden in het centrum.

De stad werd op twee manieren uitgebreid: door annexatie van een aantal omliggende gemeenten en door de bouw van veel nieuwe wijken. De eerste golf van annexaties vond plaats aan het einde van de negentiende eeuw met Delfshaven (1886), Kralingen, een deel van Overschie en Charlois in 1895.

Tussen 1880 en 1900 groeide de bevolking snel: van 160.000 naar 315.000. In 1920 zou de bevolking zelfs al iets boven de 500.000 inwoners bedragen.*

Hieronder een aantal interessante voorbeelden van mensen die leefden in deze fascinerende periode, gevonden in deze collecties van Stadsarchief Rotterdam met SuperSearch™.

We vonden de geboortegegevens van de Nederlandse schrijfster Anna Blaman, pseudoniem van Johanna Petronella Vrugt, invloedrijke schrijfster in de beginperiode van de 20e eeuw. Daarbij worden ook de namen vermeld van haar vader (Pieter Jacob Vrugt) en moeder (Johanna Karolina Wessels):

Geboortegegevens schrijfster Anna Blaman, pseudoniem van Johanna Petronella Vrugt (klik om te vergroten)

Geboortegegevens schrijfster Anna Blaman, pseudoniem van Johanna Petronella Vrugt (klik om te vergroten)

Ook vinden we Pieter Drooglever Fortuijn in de Geboortes Index 1811-1913. Hij was tien jaar lang (1928-1938) burgemeester van Rotterdam en lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal van 1932-1938.

Geboortegegevens Pieter Drooglever Fortuijn, burgemeester van Rotterdam 1928-1938 (klik om te vergroten)

Geboortegegevens Pieter Drooglever Fortuijn, burgemeester van Rotterdam 1928-1938 (klik om te vergroten)

Een andere bekende persoon die is terug te vinden in deze nieuwe collectie, is Anthony George Kröller, bekend als stichter van het landgoed De Hoge Veluwe en getrouwd met Helene Müller. Het beroemde Kröller-Müller museum is naar dit koppel vernoemd.

Geboortegegevens Anthony George Kröller, stichter landgoed De Hoge Veluwe (klik om te vergroten)

Geboortegegevens Anthony George Kröller, stichter landgoed De Hoge Veluwe (klik om te vergroten)

Heeft u voorouders uit Rotterdam? In dat geval kunnen deze nieuwe collecties u nieuwe matches opleveren. Als er gegevens matchen met een persoon in uw familiestamboom, zult u melding ontvangen door middel van onze Record Matching technologie. Als een persoon in uw familiestamboom een match heeft met een tak in een andere MyHeritage familiestamboom, krijgt u een melding van deze Instant Discovery™ en heeft u de optie om met slechts 1 muisklik de gehele tak toe te voegen aan uw familiestamboom. Onze Record Detective™ laat een samenvatting zien van aanvullende gegevens en personen in gerelateerde familiestambomen. Bewaar gegevens en destilleer informatie van relevante personen in uw familiestamboom, of voeg nieuwe personen toe aan uw familiestamboom.

Deze nieuwe collectie geeft een interessant kijkje in de levens van bewoners van Rotterdam in de 19e en begin 20e eeuw, een tijd van grote groei waarin Rotterdam zich ontwikkelde tot de internationaal geörienteerde havenmetropool van nu.

De collectie is een rijke bron voor familiegeschiedenis en is interessant voor iedereen die meer wil weten over hoe het leven was in die tijd.

Zoek hier in de collecties van het Stadsarchief Rotterdam en laat ons weten welke ontdekkingen u heeft gedaan!

(* bron: Wikipedia)